Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Θεοδωρόπουλος στο Νότια24: Η “επανεκκίνηση” της Περιφέρειας Αττικής θα έχει ως επίκεντρο τα Νότια

Δημοσιεύτηκε

|

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, μιλάει στο Νότια24 για την ανάγκη αξιοποίησης του Νότιου Τομέα ως βασικό μοχλό επανεκκίνησης της Περιφέρειας Αττικής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Παντελή Ζηβόντση, ο 33χρονος δικηγόρος και Αναπληρωτής Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας αποκάλυψε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, παρουσίασε τους στόχους του για την ανάδειξη του Νότου, ενώ σχολίασε και τους χειρισμούς της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ανήκετε στη νέα γενιά πολιτικών που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να πάρετε αυτή την απόφαση και είστε υποψήφιος με τον Γιώργο Πατούλη;

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, ολοένα και νεότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τα κοινά, είτε σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής είτε σε επίπεδο α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό είναι σίγουρα πολύ αισιόδοξο και υγιές. Όσον αφορά εμένα, είμαι 33 ετών και ανήκω στα στελέχη εκείνα, που αποφάσισε να αξιοποιήσει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με το που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος της Ν.Δ. Έτσι, τα τελευταία 3 χρόνια, εντάθηκε η ενασχόλησή μου με την πολιτική, καθώς διετέλεσα Αν. Γραμματέας Παραγωγικών Φορέων του κόμματος, ενώ πλέον είμαι Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων και Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παράλληλα, από το 2012 μέχρι το 2016, οι νέοι δικηγόροι και οι ασκούμενοι της Αθήνας μου είχαν κάνει την τιμή να με εκλέξουν 2 συναπτές φορές στο Δ.Σ. της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.), ενός σώματος που εκπροσωπεί 8.000 σχεδόν συναδέλφους, της οποίας είχα –μάλιστα- την χαρά να διατελέσω Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι για εμένα η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι κάτι καινούργιο. Τουναντίον, θεωρώ πρώτιστο καθήκον μου ως ενεργός πολίτης και ως μάχιμος δικηγόρος να εισφέρω ό,τι μπορώ, με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα του κοινωνικού συνόλου. Ας μην γελιόμαστε, άλλωστε. Είναι πολυτέλεια άνθρωποι που έχουν να κομίσουν κάτι στην πολιτική ζωή του τόπου να μένουν απαθείς και να απέχουν από τα κοινά. Πολλώ μάλλον, όταν μιλάμε για τη νεότερη γενιά, η οποία αισθάνεται –ίσως και δικαιολογημένα- απέχθεια συλλήβδην για την πολιτική και μένει προσκολλημένη στις οθόνες των tablets και των κινητών.

Τώρα, γιατί στην Περιφέρεια Αττικής και γιατί με τον Γιώργο Πατούλη; Η απάντηση είναι –νομίζω- προφανής. Ο β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχει κεντρικό ρόλο στην ποιότητα της καθημερινής μας ζωής και εμπλέκεται, περισσότερο και από την κεντρική πολιτική θα έλεγα, με τα μείζονα προβλήματα των πολιτών. Πολιτική προστασία, ασφάλεια, υγεία, παιδεία, τουρισμός, δίκτυο μεταφορών και συγκοινωνιών, διαχείριση απορριμμάτων, πολιτισμός είναι μερικά μόνο από όσα καλείται, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, να αντιμετωπίσει ο εκάστοτε Περιφερειάρχης και το εκάστοτε Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Περιφέρεια, αλλά και οι Δήμοι, είναι εκείνοι που καλούνται να απορροφήσουν τους πρώτους κραδασμούς των καθημερινών μας προβλημάτων και να δώσουν λύσεις και κατευθύνσεις.

Η συμπόρευσή μου, δε, με τον Γιώργο Πατούλη σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα να ανταποκριθεί η Αττική στις μεγάλες προοπτικές, που ανοίγονται μπροστά μας και να γίνει σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας ήταν μονόδρομος. Και τούτο όχι μόνο γιατί η απερχόμενη διοίκηση απέτυχε οικτρά σε όλα τα μείζονα και ελάσσονα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, αλλά –κυρίως- γιατί ο Γιώργος Πατούλης, με την 20ετή ενεργή ενασχόλησή του με την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία του ως Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχει αποδείξει ότι ξέρει να συνθέτει δυνάμεις, να συγκροτεί στιβαρές ομάδες και να φέρνει απτά αποτελέσματα. Αυτά, δηλαδή, ακριβώς που έχει ανάγκη σήμερα η Αττική, προκειμένου να βελτιωθεί αισθητά η καθημερινότητα των πολιτών και να ξεφύγουμε οριστικά από το τέλμα της μιζέριας των τελευταίων χρόνων.

Κατεβαίνετε στο Νότιο Τομέα της Αττικής. Ποιο είναι το όραμα σας για τα Νότια και ποιοι οι προσωπικοί στόχοι που έχετε θέσει;

Η επιλογή μου να είμαι υποψήφιος στο Νότιο Τομέα της Αθήνας δεν είναι τυχαία. Τα Νότια είναι η γειτονιά μου, ο χώρος στον οποίο μεγάλωσα από μικρό παιδί και στον οποίο εξακολουθώ να δραστηριοποιούμαι τόσο κοινωνικά όσα και επαγγελματικά ως δικηγόρος. Προέρχομαι από μια πόλη, την Γλυφάδα, στην οποία είχε την χαρά και την τιμή να χρηματίσει Δήμαρχος ο αείμνηστος πατέρας μου, Γιάννης Θεοδωρόπουλος και όλες μου οι οικογενειακές αναμνήσεις και θύμησες σχετίζονται με το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την πλατεία, τον δρόμο, το σχολείο, την παιδική χαρά καλύτερα και πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των συμπολιτών μας.

Εξάλλου, η αναπτυξιακή προοπτική του Νοτίου Τομέα της Αθήνας είναι προφανής. Μέσα στα γεωγραφικά και διοικητικά του όρια εκτυλίσσονται και θα εκτυλιχθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια τα 2 μεγαλύτερα projects της χώρας: η επένδυση του Ελληνικού και η ολοκλήρωση της «Αθηναϊκής Ριβιέρας». Παρουσιάζεται, επομένως, πολύ μεγάλη ευκαιρία ο Νότιος Τομέας της Αθήνας να καταστεί πόλος έλξης υγιών επενδύσεων, οι οποίες θα δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσουν τις υποδομές και εν γένει την καθημερινότητα των δημοτών των εμπλεκόμενων περιοχών. Παράλληλα, υπάρχουν προκλήσεις και εύλογα αιτήματα χρόνων, όπως η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό προς τη Γλυφάδα και η αναχάραξη των γραμμών του τραμ, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό του αλλά και να σέβεται την εμπορική ανάπτυξη των περιοχών, από τις οποίες διέρχεται, η ευόδωση και υλοποίηση των οποίων απαιτεί την ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή της Περιφέρειας. Το όραμά μου για το Νότιο Τομέα είναι να αναπτυχθεί ισόρροπα, με σεβασμό στο περιβάλλον, να αναδειχθεί το παράκτιο μέτωπο, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να προσελκύσουμε τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, να αξιοποιηθούν χώροι του Υμηττού για δημιουργία χώρων πολιτισμού, να επεκταθεί το μετρό, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των οικείων Δήμων και να καταστεί λειτουργικότερο το τραμ. Ο, δε, μοναδικός μου στόχος είναι να συνδράμω με τις γνώσεις, την τεχνογνωσία και την εμπειρία μου στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων, που χρήζουν επίλυσης και φροντίδας.

 

Πιστεύετε ότι στις τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα Αττικής, η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή είχε ευθύνη; Εάν ναι,  πού εντοπίζετε τα βασικά λάθη και τις παραλείψεις της;

Έχω επιλέξει στον προεκλογικό μου λόγο να μην καταφεύγω στην ευκολία της ανέξοδης κριτικής. Το να συζητάμε, εντούτοις, εάν υπήρξαν τραγικά λάθη και εγκληματικές παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων συναρμόδιων φορέων, προεξαρχούσης της Περιφέρειας Αττικής, στις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα Αττικής είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους πολίτες. Και ακόμα πιο προσβλητικό είναι, σε επίπεδο τόσο σημειολογίας όσο και ουσίας, να γίνονται συνεντεύξεις τύπου και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της χώρας να ομονοούν ότι δήθεν δεν έγινε κανένα λάθος και όλα πήγαν επιχειρησιακά άψογα, τη στιγμή που έκαιγε ακόμα η στάχτη των πυρκαγιών! 130 νεκροί από –ακραία έστω- φυσικά φαινόμενα δεν υπήρξαν ποτέ στη χώρα. Συνεπώς, το ελάχιστο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής, η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή ήταν ελλιπέστατη και πλημμελέστατη. Κανένα σχέδιο για την διαχείριση έκτακτων αναγκών, καμία εποπτεία, κανένας συντονισμός.

Η «Νέα Αρχή για την Αττική» έχει ολοκληρωμένο και τεκμηριωμένο σχέδιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση και διαχείριση κινδύνων και καταστροφών. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό, αρκεί να υιοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, σεβόμενοι τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της Αττικής: εκτίμηση και ανάλυση κινδύνων, με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή, σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με μητροπολιτικό χαρακτήρα σε όλη την Αττική, δημιουργία βάσεων δεδομένων, με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική, εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και έγκαιρης προειδοποίησης με αποδέκτες την Περιφέρεια, τους πληττόμενους Δήμους και τους κατοίκους, διαρκής επιμόρφωση των στελεχών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης για θέματα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών, ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο ξεχωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά και –φυσικά- ειδική εκπαίδευση των πολιτών και συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης. Και, βέβαια, διεκδίκηση από την Πολιτεία των απαραίτητων πιστώσεων, δίκαιη κατανομή τους στους Δήμους, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων ενός εκάστου και πλήρης αξιοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ και όλων των διαθεσίμων κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Πιστεύετε ότι με την απλή αναλογική θα είναι καλύτερη η διοίκηση τους Δήμους και τις Περιφέρειες ή θα υπάρξουν προβλήματα;

Ο «Κλεισθένης Ι», μια αποσπασματική, αμφιβόλου χρηστικότητας και στερούμενη λειτουργικότητας νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης, άλλαξε εκ βάθρων τους όρους διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μεταξύ των αλλαγών που επέφερε, ο «Κλεισθένης Ι» θέσπισε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με αυτό, οι έδρες του εκάστοτε Συμβουλίου κατανέμονται στους οικείους συνδυασμούς, με βάση το εκλογικό μέτρο, που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες. Ο λόγος, ασφαλώς, που θεσπίστηκε αυτό είναι μικροπολιτικός και έχει να κάνει με την πρόδηλη ένδεια του κυβερνώντος κόμματος στις τοπικές κοινωνίες, ένδεια η οποία θα μεθερμηνευόταν –υπό το προισχύσαν νομοθετικό καθεστώς- σε αδυναμία συνδιαλλαγής με τον εκάστοτε Δήμαρχο και Περιφερειάρχη. Τουναντίον, με την εν λόγω νομοθετική παρέμβαση, θα δούμε πολλά «ευτράπελα». Και τούτο διότι κάθε ενδιαφερόμενος θα σχηματίζει έναν συνδυασμό, μικρής έως μηδενικής επιρροής και δυναμικής, με την ελπίδα να εκλέξει τον εαυτό του Δημοτικό ή Περιφερειακό Σύμβουλο. Και, σε περίπτωση που ο εκάστοτε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο, πράγμα εξαιρετικά πιθανό, λόγω του νέου εκλογικού Νόμου, θα γίνεται «έρμαιο» στις ορέξεις και απαιτήσεις του επικεφαλής κάποιου μικρού συνδυασμού, προκειμένου να μπορεί να διοικήσει. Γιατί, χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία, δεν θα μπορεί να περάσει από το Συμβούλιο ούτε προϋπολογισμό! Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς, ο «Κλεισθένης Ι» και η απλή αναλογική που θέσπισε θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καθώς θα δημιουργηθούν φαινόμενα συνδιαλλαγής ενώ, σε όχι και τόσο ακραίες περιπτώσεις, θα οδηγήσει Δήμους και Περιφέρειες σε ακυβερνησία. Ήδη, δε, βλέπουμε σε πολλούς Δήμους και Περιφέρειες πανσπερμία συνδυασμών για τον λόγο που σας ανέφερα. Ως εκ τούτου, η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να δει εκ νέου τον εκλογικό Νόμο και να τον προσαρμόσει στις αληθινές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.

 

Οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις των περιφερειακών συμβούλων μπορούν να επηρεάσουν μια απόφαση του περιφερειάρχη;

H θέση του Περιφερειακού Συμβούλου αυτονοήτως είναι πολύ σημαντική. Αλίμονο εάν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, ο οποίος είναι και ο δέκτης των παραπόνων, των αιτιάσεων, των προβλημάτων και των αιτημάτων των πολιτών της οικείας επιμέρους περιφερειακής ενότητας, δεν μπορεί να διατυπώσει προτάσεις στον Περιφερειάρχη ή να τον επηρεάσει στη λήψη αποφάσεων τοπικού ενδιαφέροντος. Θα κατελύετο κάθε έννοια δημοκρατικής εκπροσώπησης. Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ο εκάστοτε υποψήφιος Περιφερειάρχης να συγκροτεί «δυνατά» ψηφοδέλτια, με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους, τεχνογνωσίας και –κυρίως- γνώσης των προβλημάτων και ζητημάτων της εκλογικής τους υπο-περιφέρειας. Μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η Περιφερειακή Αρχή θα αφουγκράζεται τις ανάγκες κάθε περιοχής. Και μόνο έτσι ο Περιφερειακός Σύμβουλος θα αισθάνεται το βάρος της ευθύνης και της τιμής των εντολέων του, με το να γίνεται κοινωνός των προβλημάτων των ψηφοφόρων του, να συνδιαμορφώνει το πολιτικό πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής βάσει αυτών και να συμβάλει στη δημιουργία ενός διαρκούς διαύλου επικοινωνίας των πολιτών με τον Περιφερειάρχη. Τολμώ, δε, να πω ότι στον τομέα αυτό, ο κ. Γιώργος Πατούλης έχει δώσει μεγάλη έμφαση, τόσο με την προσεκτική επιλογή των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων του συνδυασμού όσο και με την εμφύσηση σε όλους μας του αισθήματος της συνευθύνης έναντι των πολιτών της Αττικής. Η βελτίωση της ζωής μας είναι έργο των πολλών και όχι του ενός.

 

Είστε ένας μάχιμος δικηγόρος. Πώς συνδυάζετε το απαιτητικό αυτό επάγγελμα με την πολιτική;

Πάγια αρχή μου είναι ότι η ενασχόληση με την πολιτική, υπό οιανδήποτε μορφή, είναι μεράκι, εθελοντισμός και διάθεση προσφοράς. Αμιγώς. Δεν βλέπω την πολιτική ως επάγγελμα. Δόξα τω Θεώ, βιοπορίζομαι από το επάγγελμά μου. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν νιώθω εξαρτώμενος από τίποτα και κανέναν. Είμαι μάχιμος δικηγόρος, άνοιξα το δικηγορικό μου γραφείο μέσα στα χρόνια της κρίσης και, μέσα από μεθοδική δουλειά, σκληρές θυσίες και ατελείωτα ξενύχτια, το εδραίωσα και το επεξέτεινα. Από την δικηγορία, άλλωστε, έχω μάθει πολλά. Κυρίως να δουλεύω σκληρά και να βρίσκω λύσεις στα προβλήματα. Εξάλλου, η πραγματική εργασία δίνει στον ασχολούμενο με την πολιτική τη δυνατότητα να έρχεται σε καθημερινή επαφή με τα πραγματικά προβλήματα. Εάν δεν έχεις μοχθήσει να πληρώσεις τους φόρους και τις ασφαλιστικές σου εισφορές, πώς θα ταυτιστείς με όσους γογγύζουν να τα βγάλουν πέρα στις σημερινές ζόρικες συνθήκες; Από την άλλη, σε όσους με ρωτάνε –και είναι πολλοί- γιατί ένας νέος να διαθέσει χρόνο, διάθεση και ενέργεια από το γραφείο του, τους φίλους και την οικογένειά του για να κατέβει στον στίβο της πολιτικής, η απάντησή μου είναι στερεοτυπική και μονότονη: εάν όχι οι νέοι, τότε ποιος, εάν όχι τώρα, πότε; Είναι πολυτέλεια να αρκούμαστε στην εύκολη κριτική του καναπέ και να μην προσπαθούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης σε όσα κακώς κείμενα μας ταλανίζουν. Αυτό ισχύει -πολλώ μάλλον- για όσους λίγο νεότερους μείναμε στην πατρίδα μας τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και αποφασίσαμε να «βάλουμε πλάτη», προκειμένου να γίνει η χώρα μας λίγο καλύτερη.

Κείμενο-Συνέντευξη: Ζηβόντσης Παντελής 

Continue Reading

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Πατούλη – Δούρου

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Στα γραφεία της Περιφέρειας

Σε θετικό κλίμα και με συνισταμένη την «αμοιβαία συνεργασία για το καλό των πολιτών», πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Κατά τη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, δρομολογήθηκαν τα πρώτα βήματα της συνεργασίας, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα σε γραφεία εντός της Περιφέρειας που διέθεσε η κ. Δούρου, για την καλύτερη ενημέρωση των συνεργατών του κ. Πατούλη, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του φορέα της ΤΑ.

Είτε για να συνεχιστεί το έργο που έχει δρομολογηθεί είτε ότι άλλο απαιτηθεί «μέσα από τη σύνθεση να πραγματοποιήσουμε», όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης.

Εξάλλου, στη συνεννόηση και τη σύνθεση στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο -«ως προϋπόθεση για τον κοινό στόχο: το όφελος των πολιτών»- και που πλέον επιβάλλει η απλή αναλογική, εστίασε στη δήλωση της αμέσως μετά τη συνάντηση η Ρ. Δούρου λέγοντας συγκεκριμένα:

«Η απλή αναλογική, ως μία δημοκρατική τομή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί συνεννόηση, συνθέσεις, συνεργασία. Καλωσορίσαμε σήμερα τον κ. Πατούλη και τους συνεργάτες του σε μία πρώτη εθιμοτυπική, εν αρχή, συνάντηση προκειμένου, όπως είπα και το βράδυ των εκλογών, να μην χρειαστεί για τα τεράστια προβλήματα των συμπολιτών μας, εδώ στην Περιφέρεια Αττικής, να περιμένουμε την ημερολογιακή αλλαγή. Η «Δύναμη Ζωής» που έχω την τιμή να προΐσταμαι είναι μία περιφερειακή παράταξη που δεν περίμενε τις νομοθετικές αλλαγές και την απλή αναλογική. Έχει δώσει διαπιστευτήρια σύνθεσης, συνεννόησης και συνεργασίας. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας ξεκινάμε για το επόμενο χρονικό διάστημα μία συνεργασία που αντίπαλο θα έχει τα προβλήματα των συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στη συνάντηση με τη Ρένα Δούρου, την ευχαρίστησε «για την πάρα πολλή φιλόξενη διάθεση» η οποία, όπως είπε, θα συνεχιστεί για το καλό της Αττικής και των πολιτών της». Στάση η οποία, όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης, «μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα της Αττικής. Επίσης να συνεχιστεί ό,τι έχει ξεκινήσει με ορθολογικό τρόπο και να πραγματοποιήσουμε ό,τι άλλο πρέπει, μέσα από τη σύνθεση». «Νομίζω, ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και θα δώσει λύσεις γιατί πάνω από όλα αυτό που προέχει είναι το συμφέρον των πολιτών και προφανώς η ανάπτυξη της χώρας και της Αττικής μας. Συνεχίζουμε», ολοκλήρωσε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης .

Σε σύντομη συζήτηση λίγο μετά τη συνάντηση, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στη διάθεση χώρου εντός των γραφείων της Περιφέρειας προκειμένου να πραγματοποιηθεί έγκαιρα η ενημέρωση των συνεργατών του από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εστίασε στα θέματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης, όπως είπε, αναφερόμενος στην απορροή των όμβριων, στα στερεά απόβλητα και την Πολιτική Προστασία.

Πηγή: toaerodromio.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Νότιας Αττικής παρουσίασε ο Γιώργος Πατούλης

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Τους στρατηγικούς άξονες του προγράμματος του για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Νότιας Αττικής και την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου, παρουσίασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε κεντρική προεκλογική ομιλία που πραγματοποίησε στη Γλυφάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Νότιου Τομέα με το συνδυασμό « Νέα Αρχή για την Αττική». (Ακολουθεί πλήρης κατάλογος με τα ονόματα των υποψηφίων).

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, παρουσία ευρωβουλευτών, βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πατούλης έστειλε μήνυμα νίκης και αισιοδοξίας ότι η Αττική είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και επισήμανε πως ο Νότιος Τομέας θα πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια σε όλα τα επίπεδα.

«Είμαστε υπέρ της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η άμεση αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, της λεγόμενης Αθηναικής Ριβιέρας, προς όφελος των πολιτών και εστίασε στην ανάγκη στήριξης της επένδυσης στο Ελληνικό.  «Μια επένδυση που αν υλοποιηθεί, με καθαρούς κανόνες , σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, με σεβασμό στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να καταστήσει την περιοχή έναν απο τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο, να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» τόνισε και πρόσθεσε: «Η Περιφέρεια οφείλει να στηρίξει την επένδυση και σε συνεργασία με όλους τους όμορους Δήμους να σχεδιάσει έγκαιρακαι να υλοποιήσει έργα και παρεμβάσεις, που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία σε όλες τις περιοχές».

Στοχευμένες παρεμβάσεις σε όλο το Νότιο μέτωπο

Ειδικά για το νότιο τομέα της Αττικής, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε θα πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για τη στήριξη και  τη διεύρυνση οικονομικών δραστηριοτήτων όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, που μπορούν να απογειωθούν αν υπάρξουν πρωτοβουλίες όπως:

 • η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και μαρινών,
 • η δημιουργία μόνιμων αντιρρυπαντικών σταθμών σε κάθε λιμενική εγκατάσταση και μαρίνα.

Ψηλά στην ατζέντα και σε συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος είναι η προώθηση έργων όπως

 • οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων.
 • οι επεκτάσεις του Μετρό.
 • η λειτουργία του τραμ σε νέες βάσεις.
 • η αναβάθμιση όλων των λιμανιών της Αττικής, ώστε να αποτελούν πύλες εισόδου των εκατομμυρίων επισκεπτών, που δέχεται η χώρα μας και η Αττική ειδικότερα.
 • η βελτίωση και αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών στο χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας.

Προτεραιότητα  η ασφάλεια

Ψηλά επίσης στο πρόγραμμα του συνδυασμού για τον Πειραιά είναι και τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών. Σε αυτό το σημείο δεσμεύθηκε ότι με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες θα ενισχυθούν τα τμήματα και το αστυνομικό προσωπικό με μέσα και εξοπλισμό, με έμφαση στην αύξηση και στον εκσυγχρονισμό των οχημάτων.

«Δεν θα πάμε σε φαραωνικούς σχεδιασμούς για τα απορρίμματα»

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες για την Αττικής ο κ. Πατούλης τόνισε ότι η πρώτη προγραμματική δέσμευση είναι η προώθηση ενός ρεαλιστικού σχεδιασμού  για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα βασίζεται σε 16 βασικά σημεία παρεμβάσεων. Όπως ανέφερε, στόχος δεν είναι οι «φαραωνικοί» σχεδιασμοί  χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ και του κεντρικού κράτους και κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών πρακτικών, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση από τα σχολικά χρόνια. «Δεν μπορεί να μιλάμε για ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής και για προσέλκυση επενδυτών αλλά και επισκεπτών, με τα σκουπίδια στα πεζοδρόμια μας» σημείωσε.

Ως δεύτερη προγραμματική δέσμευση, ανέφερε τον τομέα της πολιτικής προστασίας, δίνοντας  βάρος στην πρόληψη. Το σχέδιό για την πολιτική προστασία περιλαμβάνει  11 βασικές θέσεις.

Η θωράκιση της Αττικής από τα πλημμυρικά φαινόμενα, η ασφάλεια των πολιτών και η προώθηση πολεοδομικών παρεμβάσεων, μητροπολιτικής κλίμακας, αποτελούν μερικούς ακόμα στρατηγικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Αρχής.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά αποτελεί προγραμματική  δέσμευση της Νέας Αρχής ο στόχος να έχει η Περιφέρεια Αττικής πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη.

«Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο σήμερα η Περιφέρεια Αττικής να είναι ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στις 31/12/2018 ήταν μόλις 25,2%», ανέφερε. Παράλληλα υπογράμμισε πως στους στόχους του είναι η δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας, μέσα από συνέργειες με τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας και την επένδυση σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η υγεία και ευεξία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, η ανάπτυξη δικτύου μεταφορών με υδροπλάνα για τα νησιά του Σαρωνικού.

«Θα αλλάξουμε την εικόνα της Αττικής»

Ο κ. Πατούλης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται έργα και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Αττικής μεταξύ των οποίων οι εξής:

 1. Την  κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών αποβλήτων,
 2. Την  ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, για να μην θρηνήσουμε ξανά απώλειες ζωών και περιουσιών.
 3. Την  ολοκλήρωση των μελετών και της διαδικασίας οριοθέτησης και διευθέτησης των ρεμάτων της Αττικής , που αποτελεί αναγκάια προυπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία των αντιπλημμυρικών έργων.
 4. Την ολοκλήρωση και εφαρμογή του σχεδιασμού του παράκτιου Μετώπου της Αττικής και των Νήσων,
 5. Την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με την εκτέλεση των έργων επιδομής κι ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου , τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και τη διασφάλιση της συντήρησης του.
 6. Την ολοκλήρωση Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού και η σύνδεσή της με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης.
 7. Την  αναβάθμιση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης (από τη σύνδεση με Δυτική Περιφερειακή έως το πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού), σε λεωφόρο ελεύθερης ροής
 8. Την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος αναδάσωσης και δασοπροστασίας με τη φύτευση και στη συνέχεια συντήρηση τουλάχιστον 1.000.000 δέντρων σε όλη την Αττική, με στόχο να πρασινίσουν ξανά οι ορεινοί όγκοι και οι αστικοί χώροι του Λεκανοπεδίου.
 9. Τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων ( Τεχνολογικό Πάρκο – HUB) φιλοξενίας κι ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων νέων (start ups) , ώστε να αναπτύξουν εκεί τις δημιουργικές τους δυνάμεις, με σταθερά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που θα διεκδικήσουμε από τη Πολιτεία
 10. Τη δημιουργία μιας σύγχρονης δομής, για την ολοκληρωμένη υποστήριξη συνανθρώπων μας που έχουν βιώσει έκτακτα γεγονότα
 11. Την αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 , μέσα απο τη δημιουργία μηχανισμών διεξαγωγής αγώνων και megaevents.
 12. Την ανάπτυξη δικτύου συγκοινωνίας με υδροπλάνα στα όρια της Περιφέρειας
 13. Την αναβάθμιση των δομών υγεία και την αξιοποίηση του του υψηλού επιπέδου ιατρικού προσωπικού που διαθέτουμε.

«Κάνουμε μία νέα αρχή διεκδικητικά από τα νότια»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στις  26 Μαϊου γυρίζουμε σελίδα.Κάνουμε μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την ΑττικήΔΥΝΑΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ από τα Νότια. Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις.Για να γίνουμε η δύναμη ανατροπής που χρειάζεται η Αττική.Συγκροτημένα, με σχέδιο και με σκληρή δουλειά, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά.Για τον τόπο μας.

Παρόντες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης, οι βουλευτές Α. Καραμανλή, Σ. Βούλτεψη, Χ. Θεοχάρης, οι υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ Τ. Γαιτάνης, Γ. Καλλιάνος, Β. Ανδρικόπουλος, Δ. Παπανικολάου, Ν. Πάλλη, Α. Αιβαλιώτης, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Γ. Κουμουτσάκου, Γ. Σαφαρίκας, το μέλος μητρώου στελεχών της ΝΔ Θ. Ντολαπσή.
Επίσης οι Δήμαρχοι Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου, Ελληνικού-Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Δάφνης-Υμηττού και υπ. Βουλευτής Μ. Σατυριανουδάκης, ο υπ. Δήμαρχος Αλίμου Β. Τσαμήτας, ο υπ. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου Α. Αρβανιτάκης,ο υπ. Δήμαρχος Γλυφάδας Σ. Θεοδοσόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Π. Κισκίρας,   η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γλυφάδας Σ. Πατεράκη, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γλυφάδας Δ. Νιτσιόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Γλυφάδας Α. Αργυροπούλου, ο Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Ελληνικού-Αργυρούπολης Δ. Παπαγεωργίου.

ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ

Αδαμόπουλου Γεωργία (Τζίνα), Τελειόφοιτη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ

Αλαφογιάννη Μαρία, Εργοδηγός δομικών έργων

Ανανιάδου-Παγουρτζή Μαρία, στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής, Αντιδήμαρχος Δήμου Αλίμου

Βιδάλη Μαρία (Μαίρη), Ηθοποιός

Γεράγγελου Αλεξάνδρα (Σάντρα), Λογίστρια – φοροτεχνικός Α’ τάξης

Γιάνναρος Θεόδωρος, Βιολόγος, Διοικητής Νοσοκομείου «Ελπίς»

Γκόρης Δημήτριος, Εκδότης

Γρηγορίου Ηλίας, Οικονομολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλίμου

Θεοδωρόπουλος Χρήστος, Δικηγόρος

Καϊσίδου Δέσποινα, Επιχειρηματίας

Κοκκώνης Παναγιώτης, Ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Μαμαλάκης Στυλιανός, Μαθηματικός MSc – Συγγραφέας

Μπούλιας Ελευθέριος, Φυσικός, πρώην ΓΓ Νέας Γενιάς

Νάνου Δήμητρα, Δικηγόρος

Πάγκαλης Ανδρέας, Ειδικός Παθολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Νέας Σμύρνης

Πασβαντίδης Χαράλαμπος (Χάρης), Οικονομολόγος, πρώην Αναπληρωτής Νομάρχης Αθηνών

Πολίτης Βασίλειος, Υποναύαρχος Π.Ν. (ε.α.)

Σταμούλης Δημήτριος, Πτυχιούχος Πληροφορικής, Αντιπρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας

Τζιγκουνάκης Χαραλάμπος (Μπάμπης), Αντιστράτηγος εν αποστρατεία

Τριβυζάκης Μιχαήλ, Ειδικός Παθολόγος Γαστρεντερολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου

Χατσίκας Δημήτριος, Ταξίαρχος (ΠΖ) εν αποστρατεία, εκλεγμένο μέλος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού

Πηγή: notia.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Μαμαλάκης στο Νότια24: Σκοπός μου να συνδράμω στη βελτίωση της Παιδείας και του Πολιτισμού μας

Δημοσιεύτηκε

|

Ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Τομέα με το συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, Στέλιος Μαμαλάκης, μιλάει στο Νότια24 για την προσπάθεια του να αναδείξει την Παιδεία και τον Πολιτισμό με σκοπό να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην παράδοση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Παντελή Ζηβόντση, ο Πρόεδρος Κρητών Αγίου Δημητρίου, εξήγησε γιατί αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο η ενασχόληση με την Περιφέρεια, έθεσε τις προτεραιότητές του για τα Νότια, ενώ τέλος μίλησε και για τη μεγάλη του αγάπη, την Κρήτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Μαμαλάκη, είστε ένας γνωστός εκπαιδευτικός και Πρόεδρος Κρητών Αγίου Δημητρίου. Γιατί κάποιος σαν εσάς να θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική και συγκεκριμένα με θέματα της Περιφέρειας;

Οι ιδιότητες που μόλις αναφέρατε – να προσθέσω και εκείνη του μέλους του Δ.Σ. της Παγκρητίου Ενώσεως – ακτινογραφούν ένα άτομο που ήδη έχει κατακτήσει του να είναι ενεργός ΠΟΛΙΤΗΣ. Οι προαναφερόμενες ιδιότητες “ακουμπούν” αφ’ενός μεν στην Παιδεία και αφ’ ετέρου στον Πολιτισμό που εκπορεύεται από την Παράδοσή μας.

Ως “πολιτικό ον” νοιώθω το χρέος να μεταφέρω τη συσσωρευμένη εμπειρία ετών με την ελπίδα ότι θα συνδράμω στη βελτίωση των πολύπαθων αυτών εννοιών, της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Η ενασχόληση με την πολιτική, με την τρέχουσα σημασία της λέξης δεν με ενδιαφέρει, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση της άμεσης επαφής με τον πολίτη και δη η Περιφέρεια του κεντρικού σχεδιασμού, αποτελεί για εμένα πρόκληση.

 

Ποιο είναι το προσόν που πρέπει να διαθέτει κάποιος που κατέχει δημόσια θέση;

Όχι προσόν. Προϋπόθεση και μάλιστα αυτονόητα. Η εντιμότητα. Κοιτάξτε, η εντιμότητα δεν αφορά μόνο στην άμεση οικονομική συνδιαλλαγή, αλλά και σε προθέσεις και μεθοδεύσεις από όπου προκύπτει ωφέλεια.

Πέραν αυτής όμως η γνώση, η εμπειρία και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητα προσόντα, τα οποία όμως πρέπει να έχουν αποδειχθεί εν τη πράξει.

 

Εάν εκλεγείτε, ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες που θα θέσετε προς υλοποίηση;

Ως εκπαιδευτικός γίνομαι δέκτης “μηνυμάτων” από μαθητές και γονείς που συντείνουν στην άποψη ότι το μέγα εθνικό θέμα είναι αυτό της Παιδείας, το οποίο δεν περιορίζεται στην εκπαίδευση αλλά έχει λάβει πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διαστάσεις τέτοιες που εάν δεν ενσκήψουμε άμεσα, φοβούμαι ότι αυτές θα είναι μη αναστρέψιμες.

Από την άλλη οι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι, οι οποίοι έχουν αναλάβει τον δύσκολο ρόλο διατήρησης της παράδοσης και των κοινωνικών δεσμών στα άφιλα αστικά κέντρα αλλά και γενικότερα ο Πολιτισμός  απαιτούν την αμέριστη στήριξή μας και είναι βέβαιο ότι η ανταπόδοση θα είναι πολλαπλάσια.

Τέλος, η αναπτυξιακή πολιτική ως προτεραιότητα αποτελεί μονόδρομο και οι δημόσιες επενδύσεις προφανή στόχο σε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο από το οποίο δεν θα προκύψουν μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα απαλλαγούμε από το πνεύμα της μιζέριας, της ηττοπάθειας και της αυτοκαταστροφικής αδράνειας.

Όπως αντιλαμβάνεστε ένα τέτοιο σχέδιο που περιλαμβάνει από την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου ως και τις αναγκαίες βελτιώσεις και εξωραϊσμούς – σε συνοικίες στα ενδότερα του Νοτίου Τομέα που δεν έχουν επιδείξει αξιοζήλευτες επιδόσεις –  δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί στον διατιθέμενο χώρο της παρούσας συνέντευξης.

 

Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό  “Νέα Αρχή” του Γ. Πατούλη;

Κατ’ αρχάς δεν επέλεξα. Μου έγινε μια ομολογουμένως τιμητική πρόταση και την αποδέχτηκα.

Εξάλλου η διαδικασία της επιλογής, με την έννοια της αναζήτησης πολιτικής στέγης, αποτελεί άθλια παθογένεια του πολιτικού συστήματος και προφανώς αντιβαίνει στις αρχές μου. Η αποδοχή λοιπόν της πρότασης έγινε διότι ο Γιώργος Πατούλης έχει αποδείξει ότι είναι δραστήριος, φερέγγυος και κυρίως αποτελεσματικός. Τι λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου εάν όχι τα τρία αυτά χαρακτηριστικά;

 

Τι είναι αυτό για το οποίο δεν θα θα συγχωρούσατε τον εαυτό σας ;

Στο αν δεν αντιδρούσα σε κάτι που το θεωρώ άδικο.

 

Και κάτι άλλο. Ποιο είναι το σημείο αναφοράς σας ;

Όχι μόνο σημείο αναφοράς, αλλά και στήριγμά μου.

Η οικογένειά μου. Η σύζυγός και τα παιδιά μου. Συνοδοιπόροι, φίλοι και σύμβουλοι. Είναι το απάγκιο μου. Περιττό να σας πω, πόσο τυχερός και ευλογημένος άνθρωπος νοιώθω.

 

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν σας ρωτούσα, τι είναι για εσάς η Κρήτη.

Πηγή έμπνευσης. Είναι εκεί που ανατρέχω σωματικά και πνευματικά για εξαγνισμό. Δεν είναι μόνον οι ρίζες μου, δεν είναι μόνο ο τόπος και το τοπίο, δεν είναι μόνο η παράδοση και η τοπολαλιά, είναι κυρίως οι άνθρωποι, οι άνθρωποί μου, οι συμπατριώτες μου, το αίμα μου.

Κείμενο-Συνέντευξη: Ζηβόντσης Παντελής

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο