Connect with us

ΓΛΥΦΑΔΑ

Μια ιστορία θαλάσσιας αγάπης στη Γλυφάδα

Δημοσιεύτηκε

|

Η υπεύθυνη για τη διάσωση και την περίθαλψη της θαλάσσιας χελώνας στο σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» μίλησε για τον εθελοντισμό, την ανάγκη για σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την προσπάθεια να διαδοθεί η ανθρώπινη πλευρά των… ανθρώπων.

«Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνει κανείς τη διαφορά». Με αυτή τη φράση η Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη για τη διάσωση και την περίθαλψη της θαλάσσιας χελώνας στον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, μας υπενθυμίζει τη δύναμη και τη σπουδαιότητα της εθελοντικής δράσης. Αφορμή για τη συνομιλία μας η παγκόσμια ημέρα χελώνας στις 23 Μαΐου, η οποία είναι αφιερωμένη στις θαλάσσιες χελώνες που κυκλοφορούν σε όλες τις θάλασσες και η προστασία τους. Ο σύλλογος σε μια «γιορτή» για μικρούς και μεγάλους υποδέχθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου τους φίλους της καρέτα-καρέτα και οι εθελοντές που τις φροντίζουν έδωσαν πληροφορίες για τα υπέροχα αυτά ζώα της θάλασσας.

Η Ειρήνη Κασιμάτη, μέσω της αγάπης της για τα ζώα και του σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον, μαζί με τα μέλη του συλλόγου κρατούν την πίστη ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την υπέρβαση και να σώσουν ό,τι έχουν καταστρέψει ζωντανή. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο πάνω στη βιολογία και στη συμπεριφορά των άγριων ζώων. Ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά στο κέντρο διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, της Γλυφάδας. Τη συναντήσαμε στον σύλλογο και μας μίλησε για τον εθελοντισμό, τις χαρές, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως υπεύθυνη για την προστασία και τη διάσωσή τους.

Ο ρόλος των εθελοντών

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 με στόχο τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Στο κέντρο της Γλυφάδας φιλοξενούνται και περιθάλπονται άρρωστες και τραυματισμένες χελώνες από όλον τον ελλαδικό χώρο φροντίζοντας για την αποκατάσταση της υγείας των ζώων και την άμεση απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή κεντρικό ρόλο παίζουν και οι εθελοντές από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται τη χώρα μας με σκοπό να συνδράμουν στις δράσεις του συλλόγου.

Η Ειρήνη ξεκίνησε ως μία από αυτούς. «Γνώριζα από μικρή ότι υπάρχει εδώ το κέντρο διάσωσης αλλά δεν το είχα επισκεφθεί ποτέ. Μετά τις σπουδές μου ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ εθελοντικά με κάτι και για αυτό ήρθα στον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ» αναφέρει και προσθέτει πως η θαλάσσια χελώνα δεν είναι η μοναδική της ασχολία καθώς στα ενδιαφέροντά της εντάσσονται και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Από το 2017 η Ειρήνη είναι πλέον στο μόνιμο δυναμικό της Οργάνωσης.

Στις βασικές αρμοδιότητες της Ειρήνης Κασιμάτη συγκαταλέγονται η άμεση ενημέρωση για τα τυχόν έκτακτα περιστατικά, η καταγραφή αυτών, η διευθέτηση της ομαλής μεταφοράς του τραυματισμένου ή άρρωστου ζώου στο κέντρο διάσωσης του συλλόγου στη Γλυφάδα και, σε πολλές περιπτώσεις, η εξέταση του ζώου και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. «Συνήθως με καλούν πολίτες που έτυχε να βρουν κάποια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα στην παραλία. Το πρώτο που κάνω είναι να συλλέξω πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το ζώο και ποια ακριβώς είναι η κατάστασή του. Μετά, ακολουθεί η επικοινωνία με το λιμεναρχείο της περιοχής, το οποίο φροντίζει για την παραλαβή και τη μεταφορά του ζώου στην Αθήνα» μας λέει.

Οι χελώνες φιλοξενούνται σε ειδικά θερμοκήπια που διαθέτει το κέντρο διάσωσης του συλλόγου για διάστημα τριών έως πέντε μηνών. Εκεί το προσωπικό προσπαθεί μέσω ειδικών θεραπειών να επαναφέρει το ζώο σε μια καλή φυσική κατάσταση. Πολλές χελώνες, όπως μας λέει η Ειρήνη, δεν είναι σε θέση να τραφούν μόνες τους λόγω των σοβαρών τραυμάτων που φέρουν. Οι πιο συχνές θεραπείες που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν τη χορήγηση ορού και αντιβιοτικών καθώς και την τοπική θεραπεία των τραυμάτων με αλοιφές.

Τραύματα από ανθρώπους

Σε ερώτηση σχετικά με τα συχνότερα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει, η Ειρήνη απαντά με εμφανή θλίψη: «Οι περισσότερες από τις χελώνες που καταφθάνουν στο κέντρο διάσωσης φέρουν τραύματα στο κεφάλι τα οποία είναι δύσκολο να επουλωθούν και στην πλειοψηφία τους προκαλούνται εσκεμμένα από ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το 2018 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά για τον σύλλογο, καθώς το ποσοστό των χελωνών που έφθασαν στο κέντρο διάσωσης με χτυπήματα στο κεφάλι σχεδόν διπλασιάστηκε. Από τις 67 συνολικά χελώνες που έφθασαν πέρυσι στο κέντρο, οι 31 κατέληξαν και μόνο οι 30 από αυτές απελευθερώθηκαν» αναφέρει. Μεταξύ άλλων αιτιών, η ίδια συγκαταλέγει την κατάποση αγκιστριού και πετονιάς ή την εμπλοκή κάποιου μέλους του σώματος του ζώου σε κάποιο από αυτά, ενώ λιγότερο συχνό παρουσιάζεται το φαινόμενο της υποθερμίας που επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό θαλάσσιων χελωνών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σήμερα, στο κέντρο διάσωσης στη Γλυφάδα φιλοξενούνται 30 θαλάσσιες χελώνες, εκ των οποίων η πλειονότητα ανήκει στο είδος καρέτα-καρέτα. Η Ειρήνη εξηγεί ότι από τα επτά συνολικά είδη θαλάσσιων χελωνών που εντοπίζονται στη Γη, στην Ελλάδα συναντάμε μόνο τρία: την καρέτα-καρέτα, την πρασινοχελώνα ή αλλιώς χελώνα-Μίδα και τη δερματοχελώνα. «Ο λόγος που η πρώτη εντοπίζεται πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες είναι γιατί είναι το μοναδικό από τα παραπάνω είδη που επιλέγει τις ελληνικές παραλίες για να γεννήσει τα αβγά της και επιπλέον οι χελώνες έχουν την ιδιαιτερότητα να γεννούν στο ίδιο ακριβώς μέρος που γεννήθηκαν και οι ίδιες».

Όσον αφορά τον εθελοντισμό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές αναφέρει ότι «στην αρχή, όταν είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με την εθελοντική δράση, είχα σκεφτεί να σταματήσω. Τους δύο πρώτους μήνες δεν ένιωθα πολύ καλά γιατί παρά τις γνώσεις μου γύρω από τα κακοποιημένα ζώα, το ζήτημα είναι τελείως διαφορετικό όταν έχεις το ζώο απέναντί σου και το βλέπεις να υποφέρει. Μετά από λίγο διάστημα όμως το είδα τελείως διαφορετικά. Σκέφτηκα πως μπορώ να είμαι μέρος όλης αυτής της ομάδας που βάζει ένα μικρό λιθαράκι για κάτι καλύτερο στον κόσμο».

Ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής των θαλάσσιων χελωνών, πραγματοποιεί μια σειρά σεμιναρίων με σκοπό την ευαισθητοποίηση λιμεναρχών, ψαράδων και απλών πολιτών, ενώ το κέντρο διάσωσης είναι καθημερινά ανοιχτό, με ξεναγούς να φροντίζουν την περιήγηση μικρών και μεγάλων επισκεπτών στον χώρο. «Η βοήθεια των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική στην προσπάθειά μας» υποστηρίζει η Ειρήνη. «Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούσε να γίνει εθελοντής. Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία καθώς ο καθένας μπορεί να προσφέρει χωρίς να περιμένει υλικά κέρδη. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνεις τη διαφορά».

Πηγή:iglyfada.gr

Continue Reading

ΓΛΥΦΑΔΑ

Όλοι Μαζί Μπορούμε: Εθελοντικός καθαρισμός παραλιών Νοτίων Προαστίων

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Το «Όλοι Μαζί Μπορούμε» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το επόμενο Σάββατο, 26 Ιουνίου, καθαρίζει τις παραλίες των Νοτίων Προαστίων και του Σαρωνικού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να καθαριστούν 14 παραλίες, από το Παλαιό Φάληρο μέχρι και το Σούνιο.

Στη μεγάλη αυτή δράση, θα συμμετέχουν Εθελοντές καθώς και θα ενεργοποιηθούν και οι Δήμοι με καθαριστικά μηχανήματα, προκείμενου ο κόσμος να απολαύσει το Καλοκαίρι καθαρές παραλίες.

Οι Παραλίες που θα καθαριστούν, καθώς και τα σημεία συνάντησης των Εθελοντών στις 10:00 το πρωί είναι:

Στο Παλαιό Φάληρο, στην Παραλία Μπάτη (ακριβές σημείο συνάντησης: η Στάση Τράμ Μπάτης)

Στον Άλιμο, στις Παραλίες Α & Β Αλιπέδου (ακριβές σημείο συνάντησης: ο χώρος στάθμευσης των ακτών)

Στη Γλυφάδα, στη Μαρίνα Γλυφάδας (ακριβές σημείο συνάντησης: μπροστά από τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας). Θα πραγματοποιηθεί υποβρύχιος καθαρισμός από δύτες του Συλλόγου Ελλήνων Βατραχανθρώπων.

Στη Βουλιαγμένη, στην Παραλία “Μεγάλο Καβούρι” (ακριβές σημείο συνάντησης: η Παιδική Χαρά της Παραλίας)

Στο Δήμο Κρωπίας, στις Παραλίες “Αγία Μαρίνα” (ακριβές σημείο συνάντησης: ο χώρος στάθμευσης της Παραλίας) & “Λομβάρδα” (ακριβές σημείο συνάντησης: ο χώρος στάθμευσης στο 33ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου)

Στην Ανάβυσσο, στην Παραλία Αλυκών (ακριβές σημείο συνάντησης: η θέση Πέτρινα)

Στο Λαγονήσι, η Παραλία μπροστά από την Εκκλησία του Αγίου Νικολάου (ακριβές σημείο συνάντησης: 39ο χλμ Αθηνών – Σουνίου)

Στο Λαύριο, στις Παραλίες “Πούντα Ζέζα” (ακριβές σημείο συνάντησης: η αρχή της Παραλίας στη περιοχή “Πάνορμος”) & “Λιμάνι Πασά” (ακριβές σημείο συνάντησης: ο χώρος στάθμευσης)

Στις Παραλίες Παλαιάς Φώκαιας (ακριβές σημείο συνάντησης: ο χώρος στάθμευσης επί της λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου) & Σαρωνίδας (ακριβές σημείο συνάντησης: η Πλατεία στη Διασταύρωση της Λεωφόρου Σαρωνίδας με την Λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου)

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΛΥΦΑΔΑ

Συνελήφθη στη Γλυφάδα, μετά απο καταδίωξη, ένας 61χρονος για κλοπές

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, πρωινές ώρες της Παρασκευής στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης (Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.), ένας 61χρονος Έλληνας για κλοπές κατ’ εξακολούθηση, απείθεια και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Λίγο πριν, ο 61χρονος είχε διαρρήξει διαδοχικά 3 καταστήματα στην περιοχή της Γλυφάδας, αφαιρώντας χρηματικό ποσό, ταμπλέτες, μηχάνημα POS και διάφορα έγγραφα.

Οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, εντόπισαν τον 61χρονο να επιβαίνει σε αυτοκίνητο και τον κάλεσαν να σταματήσει, αυτός όμως ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε καταδίωξη μέχρι την ακινητοποίηση του σε κοντινή απόσταση.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, σπρέι πιπεριού, αυτοσχέδιο μαχαίρι, αυτοσχέδια ξύλινη ράβδος, καθώς επίσης και τα αφαιρεθέντα αντικείμενα από τις τρεις προαναφερθείσες διαδοχικές κλοπές στα καταστήματα.

Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πλήθος κινητών τηλεφώνων, φωτογραφική μηχανή, μηχάνημα POS και -6- φυσίγγια.

Από την περαιτέρω προανακριτική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Γλυφάδας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής, εξιχνιάστηκαν επιπλέον -6- περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών σε καταστήματα σε Αθήνα, Ελληνικό, Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Χαλάνδρι

Ο κατηγορούμενος έχει συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΛΥΦΑΔΑ

Συνάντηση και ενημέρωση για άστεγους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αγ. Δημητρίου

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η 13η διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με αντικείμενο τα προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα Αθηνών.

Στη συνάντηση συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος επανέλαβε την αταλάντευτη θέση για τη σημασία της δημιουργίας κουλτούρας πρόληψης και για την μετεξέλιξη της Περιφέρειας Αττικής σε Πρότυπη Περιφέρεια Υγείας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη έγινε παρουσίαση του προφίλ των αστέγων στους δήμους της Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης και Αγίου Δημητρίου.

Η τεκμηριωμένη έρευνα συγκεντρώνει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των αστέγων σε διάφορα πεδία (κατάσταση οικογενειακή, υγείας κλπ), και έχει καταγράψει τις ιδιαιτερότητες ανά Δήμο και τις κατηγορίες των ευάλωτων ομάδων. Τούτο δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της φύσης και του είδους των υπηρεσιών που μπορούν οι Δήμοι, με διαδημοτική συνεργασία, να παρέχουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εκπαίδευση στη διαχείριση και προσέγγιση των ζητημάτων των αστέγων, στην ανάγκη επανένταξής τους στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ζωή, στη νέα κατηγορία που έχει διαπιστωθεί αυτή των “εν δυνάμει” αστέγων, στη συνεισφορά του ” street work”.

Το νέο ΕΠ “ΑΤΤΙΚΗ” 2021 – 2027, ο σχεδιασμός του οποίου είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να εγκριθεί από την ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2021, θα συνεχίσει (με βάση τον εν λόγω σχεδιασμό) τις παρεμβάσεις υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (υποστήριξη κόστους λειτουργίας προνοιακών δομών) που θα επεκταθούν και στην κατασκευή και αναβάθμιση υποδομών κοινωνικής μέριμνας.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο