Connect with us

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Χωροθετείται Προσωρινός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων Στην Ηλιούπολη

Δημοσιεύτηκε

|

Εξελίξεις στο θέμα της καθαριότητας στην Ηλιούπολη φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου με τίτλο “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας” περιλαμβάνει την προσωρινή λειτουργία Σταθμών Μεταφορτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) σε μια σειρά από Δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ηλιούπολης. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 92 του σχεδίου Νόμου, «Στον Δήμο Ηλιούπολης το γήπεδο, επιφανείας 13.097,76 τ.μ. που εμφαίνεται με στοιχεία (1,2,…,46,1) στο τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:200 που θεωρήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηλιούπολης».

Που Χρησιμεύει ο ΣΜΑ

Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του “Γκαράζ” του Δήμου Ηλιούπολης, το οποίο βρίσκεται στην Β’ Ζωνη Υμηττού. Εδώ και χρόνια, ο ΣΜΑ στο συγκεκριμένο σημείο λειτουργεί χωρίς άδεια, καθώς η περιοχή προστατευόταν από την περιβαλλοντική νομοθεσία. Με το νομοσχέδιο, ουσιαστικά νομιμοποιείται για 5 χρόνια ο προσωρινός σταθμός μεταφόρτωσης στο συγκεκριμένο σημείο, παρέχοντας ευκολία στον Δήμο ως προς την αποκομιδή απορριμάτων και την οργάνωση της μεταφοράς τους προς τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Ή συγκεκριμένη διάταξη έχει ήδη εγείρει αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από τοπικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες αναμένεται να αποφασίσουν τις δράσεις τους το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες του

 

Πηγή: ilioupolinews.gr

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Eπιστολή Ρουβίκωνα κατά Χατζηδάκη, Κονδύλη & ΑΔΜΗΕ για την αναβάθμιση του ΚΥΤ

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Σκληρή επίθεση κατά των Δημάρχων Ηλιούπολης και Αλίμου εξαπέλυσε με επιστολή που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας», μετά και την εισβολή στο Δημαρχείο Ηλιούπολης το πρωί της Παρασκευής 7/5/2021.

Η επιστολή βάλλει κατά των Δημάρχων Ηλιούπολης, Αλίμου αλλά και του ΑΔΜΗΕ, κατηγορώντας τους πως προσπαθούν «να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας με ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αυτό της χωροθέτησης και δημιουργίας νέου κοιμητηρίου δίπλα στο υπάρχον ΚΥΤ».

«Είναι χαρακτηριστικός ο κυνικός τρόπος με τον οποίο οι τοπικοί παράγοντες των περιοχών αντιμετωπίζουν το ζήτημα, με αξιοσημείωτη τη δήλωση Κονδύλη: «Θα αντιμετωπιστεί πιο θετικά από τον κόσμο το ΚΥΤ, αφού θα γίνει το νεκροταφείο». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί άρχοντες περιοχών δε λαμβάνουν υπ’όψιν τους τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και αντιθέτως τρέχουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εταιρειών και των αφεντικών τους.» αναφέρει η επιστολή.

Ο Ρουβίκωνας κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα επιτρέψει την τσιμεντοποίηση του βουνού και θα σταθεί στο πλευρό όλων των τοπικών συλλογικοτήτων που μάχονται για την απομάκρυνση του ΚΥΤ, το οποίο έχει κριθεί εδώ και 16 χρόνια παράνομο από το ΣΤΕ.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή, εδώ.

Πηγή: ilioupolinews.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Εισβολή του Ρουβίκωνα στο Δημαρχείο Ηλιούπολης

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Eπίθεση στο δημαρχείο Ηλιούπολης πραγματοποίησαν πριν λίγη ώρα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέλη του Ρουβίκωνα έφτασαν μέχρι τον 1ο όροφο του Δημαρχείου πετώντας τρικάκια με συνθήματα κατά του ΚΥΤ και του διαδημοτικού κοιμητηρίου. Πρόκειται για την δεύτερη εισβολή μελών της αναρχικής συλλογικότητας στο Δημαρχείο μέσα σε 2 χρόνια, καθώς προεκλογικά είχαν εισβάλλει στο γραφείο του τέως Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου για το ζήτημα του ατυχήματος με τη γερανογέφυρα.

Τα τρικάκια που πέταξαν τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας ανέφεραν χαρακτηριστικά: «ΟΧΙ ΣΤΗΔΙΑΤΗΡΗΣΗ & ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ».

Τι αναφέρουν σε άρθρο τους μέλη του Ρουβίκωνα

Λίγη ώρα μετά την εισβολή στο Δημαρχείο, αναρτήθηκε στο site του Ρουβίκωνα το εξής κείμενο:

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα για την αναβάθμιση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ηλιούπολης από τα 150 kV, στην περαιτέρω κατασκευή του με 400 kV. Εάν έως τώρα μπορούσαμε να λέμε πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτού του είδους την κατασκευή είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις επιπτώσεις της στο οικοσύστημα της περιοχής, πλέον αυτά πολλαπλασιάζονται.

Μέσα στο σχέδιο που φαίνεται να επεξεργάζονται από κοινού ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Αλίμου Αντρέας Κονδύλης, με τον ΑΔΜΗΕ, την κυβέρνηση αλλά και τη Lamda Development, έχουν σκεφτεί να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας με ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αυτό της χωροθέτησης και δημιουργίας νέου κοιμητηρίου δίπλα στο υπάρχον ΚΥΤ.

Αυτή η ιστορία με το ΚΥΤ στην Ηλιούπολη δεν είναι καινούρια, αντιθέτως έρχεται τρεις δεκαετίες πίσω, όπου η ΔΕΗ αποφάσισε να αναβαθμίσει τον αρχικό υποσταθμό ζεύξης που υπήρχε στην περιοχή σε Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, με αφορμή τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που είχαν προκύψει για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από το 2002 και για τα επόμενα 3 χρόνια στην Ηλιούπολη υπήρξε ένα μαζικό, μαχητικό και αυτοοργανωμένο κίνημα ενάντια στην εγκατάσταση του ΚΥΤ, που αγωνίστηκε με συνελεύσεις γειτονιάς, πορείες, καταλήψεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που έσπευσε να στείλει το κράτος για να προστατέψει το έργο. Ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας δικαιώθηκε από το Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ να αναβαθμίσει παράνομα τον σταθμό ζεύξης στα 150 kV. Αυτή την παρανομία ήρθε να την επιβεβαιώσει και ο ΑΔΜΗΕ το 2014 ο οποίος ανέθεσε τη διεξαγωγή «Νέας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΚΥΤ Ηλιούπολης», με μόνο σκοπό να αδειοδοτηθεί αυτή η αναβάθμιση που εδώ και 19 χρόνια λειτουργεί χωρίς καμία νομιμότητα.

Ένα από τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης των κατοίκων από τις γειτονιές στους πρόποδες του Υμηττού είναι η δημιουργία ενός διαδημοτικού κοιμητηρίου που θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Αυτό ακριβώς το αίτημα έρχεται να εκμεταλλευτεί ο φορέας του ΑΔΜΗΕ ο οποίος προσφέρει σαν «τυράκι» την παραχώρηση της τοποθεσίας γύρω από το ΚΥΤ, με προϋπόθεση την αναβάθμιση του στα 400kV.

Είναι χαρακτηριστικός ο κυνικός τρόπος με τον οποίο οι τοπικοί παράγοντες των περιοχών αντιμετωπίζουν το ζήτημα, με αξιοσημείωτη τη δήλωση Κονδύλη: «Θα αντιμετωπιστεί πιο θετικά από τον κόσμο το ΚΥΤ, αφού θα γίνει το νεκροταφείο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί άρχοντες περιοχών δε λαμβάνουν υπ’όψιν τους τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και αντιθέτως τρέχουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εταιρειών και των αφεντικών τους.

Από τις Σκουριές και τους πουλημένους δημάρχους που τα έκαναν πλακάκια με την εταιρεία των χρυσοθήρων, μέχρι τα Άγραφα, την Εύβοια, τη Βοιωτία, κάθε γωνία της επικράτειας που οι εταιρείες με τη στήριξη των κυβερνήσεων σηκώνουν ανεμογεννήτριες καταπατώντας δασικές εκτάσεις και τσιμεντοποιώντας τα βουνά.

Έτσι και τώρα στην περίπτωση του Υμηττού, ενός βουνού που ενώ υποτίθεται προστατευόταν από το Natura 2000 και έχει υποστεί αμέτρητες πυρκαγιές, κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές καταπατήσεις, διαθέτει ακόμα πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ενώ ο Υμηττός συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη διαμόρφωση του τοπικού μικροκλίματος της Αττικής, βρίσκεται στα σκαριά μια διαδικασία να επιτραπεί η αστικοποίηση των περιοχών που έχουν χτιστεί στα καμένα σημεία του βουνού. Όλο αυτό σε συνδυασμό και με την εικόνα που αντικρύζουν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, που αντί να κοιτάζουν το βουνό και να αντικρύζουν δάσος, αντικρύζουν ένα «σιδερένιο δάσος» του σταθμού παραγωγής.

Η επένδυση του Ελληνικού που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Αν.Ελ. και έσπευσε να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία φέρεται να έχει άμεση σχέση με την αναβάθμιση του ΚΥΤ της Ηλιούπολης. Η επίκληση των «προβλημάτων στατικής ασφάλειας και αστάθειας των τάσεων» που κάνει ο ΑΔΜΗΕ, φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα «ανάγκη για κάλυψη των φαραωνικών εποχών έργων στο φιλέτο του Ελληνικού».

Ο Λάτσης και η Lamda Developments δε διστάζουν στα πλαίσια του χτισίματος των πύργων, των καζίνο, των πολυτελών κατοικιών και της πλήρους εκμετάλλευσης του παραλιακού μετώπου, να καθοδηγήσουν τον «ΑνεξάρτητοΔΜΗΕ» να ενισχύσει την τάση του ΚΥΤ Ηλιούπολης, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό των υπόγειων διασκέψεων ανάμεσα σε κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, πως ένας τέτοιου είδους φορέας μπαίνει και ως ρυθμιστής για την κατασκευή ή όχι του κοιμητηρίου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Σε μια περίοδο όπου εντείνεται η κρατική εισβολή στις ζωές μας, αλλά και όπου το κεφάλαιο μπορεί να βρει το χώρο να εξαπλωθεί, όσο λεηλατούνται και ρημάζονται οι λιγοστοί δημόσιοι χώροι και ζωτικής σημασίας εκτάσεις που έχουν απομείνει στην Αττική, από τον Υμηττό και την Πάρνηθα, μέχρι το Πάρκο Τρίτση και το λόφο του Στρέφη, η κοινωνική βάση οφείλει να αντιδράσει και να ανακόψει όσους οραματίζονται νέα κέρδη χωρίς να λογαριάζουν το περιβαλλοντικό κόστος.

Η δημόσια γη και οι δασικές εκτάσεις δεν ανήκουν σε κανένα δήμαρχο και σε κανέναν επενδυτή και δε θα επιτρέψουμε οι πλέον ελάχιστοι πνεύμονες ζωής που έχουν απομείνει να τσιμεντοποιηθούν και να μετατραπούν σε γκρίζα τοπία.

Πηγή: ilioupolinews.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ηλιούπολη: Κινητοποίηση για τη μη μεταφορά των ΕΛΤΑ στην Αργυρούπολη

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Κινητοποίηση και διαμαρτυρία προς όλους τους αρμόδιους φορείς εξήγγειλε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης με αφορμή την πρόθεση συγχώνευσης του τοπικού κέντρου διανομής ΕΛΤΑ Ηλιούπολης με αυτό της Αργυρούπολης και τη μεταφορά του στον γειτονικό Δήμο.

Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες 5/5 με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος Γιώργος Χατζηδάκης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στα σχέδια της κυβέρνησης για συγχώνευση των κέντρων διανομής, ζητώντας την άμεση πρόσληψη προσωπικού και την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ προς όφελος των πολιτών.

Σε ψήφισμα που κατέθεσε η δημοτική αρχή και υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις (πλην ΚΚΕ και Αριστερής Πρωτοβουλίας που ψήφισαν «παρών» και «Λευκό», αντίστοιχα) αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το τοπικό Κέντρο Διανομής ΕΛΤΑ, την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 στις 10 π.μ., μαζί με όλους του φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης και στον συμβολικό αποκλεισμό του για μια ώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, «Το ΔΣ του Δήμου Ηλιούπολης εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του μετά από την συνεχιζόμενη υποβάθμιση των ΕΛΤΑ και στην επιχειρούμενη κατάργηση του τοπικού Κέντρου Διανομής και στην μεταφορά και συγχώνευσή του με το αντίστοιχο κέντρο του γειτονικού Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού».

Πηγή: ilioupolinews.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο