Connect with us

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Αυτοψία για να εντοπιστεί από που προέρχεται η ρύπανση στην Πικροδάφνη

Δημοσιεύτηκε

|

Δείτε τι αναφέρουν τα μέλη του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, για τις ποσότητες πετρελαίου που εντοπίστηκαν:

Καλέσαμε τον αρμόδιο φορέα την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας/ Τμήμα Ελέγχων, η οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα, παρά την covid εποχή. Μαζί τους ήρθε και το ιδιωτικό εργαστήριο αναλύσεων που έχει συμβληθεί η Περιφέρεια Αττικής (τέλος εποχής για το Χημείο του κράτους) και πήρε ένα δείγμα νερού.

Το σημείο δειγματοληψίας ήταν κοντά στην συμβολή των ρεμάτων Καλογήρων και Πικροδάφνης. Περπατήσαμε ως λίγο πιο πάνω από το Νησάκι, όπου διαπιστώσαμε τα φοβερά μεγέθη της ρύπανσης. Εκεί σχηματίζονται λεκάνες ηρεμίας και έχει γίνει η συσσώρευση του μεγαλύτερου μέρους του πετρελαίου.

Σταματήσαμε εκεί που δεν υπήρχε πλέον οσμή και εμφανή ίχνη πετρελαίου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουμε την πηγή της ρύπανσης γιατί η πρόσβαση στην κοίτη ήταν δύσκολη. Οι ελεγκτές της Περιφέρειας αποχώρησαν λέγοντας πως θα κάνουν έκθεση προς Δήμο, ΕΥΔΑΠ, και ΣΥΓΑΠΕΖ, αλλά ωστόσο δεν ήξεραν ποιος είναι υπεύθυνος για να βρει την πηγή της ρύπανσης και να κάνει ΚΥΡΙΩΣ και την ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ.

Πήραμε τον Δήμο Π. Φαλήρου, Δ.ση Περιβάλλοντος, τηλέφωνο, που όμως δήλωσαν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα, αλλά της Περιφέρειας, γι αυτό δεν πρόκειται να ασχοληθούν. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.

Εμείς μπροστά σε αυτήν την κατάσταση επιστρέψαμε πάλι με αρβύλες και γαλότσες και ξεκινήσαμε για να εντοπίσουμε την πηγή. Διασχίσαμε την κοίτη των Καλογήρων και 100-200 μέτρα από το υπογειοποιημένο ρέμα και διαπιστώσαμε ότι πλέον μέσα στον υπόγειο αγωγό δεν υπάρχει εμφανής ρύπανση ωστόσο έχουν αφεθεί ίχνη της στην έξοδο. Η ρύπανση λοιπόν προέρχεται από το υπογειοποιημένο κομμάτι, αλλά φαίνεται πλέον να έχει σταματήσει και να έχει συσσωρευθεί στα κατάντη.

Αγχωθήκαμε λίγο όταν η Περιφέρεια παρά την άμεση μετάβαση, αυτοψία και δειγματοληψία, μας είπε πως δεν γνωρίζει τους αρμόδιους που μπορούν να βρουν την πηγή, αλλά και να κάνουν την απορρύπανση. Ακόμα περισσότερο όταν ο Δήμος Π.Φ. πέταξε το μπαλάκι στην Περιφέρεια, η οποία όμως δεν γνώριζε και δεν μπορούσε…

Μπροστά στον εφιάλτη της γραφειοκρατίας και του πινγκ πονγκ μεταξύ ¨αναρμόδιων¨ υπηρεσιών, οπλιστήκαμε με αρβύλες, γαλότσες και φακούς και ξεκινήσαμε για να ανακαλύψουμε την ¨πετρελαιοπηγή¨ .

Περπατήσαμε μέσα στον υπόγειο αγωγό των Καλογήρων, όπου το νερό ερχόταν χωρίς εμφανή σημάδια πετρελαίου, όμως η διάχυτη (ελαφριά) οσμή υπονοούσε ότι είχε περάσει ή ήδη περνούσε κάποια μικρή ποσότητα από κει. Αυτό το σιγουρέψαμε με το δείγμα που πήραμε στην έξοδο, από ένα λιμνάζον σημείο που πραγματικά μύριζε έντονα.Τα πρώτα δείγματα του μαύρου ρύπου τα βρήκαμε στο ύψος της οδού Ικτίνου (βλ φωτο).

Από κει και κάτω η ρύπανση πύκνωνε, για να κορυφωθεί μπροστά στο Νησάκι, όπου βρήκε λεκάνες ηρεμίας και μετατράπηκε σε μαύρη λίμνη . Αύριο θα δούμε και κάτω από την Λ. Αμφιθέας ως τις εκβολές, που αναμένεται χειρότερη.

Η ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ ΘΕΛΕΙ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΣΗ

Κάθε ώρα που περνάει εκατοντάδες οργανισμοί θανατώνονται, ενώ όλο και πιο μεγάλη ποσότητα καταλήγει στον υγρότοπο των εκβολών και στην θάλασσα.

Μεταναστευτικά πουλιά και ψάρια θα είναι τα επόμενα θύματα. Μαζί μ΄ αυτά και οι χειμερινοί κολυμβητές, σε μια πολύ ενεργή ακτή κολύμβησης του Φαληρικού όρμου, όπως του ΕΔΕΜ – ΜΠΑΤΗ. Φυσικά ο ρύπος θα διασπαρθεί στην θάλασσα και κατά μήκος της ακτής.

Πηγή: notia.gr

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Δωρεάν rapid test COVID-19 στο Παλαιό Φάληρο

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Ο  Δήμος  Παλαιού  Φαλήρου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ,  θα διενεργήσει δωρεάν rapid test COVID-19, την Δευτέρα 20/9 , από τις 09:00 π.μ. έως 15.00 μ.μ.,  στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας.

Οι πολίτες που θα προσέλθουν, θα πρέπει να γνωρίζουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) και να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ενώ για την έκδοση του πιστοποιητικού αποτελέσματος, οι δημότες που θα εξετασθούν, θα μπορούν να το εκδώσουν  από το Gov.gr.

Η πρόσβαση στον χώρο και προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, θα ρυθμίζεται από υπαλλήλους και στελέχη του Δήμου Παλαιού  Φαλήρου, με στόχο την γρήγορη και ασφαλή εξυπηρέτηση όσων προσέλθουν, ενώ θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του covid.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 στο Παλαιό Φάληρο

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, συμμετέχοντας ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο:

«Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς»

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας  έχει καθιερωθεί από το 2002 ως  σημαντικός θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους, αλλά και την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα μέσα Σεπτεμβρίου,  με στόχο αφενός να δοκιμασθούν βιώσιμοι εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να επιλέξουν το περπάτημα και το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους και αφετέρου, ευαισθητοποιώντας, ώστε οι πόλεις να επιτύχουν μείωση των εκπομπών καυσαερίων και ρύπων,  βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δ/νση Περιβάλλοντος & Πρασίνου, το Τμήμα Παιδείας, το Πολιτιστικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες της πόλης μας,  συνεργάζονται με την Ελληνική Αστυνομία, το  Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»,  σχολεία, φορείς, συλλόγους  και εθελοντές, προσφέροντας μία εβδομάδα με πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των προγραμματισμένων εκδηλώσεων & δραστηριοτήτων περιλαμβάνει τα εξής: 

Πέμπτη 16/9

11:00 – 13:00 /1ο Δημοτικό Παλαιού Φαλήρου/ “Δες την Κινητικότητα …Με Άλλα Μάτια” 

Μέλη της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», άνθρωποι με ειδικές ικανότητες συζητούν και δείχνουν στους μαθητές πώς κινούνται με το λευκό μπαστούνι, το σκύλο οδηγό τυφλών αλλά και πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν στις  μετακινήσεις τους. Οι μαθητές καταγράφουν σημεία της πόλης μας, που πρέπει να βελτιωθούν ή να αλλάξουν.

18:00 /1Ο Λύκειο Παλαιού Φαλήρου/ Ζωγραφική σε ΚΑΦΑΟ

Η ομάδα «Χρώματα και Όνειρα» αποδίδει μορφή στο μήνυμα «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς».

Παρασκευή 17/9

11:30 / Ασφαλής μετακίνηση με την πεζογέφυρα οδού Αφροδίτης

Ο Διοικητής Τροχαίας Καλλιθέας Βαγγέλης Αρβάλης,  ενημερώνει μαθητές και μέλη Τοπικών Συλλόγων για θέματα ασφαλούς μετακίνησης και  το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»  για την ορθή χρήση της πεζογέφυρας.

Σάββατο 18/9

17:30-19:30 / Παιδική Χαρά Αγίας Σκέπης / Μαθήματα Κυκλοφοριακής Αγωγής

Μικροί φίλοι προσέρχονται με το δικό τους ποδήλατο και συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ασκήσεις κυκλοφοριακής αγωγής από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Για τη δράση θα διατεθούν ποδήλατα και από το Δήμο.

Κυριακή 19/9

10:00-13:00 / Βόλτα στο Παλαιό Φάληρο με το ποδήλατό μου

Τερματίζουμε τη βόλτα στην είσοδο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Δήμου Παλαιού Φαλήρου, έναντι Μαρίνας Φλοίσβου , ενημερωνόμαστε από το διατροφολόγο Νίκο Φιλιππόπουλο και από γυμναστή του κέντρου για το πώς η διατροφή και η άσκηση με βοηθούν να μείνω ασφαλής. Δωρεάν mini service των ποδηλάτων και συμμετοχή σε κλήρωση δώρων.

 

Δευτέρα 20/9

11:00-13:00 «Περνάω με ασφάλεια το δρόμο»

Μαθητές των δημοτικών σχολείων 4ο, 7ο,12ο  και 13ο του Δήμου μας συμμετέχουν στο βάψιμο της διάβασης των πεζών και μαθαίνουν να τη διασχίζουν με ασφάλεια.

Τρίτη 21/9

09:00-12:00 , «Βιβλιοπερπατήματα».

Παιδιά σχολικής ηλικίας επισκέπτονται την Παιδική Βιβλιοθήκη. Με παιχνίδια , συζητήσεις ,ζωγραφική και βιβλία διαδραστικά μαθαίνουμε τη σημασία της μετακίνησης στην πόλη με μέσα ήπια για το περιβάλλον.

 

17:00-19:00 / «Πάρε τα πόδια σου»/ Πλατεία Φιλικής Εταιρίας

 

Μικροί και μεγάλοι παίζουμε παιχνίδια , μετράμε βήματα , μαθαίνουμε πόσο ευεργετικό είναι το περπάτημα και το ποδήλατο για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία

Τετάρτη 22/9

17:00-20:00 ,«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» / Αγίου Αλεξάνδρου

 

Από την Λ. Ποσειδώνος μέχρι και την Οδό Ζησιμοπούλου, η Αγίου Αλεξάνδρου παραχωρείται στους πεζούς , στους ποδηλάτες και στα μέσα μαζικής μεταφοράς . Θα υπάρξει εκτροπή για τα αυτοκίνητα.

 

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Γιάννης Φωστηρόπουλος με αφορμή την συμμετοχή  του Δήμου Παλαιού Φαλήρου στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 και τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη, τονίζει: «Για το Δήμο Παλαιού Φαλήρου και εμένα προσωπικά, το περιβάλλον αποτελεί ζωτικό στοιχείο πολιτισμού και προτεραιότητα, ενώ το στοίχημα για όλους μας είναι να προσπαθήσουμε και να επιτύχουμε μια κινητικότητα στην πόλη με προτεραιότητα στον πεζό, στον ποδηλάτη, στον ευάλωτο και ανήμπορο συμπολίτη μας, στην δημόσια συγκοινωνία και τον περιορισμό της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Με τη συνεργασία εθελοντών, φορέων και οργανώσεων της πόλης μας και με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021, σχεδιάσαμε και θα πραγματοποιούμε σειρά εκδηλώσεων & δράσεων στέλνοντας το μήνυμα, ότι η βιώσιμη κινητικότητα είναι ο δρόμος που οφείλουμε  να χαράξουμε ως κοινωνία, ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας προς τους ίδιους τους εαυτούς μας και τις μελλοντικές γενιές και αλλάζοντας νοοτροπία και συνήθειες. Σε αυτή την προσπάθεια, σας θέλουμε όλους δίπλα μας και κυρίως τα παιδιά και την νέα γενιά, που αποτελούν την σημαντικότερη ελπίδα για την διαμόρφωση νέου περιβαλλοντικού ήθους και μια άλλης καθημερινότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δείτε το πρόγραμμα και ελάτε στις εκδηλώσεις μας για να γίνουμε όλοι μια παρέα και να στείλουμε το μήνυμα : «Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς!».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

Π. Φάληρο: Κατέστρεψαν και ποδοπάτησαν μνήματα στην κηδεία του Mad Clip

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Οργή έχει προκαλέσει η εικόνα ενός κατεστραμμένου τάφου μίας 20χρονης στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές την ημέρα της κηδείας του Mad Clip.

Όπως αναφέρουν στο protothema.gr εργαζόμενοι του κοιμητηρίου, άτομα που παρευρέθηκαν στην κηδεία δεν σεβάστηκαν τα μνήματα και δεν δίστασαν να προκαλέσουν καταστροφές προκειμένου να βγάλουν φωτογραφία το φέρετρο του αδικοχαμένου τραγουδιστή.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του κοιμητηρίου του Παλαιού Φαλήρου, Κωνσταντίνο Τεντόμα οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν στον τάφο της κοπέλας και σε δύο -τρία στηθαία σε άλλους τάφους όπου εκεί η ζημιά έχει ήδη αποκατασταθεί.

«Η συρροή του κόσμου ξεκίνησε από τις 14.00 το μεσημέρι της ημέρας που έγινε η κηδεία του Mad Clip.Ήταν πάρα πολλά τα άτομα και προσπαθούσαμε να τους βάλουμε σε μια τάξη γιατί είχαμε κι άλλες κηδείες εκείνη την ημέρα. Οι περισσότεροι υπάκουσαν αλλά υπήρχαν βέβαια και κάποιοι που σκαρφάλωναν και πηδούσαν από τις μάντρες για να μπουν μέσα στο κοιμητήριο. Υπήρξαν ζημιές γιατί ήταν πολύς ο κόσμος και συγκεκριμένα προκλήθηκαν ζημιές στον τάφο της κοπέλας και σε δύο-τρία στηθαία σε άλλους τάφους όπου εκεί η ζημιά έχει ήδη αποκατασταθεί», ανέφερε στο protothema.gr.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο