Connect with us

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Εισβολή του Ρουβίκωνα στο Δημαρχείο Ηλιούπολης

Δημοσιεύτηκε

|

Eπίθεση στο δημαρχείο Ηλιούπολης πραγματοποίησαν πριν λίγη ώρα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα μέλη του Ρουβίκωνα έφτασαν μέχρι τον 1ο όροφο του Δημαρχείου πετώντας τρικάκια με συνθήματα κατά του ΚΥΤ και του διαδημοτικού κοιμητηρίου. Πρόκειται για την δεύτερη εισβολή μελών της αναρχικής συλλογικότητας στο Δημαρχείο μέσα σε 2 χρόνια, καθώς προεκλογικά είχαν εισβάλλει στο γραφείο του τέως Δημάρχου Βασίλη Βαλασόπουλου για το ζήτημα του ατυχήματος με τη γερανογέφυρα.

Τα τρικάκια που πέταξαν τα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας ανέφεραν χαρακτηριστικά: «ΟΧΙ ΣΤΗΔΙΑΤΗΡΗΣΗ & ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΤ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ».

Τι αναφέρουν σε άρθρο τους μέλη του Ρουβίκωνα

Λίγη ώρα μετά την εισβολή στο Δημαρχείο, αναρτήθηκε στο site του Ρουβίκωνα το εξής κείμενο:

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα για την αναβάθμιση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Ηλιούπολης από τα 150 kV, στην περαιτέρω κατασκευή του με 400 kV. Εάν έως τώρα μπορούσαμε να λέμε πως τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτού του είδους την κατασκευή είναι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τις επιπτώσεις της στο οικοσύστημα της περιοχής, πλέον αυτά πολλαπλασιάζονται.

Μέσα στο σχέδιο που φαίνεται να επεξεργάζονται από κοινού ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης και ο δήμαρχος Αλίμου Αντρέας Κονδύλης, με τον ΑΔΜΗΕ, την κυβέρνηση αλλά και τη Lamda Development, έχουν σκεφτεί να κατευνάσουν τις αντιδράσεις της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας με ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, αυτό της χωροθέτησης και δημιουργίας νέου κοιμητηρίου δίπλα στο υπάρχον ΚΥΤ.

Αυτή η ιστορία με το ΚΥΤ στην Ηλιούπολη δεν είναι καινούρια, αντιθέτως έρχεται τρεις δεκαετίες πίσω, όπου η ΔΕΗ αποφάσισε να αναβαθμίσει τον αρχικό υποσταθμό ζεύξης που υπήρχε στην περιοχή σε Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, με αφορμή τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες που είχαν προκύψει για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από το 2002 και για τα επόμενα 3 χρόνια στην Ηλιούπολη υπήρξε ένα μαζικό, μαχητικό και αυτοοργανωμένο κίνημα ενάντια στην εγκατάσταση του ΚΥΤ, που αγωνίστηκε με συνελεύσεις γειτονιάς, πορείες, καταλήψεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ που έσπευσε να στείλει το κράτος για να προστατέψει το έργο. Ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας δικαιώθηκε από το Εφετείο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όμως αυτό δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ να αναβαθμίσει παράνομα τον σταθμό ζεύξης στα 150 kV. Αυτή την παρανομία ήρθε να την επιβεβαιώσει και ο ΑΔΜΗΕ το 2014 ο οποίος ανέθεσε τη διεξαγωγή «Νέας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ΚΥΤ Ηλιούπολης», με μόνο σκοπό να αδειοδοτηθεί αυτή η αναβάθμιση που εδώ και 19 χρόνια λειτουργεί χωρίς καμία νομιμότητα.

Ένα από τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης των κατοίκων από τις γειτονιές στους πρόποδες του Υμηττού είναι η δημιουργία ενός διαδημοτικού κοιμητηρίου που θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Αυτό ακριβώς το αίτημα έρχεται να εκμεταλλευτεί ο φορέας του ΑΔΜΗΕ ο οποίος προσφέρει σαν «τυράκι» την παραχώρηση της τοποθεσίας γύρω από το ΚΥΤ, με προϋπόθεση την αναβάθμιση του στα 400kV.

Είναι χαρακτηριστικός ο κυνικός τρόπος με τον οποίο οι τοπικοί παράγοντες των περιοχών αντιμετωπίζουν το ζήτημα, με αξιοσημείωτη τη δήλωση Κονδύλη: «Θα αντιμετωπιστεί πιο θετικά από τον κόσμο το ΚΥΤ, αφού θα γίνει το νεκροταφείο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί άρχοντες περιοχών δε λαμβάνουν υπ’όψιν τους τις μαζικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και αντιθέτως τρέχουν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εταιρειών και των αφεντικών τους.

Από τις Σκουριές και τους πουλημένους δημάρχους που τα έκαναν πλακάκια με την εταιρεία των χρυσοθήρων, μέχρι τα Άγραφα, την Εύβοια, τη Βοιωτία, κάθε γωνία της επικράτειας που οι εταιρείες με τη στήριξη των κυβερνήσεων σηκώνουν ανεμογεννήτριες καταπατώντας δασικές εκτάσεις και τσιμεντοποιώντας τα βουνά.

Έτσι και τώρα στην περίπτωση του Υμηττού, ενός βουνού που ενώ υποτίθεται προστατευόταν από το Natura 2000 και έχει υποστεί αμέτρητες πυρκαγιές, κρατικές, δημοτικές και ιδιωτικές καταπατήσεις, διαθέτει ακόμα πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ενώ ο Υμηττός συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη διαμόρφωση του τοπικού μικροκλίματος της Αττικής, βρίσκεται στα σκαριά μια διαδικασία να επιτραπεί η αστικοποίηση των περιοχών που έχουν χτιστεί στα καμένα σημεία του βουνού. Όλο αυτό σε συνδυασμό και με την εικόνα που αντικρύζουν οι κάτοικοι της Ηλιούπολης, που αντί να κοιτάζουν το βουνό και να αντικρύζουν δάσος, αντικρύζουν ένα «σιδερένιο δάσος» του σταθμού παραγωγής.

Η επένδυση του Ελληνικού που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Αν.Ελ. και έσπευσε να ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία φέρεται να έχει άμεση σχέση με την αναβάθμιση του ΚΥΤ της Ηλιούπολης. Η επίκληση των «προβλημάτων στατικής ασφάλειας και αστάθειας των τάσεων» που κάνει ο ΑΔΜΗΕ, φαίνεται να είναι στην πραγματικότητα «ανάγκη για κάλυψη των φαραωνικών εποχών έργων στο φιλέτο του Ελληνικού».

Ο Λάτσης και η Lamda Developments δε διστάζουν στα πλαίσια του χτισίματος των πύργων, των καζίνο, των πολυτελών κατοικιών και της πλήρους εκμετάλλευσης του παραλιακού μετώπου, να καθοδηγήσουν τον «ΑνεξάρτητοΔΜΗΕ» να ενισχύσει την τάση του ΚΥΤ Ηλιούπολης, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι ενδεικτικό των υπόγειων διασκέψεων ανάμεσα σε κυβερνητικά και αυτοδιοικητικά στελέχη, πως ένας τέτοιου είδους φορέας μπαίνει και ως ρυθμιστής για την κατασκευή ή όχι του κοιμητηρίου για να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινωνίας.

Σε μια περίοδο όπου εντείνεται η κρατική εισβολή στις ζωές μας, αλλά και όπου το κεφάλαιο μπορεί να βρει το χώρο να εξαπλωθεί, όσο λεηλατούνται και ρημάζονται οι λιγοστοί δημόσιοι χώροι και ζωτικής σημασίας εκτάσεις που έχουν απομείνει στην Αττική, από τον Υμηττό και την Πάρνηθα, μέχρι το Πάρκο Τρίτση και το λόφο του Στρέφη, η κοινωνική βάση οφείλει να αντιδράσει και να ανακόψει όσους οραματίζονται νέα κέρδη χωρίς να λογαριάζουν το περιβαλλοντικό κόστος.

Η δημόσια γη και οι δασικές εκτάσεις δεν ανήκουν σε κανένα δήμαρχο και σε κανέναν επενδυτή και δε θα επιτρέψουμε οι πλέον ελάχιστοι πνεύμονες ζωής που έχουν απομείνει να τσιμεντοποιηθούν και να μετατραπούν σε γκρίζα τοπία.

Πηγή: ilioupolinews.gr

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Ο Δήμος Ηλιούπολης προχωράει και φέτος στην διοργάνωση των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το πρόγραμμα ξεκινά από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής», το οποίο θα πλημμυρίσει και φέτος από τους φίλους του θεάτρου και της μουσικής, που θα απολαύσουν ένα προσεκτικά επιλεγμένο, καλοκαιρινό, νέο πρόγραμμα, με αξιόλογες σύγχρονες παραγωγές.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21:00.

Πατήστε εδώ για να προβείτε σε λήψη του πρoγράμματος εκδηλώσεων

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Τροχαίο ατύχημα στην Κάτω Ηλιούπολη

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην κάτω Ηλιούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, δύο νεαροί μοτοσικλετιστές συγκρούστηκαν στην συμβολή των οδών εργατών τύπου και Ηρώς Κωνσταντοπούλου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που μετέφεραν τους δύο νεαρούς στο νοσοκομείο.

Το ζήτημα της ασφάλειας στο συγκεκριμένο σημείο ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καρανδρέας, ζητώντας την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στη συγκεκριμένη διασταύρωση.

Πηγή: ilioupolinews.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Αντιδράσεις στην αντιπολίτευση για τη μελέτη οδοφωτισμού

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Αντιδράσεις προκάλεσε στις τάξεις της αντιπολίτευσης η μελέτη σκοπιμότητας για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού και πιο συγκεκριμένα ο τρόπος με τον οποίο ήρθε σε διαβούλευση.

Μιλώντας στο ilioupolinews, αιρετοί της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στην οικονομική επιτροπή ανέφεραν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως το ζήτημα δεν παραπέμφθηκε απευθείας στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά -αντίθετα- «προσπάθησε να περάσει αποκλειστικά από την οικονομική επιτροπή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, σε κοινή «γραμμή» ζήτησαν από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής και αντιδήμαρχο Αποστόλη Στασινόπουλο να παραπέμψει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να συζητηθεί σε «ανώτατο» επίπεδο, καθώς πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το μέλλον της πόλης. Σύμφωνα με τους ίδιους, στην πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν το θέμα να περάσει αποκλειστικά από την οικονομική επιτροπή και να μην συζητηθεί σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου.

Aραμπατζής: «Ο Δήμαρχος περιφρονεί το Δημοτικό Συμβούλιο»

Χαρακτηριστική των αντιδράσεων είναι η ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης «Η Πόλη Που Θέλω», Γαβριήλ Αραμπατζή, ο οποίος κάνει λόγο για «περιφρόνηση του δημοτικού συμβουλίου από τον Δήμαρχο» καλώντας τον Δήμαρχο να φέρει προς έγκριση το θέμα του δημοτικού οδοφωτισμού στο Δημοτικό συμβούλιο.

«Θεωρούμε ότι το θέμα είναι σημαντικό και θα πρέπει να ενημερωθούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί εκτενώς και να λάβει έγκριση από το ανώτερο συλλογικό όργανο» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο κ. Αραμπατζής, συμπληρώνοντας: «Σε κάθε περίπτωση, η δημοτική παράταξη «Η πόλη που θέλω» θα είναι απέναντι σε κάθε μεθόδευση που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών».

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ως έκτακτο θέμα προς συζήτηση στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, με την πλειονότητα των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων να ζητούν την έγκριση του θέματος από το συμβούλιο και όχι από την οικονομική επιτροπή.

Πηγή: ilioupolinews.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο