Connect with us

ΓΛΥΦΑΔΑ

Μια ιστορία θαλάσσιας αγάπης στη Γλυφάδα

Δημοσιεύτηκε

|

Η υπεύθυνη για τη διάσωση και την περίθαλψη της θαλάσσιας χελώνας στο σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» μίλησε για τον εθελοντισμό, την ανάγκη για σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την προσπάθεια να διαδοθεί η ανθρώπινη πλευρά των… ανθρώπων.

«Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνει κανείς τη διαφορά». Με αυτή τη φράση η Ειρήνη Κασιμάτη, υπεύθυνη για τη διάσωση και την περίθαλψη της θαλάσσιας χελώνας στον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, μας υπενθυμίζει τη δύναμη και τη σπουδαιότητα της εθελοντικής δράσης. Αφορμή για τη συνομιλία μας η παγκόσμια ημέρα χελώνας στις 23 Μαΐου, η οποία είναι αφιερωμένη στις θαλάσσιες χελώνες που κυκλοφορούν σε όλες τις θάλασσες και η προστασία τους. Ο σύλλογος σε μια «γιορτή» για μικρούς και μεγάλους υποδέχθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου τους φίλους της καρέτα-καρέτα και οι εθελοντές που τις φροντίζουν έδωσαν πληροφορίες για τα υπέροχα αυτά ζώα της θάλασσας.

Η Ειρήνη Κασιμάτη, μέσω της αγάπης της για τα ζώα και του σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον, μαζί με τα μέλη του συλλόγου κρατούν την πίστη ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την υπέρβαση και να σώσουν ό,τι έχουν καταστρέψει ζωντανή. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Λονδίνο πάνω στη βιολογία και στη συμπεριφορά των άγριων ζώων. Ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά στο κέντρο διάσωσης ΑΡΧΕΛΩΝ, της Γλυφάδας. Τη συναντήσαμε στον σύλλογο και μας μίλησε για τον εθελοντισμό, τις χαρές, αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως υπεύθυνη για την προστασία και τη διάσωσή τους.

Ο ρόλος των εθελοντών

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1983 με στόχο τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους. Στο κέντρο της Γλυφάδας φιλοξενούνται και περιθάλπονται άρρωστες και τραυματισμένες χελώνες από όλον τον ελλαδικό χώρο φροντίζοντας για την αποκατάσταση της υγείας των ζώων και την άμεση απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή κεντρικό ρόλο παίζουν και οι εθελοντές από όλον τον κόσμο που επισκέπτονται τη χώρα μας με σκοπό να συνδράμουν στις δράσεις του συλλόγου.

Η Ειρήνη ξεκίνησε ως μία από αυτούς. «Γνώριζα από μικρή ότι υπάρχει εδώ το κέντρο διάσωσης αλλά δεν το είχα επισκεφθεί ποτέ. Μετά τις σπουδές μου ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ εθελοντικά με κάτι και για αυτό ήρθα στον σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ» αναφέρει και προσθέτει πως η θαλάσσια χελώνα δεν είναι η μοναδική της ασχολία καθώς στα ενδιαφέροντά της εντάσσονται και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.

Από το 2017 η Ειρήνη είναι πλέον στο μόνιμο δυναμικό της Οργάνωσης.

Στις βασικές αρμοδιότητες της Ειρήνης Κασιμάτη συγκαταλέγονται η άμεση ενημέρωση για τα τυχόν έκτακτα περιστατικά, η καταγραφή αυτών, η διευθέτηση της ομαλής μεταφοράς του τραυματισμένου ή άρρωστου ζώου στο κέντρο διάσωσης του συλλόγου στη Γλυφάδα και, σε πολλές περιπτώσεις, η εξέταση του ζώου και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. «Συνήθως με καλούν πολίτες που έτυχε να βρουν κάποια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα στην παραλία. Το πρώτο που κάνω είναι να συλλέξω πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται το ζώο και ποια ακριβώς είναι η κατάστασή του. Μετά, ακολουθεί η επικοινωνία με το λιμεναρχείο της περιοχής, το οποίο φροντίζει για την παραλαβή και τη μεταφορά του ζώου στην Αθήνα» μας λέει.

Οι χελώνες φιλοξενούνται σε ειδικά θερμοκήπια που διαθέτει το κέντρο διάσωσης του συλλόγου για διάστημα τριών έως πέντε μηνών. Εκεί το προσωπικό προσπαθεί μέσω ειδικών θεραπειών να επαναφέρει το ζώο σε μια καλή φυσική κατάσταση. Πολλές χελώνες, όπως μας λέει η Ειρήνη, δεν είναι σε θέση να τραφούν μόνες τους λόγω των σοβαρών τραυμάτων που φέρουν. Οι πιο συχνές θεραπείες που πραγματοποιούνται περιλαμβάνουν τη χορήγηση ορού και αντιβιοτικών καθώς και την τοπική θεραπεία των τραυμάτων με αλοιφές.

Τραύματα από ανθρώπους

Σε ερώτηση σχετικά με τα συχνότερα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει, η Ειρήνη απαντά με εμφανή θλίψη: «Οι περισσότερες από τις χελώνες που καταφθάνουν στο κέντρο διάσωσης φέρουν τραύματα στο κεφάλι τα οποία είναι δύσκολο να επουλωθούν και στην πλειοψηφία τους προκαλούνται εσκεμμένα από ανθρώπους. Συγκεκριμένα, το 2018 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά για τον σύλλογο, καθώς το ποσοστό των χελωνών που έφθασαν στο κέντρο διάσωσης με χτυπήματα στο κεφάλι σχεδόν διπλασιάστηκε. Από τις 67 συνολικά χελώνες που έφθασαν πέρυσι στο κέντρο, οι 31 κατέληξαν και μόνο οι 30 από αυτές απελευθερώθηκαν» αναφέρει. Μεταξύ άλλων αιτιών, η ίδια συγκαταλέγει την κατάποση αγκιστριού και πετονιάς ή την εμπλοκή κάποιου μέλους του σώματος του ζώου σε κάποιο από αυτά, ενώ λιγότερο συχνό παρουσιάζεται το φαινόμενο της υποθερμίας που επηρεάζει ένα μικρό ποσοστό θαλάσσιων χελωνών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σήμερα, στο κέντρο διάσωσης στη Γλυφάδα φιλοξενούνται 30 θαλάσσιες χελώνες, εκ των οποίων η πλειονότητα ανήκει στο είδος καρέτα-καρέτα. Η Ειρήνη εξηγεί ότι από τα επτά συνολικά είδη θαλάσσιων χελωνών που εντοπίζονται στη Γη, στην Ελλάδα συναντάμε μόνο τρία: την καρέτα-καρέτα, την πρασινοχελώνα ή αλλιώς χελώνα-Μίδα και τη δερματοχελώνα. «Ο λόγος που η πρώτη εντοπίζεται πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες είναι γιατί είναι το μοναδικό από τα παραπάνω είδη που επιλέγει τις ελληνικές παραλίες για να γεννήσει τα αβγά της και επιπλέον οι χελώνες έχουν την ιδιαιτερότητα να γεννούν στο ίδιο ακριβώς μέρος που γεννήθηκαν και οι ίδιες».

Όσον αφορά τον εθελοντισμό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές αναφέρει ότι «στην αρχή, όταν είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με την εθελοντική δράση, είχα σκεφτεί να σταματήσω. Τους δύο πρώτους μήνες δεν ένιωθα πολύ καλά γιατί παρά τις γνώσεις μου γύρω από τα κακοποιημένα ζώα, το ζήτημα είναι τελείως διαφορετικό όταν έχεις το ζώο απέναντί σου και το βλέπεις να υποφέρει. Μετά από λίγο διάστημα όμως το είδα τελείως διαφορετικά. Σκέφτηκα πως μπορώ να είμαι μέρος όλης αυτής της ομάδας που βάζει ένα μικρό λιθαράκι για κάτι καλύτερο στον κόσμο».

Ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ, στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής των θαλάσσιων χελωνών, πραγματοποιεί μια σειρά σεμιναρίων με σκοπό την ευαισθητοποίηση λιμεναρχών, ψαράδων και απλών πολιτών, ενώ το κέντρο διάσωσης είναι καθημερινά ανοιχτό, με ξεναγούς να φροντίζουν την περιήγηση μικρών και μεγάλων επισκεπτών στον χώρο. «Η βοήθεια των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική στην προσπάθειά μας» υποστηρίζει η Ειρήνη. «Κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούσε να γίνει εθελοντής. Είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία καθώς ο καθένας μπορεί να προσφέρει χωρίς να περιμένει υλικά κέρδη. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να κάνεις τη διαφορά».

Πηγή:iglyfada.gr

Continue Reading

ΓΛΥΦΑΔΑ

Γλυφάδα: Πώς οι ληστές έστησαν καρτέρι στην πρώην Σταρ Ελλάς

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο οι ληστές ακινητοποίησαν την 35χρονη, πρώην Σταρ Ελλάς, Διονυσία Κουκίου έξω από το σπίτι της στην Γλυφάδα και στη συνέχεια της άρπαξαν με απειλές χρήματα και χρυσαφικά χθες νωρίς το πρωί, ενώ εκείνη έμπαινε στο αυτοκίνητό της, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όλα συνέβησαν γύρω στις 06:30 το πρωί, με τις αστυνομικές πηγές να αναφέρουν ότι οι δράστες είχαν στήσει για αρκετή ώρα καρτέρι έξω από το σπίτι της πρώην Σταρ Ελλάς το 2008. Τη στιγμή που Διονυσία Κουκίου έκλεισε την πόρτα του σπιτιού οι τρεις κουκουλοφόροι έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο της ληστείας. Την πλησίασαν και με γρήγορες κινήσεις την ακινητοποίησαν κοντά στο αυτοκίνητό της.

Εξαπολύοντας απειλές ακόμα και για την ίδια της την ζωή την υποχρέωσαν να ανοίξει το σπίτι και να τους υποδείξει που έχει χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας. Αφού έκαναν άνω-κάτω τον χώρο, κατάφεραν να αποσπάσουν χρυσαφικά και το χρηματικό ποσό των 11.000 ευρώ. Ακολούθως έγιναν καπνός και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αναζητούν πιθανά λάθη που θα προδώσουν τους δράστες

Άμεσα η 35χρονη ειδοποίησε τις αρχές και περιέγραψε τον τρόμο που έζησε στα χέρια των κακοποιών. Και οι τρείς δράστες, είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες, ενώ φορούσαν και γάντια στα χέρια τους για να μην αφήσουν ίχνη. Οι αστυνομικοί περισυνέλλεξαν γενετικό υλικό και αποτυπώματα από το σπίτι, ελπίζοντας ότι οι ληστές έκαναν κάποιο λάθος που θα «προδώσει» την ταυτότητα τους.

«Μη μιλάς, κάνε ό,τι σου λέμε, γιατί θα σε σφάξουμε», της έλεγαν οι δράστες, όπως δήλωσε η ίδια μιλώντας σε δημοσιογράφους για την τρομακτική εμπειρία που βίωσε.

Ταυτόχρονα, οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση «χτενίζουν» την περιοχή αναζητώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας που ίσως να έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών, πριν και μετά την ληστεία.

Η Διονυσία Κουκίου είχε απασχολήσει πρόσφατα ξανά την επικαιρότητα με αφορμή το θάνατο του πρώην συντρόφου της, του 39χρονου πυγμάχου, Τάσου Μπερδέση ο οποίος είχε πέσει νεκρός με 14 σφαίρες σε ένα ακόμα ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο χώρο της νύχτας.

Σημειώνεται ότι το 2013 , το ζευγάρι είχε βρεθεί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με την κατηγορίας της υπόθαλψης εγκληματία. Τότε οι Αρχές είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στο σπίτι της αδερφής της 35χρονης στο Μπραχάμι, καθώς εκεί είχε διανυκτερεύσει ένας 30χρονος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως ύποπτος για τη δολοφονία ενός 38χρονου έξω από μπαρ στην Πάτρα, μερικές ημέρες πριν. Η Διονυσία Κουκίου και ο Τάσος Μπερδέσης είχαν αθωωθεί για τις εν λόγω κατηγορίες.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΛΥΦΑΔΑ

Δήμος Γλυφάδας: Ετοιμάζεται το χριστουγεννιάτικο bazaar του ΣΠΑΖ

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ετοιμάζεται για το χριστουγεννιάτικο bazaar του.

Για 34η χρονιά, ο σύλλογος μας καλεί να στηρίξουμε το έργο του αγοράζοντας δωράκια και είδη από το bazaar που διοργανώνει.

Θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 17:00, στο Διασχολικό Κέντρο του Δήμου Γλυφάδας.

Η ανακοίνωση:

Πέρυσι σας χάσαμε.

Μας χάσατε και εσείς.

Φέτος ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να βρεθούμε πάλι.

Να αφήσουμε πίσω μας αυτά που περάσαμε.

Να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

Να κάνουμε τις χριστουγεννιάτικες αγορές μας από τους αγαπημένους χειροτέχνες και από τα καλούδια που ετοιμάζουμε για εσάς.

Και φυσικά, να βοηθήσουμε όλοι μαζί τους εθελοντές του ΣΠΑΖ, να συνεχίσουν να βοηθούν τα αδέσποτα όπως κάνουν από το 1987.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΓΛΥΦΑΔΑ

Σταθερό κλιμάκιο δυνάμεων του ΕΚΑΒ εγκαθίσταται στη Γλυφάδα

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Η Γλυφάδα αποκτά σταθερό κλιμάκιο δυνάμεων του ΕΚΑΒ με τρία σύγχρονα ασθενοφόρα, για παροχή άμεσης ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας σε όλους τους πολίτες οποτεδήποτε χρειαστεί, καθώς και για ασφαλή και ταχεία μεταφορά τους σε κατάλληλες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, εάν παραστεί ανάγκη.

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Νίκο Παπαευσταθίου και τον αν. Διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας Αιμίλιο Βουγιουκλάκη.

«Δεν υπάρχει μέρα, ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την δραματική περιπέτεια της πανδημίας, που να μην σκεφτόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος για τη βελτίωση και για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σήμερα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον αν. Διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας Αιμίλιο Βουγιουκλάκη, πραγματοποιούμε ένα ακόμα σπουδαίο βήμα για την ευρύτερη περιοχή μας. Σταθερό κλιμάκιο του ΕΚΑΒ, μεταξύ άλλων με τρία σύγχρονα ασθενοφόρα, όλα επανδρωμένα με εξειδικευμένο προσωπικό και πλήρως εκπαιδευμένους διασώστες, αποκτούν έδρα σε νευραλγικό σημείο της πόλης μας και σε εγκατάσταση που παραχωρεί ο Δήμος Γλυφάδας. Διασφαλίζουμε πλήρεις υποδομές, άρτιες εγκαταστάσεις και, κυρίως, άμεση επιχειρησιακή επέμβαση για παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε περιστατικά. Με απλά λόγια, όταν χρειαζόμαστε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, το ασθενοφόρο να φτάνει το συντομότερο δυνατό. Μια συνεργασία που επιδιώκουμε εδώ και καιρό, συστηματικά και μεθοδικά, ώστε να αναβαθμίσουμε την υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της περιοχής μας», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Και προσθέτει:

«Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου για την εξαιρετική συνεργασία. Ευχαριστούμε θερμά τον αναπληρωτή διοικητή του Ασκληπιείου Βούλας – και φυσικά δημοτικό σύμβουλο Γλυφάδας – Αιμίλιο Βουγιουκλάκη για την καθοριστική συνδρομή του, που οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό».

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο