Connect with us

ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Ελληνικό: Τι είναι οι γειτονιές των 15 λεπτών και πώς θα αλλάξουν τη ζωή των κατοίκων

Δημοσιεύτηκε

|

Στο Ελληνικό χαράσσεται μία νέα κατεύθυνση για την αστική ανάπτυξη της Αθήνας με στόχο να συνδυαστούν νέοι τρόποι διαβίωσης, εργασίας και διασκέδασης γύρω από το Μητροπολιτικό Πάρκο που έχει αναλάβει να δημιουργήσει η Lamda Development.

Χθες η Lamda Development παρουσίασε τα αρχιτεκτονικά σχέδια του πρώτου ουρανοξύστη που θα κατασκευαστεί, τον Marina Tower. Έναν «πράσινο» ουρανοξύστη ύψους 200 μέτρων, με 45 ορόφους και περίπου 200 διαμερίσματα.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης όμως έγινε γνωστό και ακόμα ένα στοιχείο για το megaproject του Ελληνικού. Πρόκειται για τις «Γειτονιές των 15 λεπτών», ένα νέο μοντέλο πολεοδομικού σχεδιασμού με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής με τη δημιουργία γειτονιών όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν όσα χρειάζεται σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια ή με ποδήλατο από το σπίτι τους.

Η επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας που σχεδίασε τον Marina Tower, Antoinette Nassopoulos-Erickson, Senior Partner και Design Team Leader στην Foster + Partners μίλησε για τη μεταμόρφωση των εγκαταστάσεων του πρώη αεροδρομίου στο Ελληνικό. «Θα είναι ένα πάρκο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις νέες κοινότητες, αλλά θα αποτελεί μία νέα υποδομή για ολόκληρη την Αθήνα.
Με αυτόν τον τρόπο το όραμά μας για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας θα αποτελούσε ένα νέο υπόδειγμα αστικής ανάπτυξης. Η πρόταση εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αναβάθμιση των υδάτινων και πράσινων υποδομών του πόλου δημιουργώντας νέους πνεύμονες πρασίνου στην Αθήνα με το Μητροπολιτικό Πάρκο που θα δεσπόζει στο κέντρο της ανάπτυξης, αλλά και με μικρότερους θύλακες πρασίνου με άλση και μικρότερα πάρκα σε κάθε γειτονιά. Οι πράσινοι αυτοί χώροι επεκτείνονται και συνδέονται περαιτέρω με το παραλιακό μέτωπο αλλά και με τον υφιστάμενο αστικό ιστό βελτιώνοντας την προσβασιμότητα στο πράσινο και τη θάλασσα».

Τι είναι οι «Γειτονιές των 15 λεπτών»

Ενδιαφέρον όμως έχει και η προσέγγιση για τις νέες γειτονιές που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό. «Κάθε γειτονιά που θα δημιουργηθεί θα είναι αυτάρκης. Οραματιοστήκαμε και σχεδιάσαμε αυτό για το οποίο γίνεται πολλή συζήτηση τελευταία, τις γειτονιές των «15 λεπτών». Πρόκειται για μία μίξη που περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, περίθαλψη, ξενοδοχεία, καταστήματα, αναψυχή, πάρκα, σχολεία, παιδικές χαρές, εκκλησίες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Nassopoulos-Erickson.

Ποδηλατόδρομοι, πεζόδρομοι και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Πρόσθεσε μάλιστα «παράλληλα όμως θα ενισχυθεί και η συνδεσιμότητα τόσο των μέσων μαζικής μεταφοράς με την υλοποίηση εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων με τη διασύνδεση του Μετρό με το παράκτιο μέτωπο, τη δημιουργία ασφαλών και ευχάριστων διαδρομών περιπάτου που τελικά θα συνδέουν τις επιμέρους κοινότητες με το πάρκο και την παραλία. Ολα περιβαλλόμενα από φύση, συνδεόμενα μέσα από πάρκα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μέρη που θα μπορούν οι πολίτες να διασχίσουν το πάρκο και να απολαύσουν μία σειρά από διαφορετικά τοπία και εγκαταστάσεις, αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες, να φτάσουν στην παραλία για μια βουτιά ή μία βόλτα γύρω από τα μικρά λιμανάκια και τη μαρίνα, να σταματήσουν για ένα καφέ ή να κάνουν τα ψώνια τους ή απλώς να χαλαρώσουν στο παραλιακό πάρκο να απολαύσουν τη θέα».

Ο ρόλος που θα έχουν οι ουρανοξύστες στις νέες γειτονιές

Το masterplan του Ελληνικού δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του ουρανοξύστη Marina Tower, αλλά μία σειρά από ψηλά κτίρια σε όλη την έκταση. Αυτά τα κτίρια θα αξιοποιηθούν είτε για την ανάπτυξη κατοικιών ή και μικτών χρήσεων όπως γραφεία. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρουσίσης έγινεν ξεκάθαρο πως τα συγκεκριμένα κτίρια σκόπιμα δεν θα είναι συγκεντρωμένα στον ίδιο χώρο, αλλά θα χωροθετήθηκαν στοχευμένα για να λειτουργούν ωε τοπόσημα ή σύμβολα για τις επιμέρους γειτονιές του Ελληνικού.

Η απάντηση στην ερώτηση γιατί θα κατασκευαστεί ένα τόσο ψηλό κτίριο, όπως ο ουρανοξύστης Marina Tower, είναι πως με την πυκνότερη δόμηση θα επιτραπεί η δημιουργία μεγαλύτερων πράσινων ανοικτών χώρων στο παράκτιο μέτωπο. Το κίνητρο δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά ανταποκρίνεται επίσης στη ζήτηση για κατοικίες στις περιοχές ανάπτυξης.
Είναι μία τάση εξάλλου που συναντάται πλέον σε όλες τις μεγάλες πόλεις, καθώς η ανάπτυξη και η αστικοποίηση αυξάνονται.

Η «πόλη των 15 λεπτών» -Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο

Η γειτονιά των 15 λεπτών, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το συγκεκριμένο μοντέλο πολεοδομικού σχεδιασμού ακούγεται πως θα εφαρμοστεί στο Παρίσι σε μία προσπάθεια για τη δημιουργία ισχυρότερων τοπικών κοινοτήτων με πιο ευτυχισμένους κατοίκους.

Η πόλη των 15 λεπτών προέκυψε ουσιαστικά μέσα από τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Πολλοί κάτοικοι εν μέσω lockdown ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τη γειτονιά τους, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να γεμίζουν με φωτογραφίες από τις «ανακαλύψεις» σε ακτίνα 1-2 χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Οι κάτοικοι άρχισαν να γνωρίζουν τους γείτονες και τις γειτονιές τους.

Ο Κάρλος Μορένο, επιστημονικός σύμβουλος της Δημάρχου του Παρισιού και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης πιστεύει ότι «δεν θα υπάρξει ποτέ» επιστροφή στη ζωή της πόλης όπως την γνωρίζαμε πριν την πανδημία. Όταν ο κορωνοϊός έκλεισε τα κέντρα των πόλεων, δηλώνει, αναδείχθηκε η σημασία των κοινωνικών δεσμών – υπό ένα νέο πρίσμα ωστόσο. «Πολλοί άνθρωποι δεν επισκέπτονταν ποτέ καταστήματα στη γειτονιά τους πιο πριν, επειδή δεν προλάβαιναν. Δεν γνώριζαν τους γείτονές τους ή τα κοντινά τους πάρκα. Η πανδημία μας βοήθησε να ανακαλύψουμε εκ νέου την τοπικότητα, κι αυτό είναι κάτι που έχει βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας».

Η βασική ιδέα της πόλης των 15 λεπτών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής με τη δημιουργία πόλεων όπου ό,τι χρειάζεται ο κάτοικος μπορεί να το βρει σε απόσταση 15 λεπτών με τα πόδια ή με ποδήλατο από την κατοικία του. Η πόλη των 15 λεπτών απαιτεί τον ελάχιστο δυνατό χρόνο μετακίνησης μεταξύ κατοικίας, γραφείου, εστιατορίων, πάρκων, νοσοκομείων και πολιτισμικών εκδηλώσεων. Κάθε γειτονιά θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε έξι κοινωνικές λειτουργίες: κατοικία, εργασία, προμήθειες, φροντίδα, μάθηση και διασκέδαση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

60 σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων το 2022 στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Εντός του 2022 ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης θα είναι έτοιμος να διαθέσει στους πολίτες 60 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Την ανακοίνωση έκανε ο Δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Κωνσταντάτος, και συμπλήρωσε πως εντός ημερών θα προχωρήσει και στην αγορά ηλεκτρικών δημοτικών οχημάτων.

Η ανακοίνωση:

60 σταθμοί φόρτισης στις γειτονιές μας!

Ο Δήμος μας είναι έτοιμος εντός του 2022 να διαθέσει στους δημότες μας 60 σημεία φόρτισης στα πλαίσια της προσπάθειας του να ανταποκριθεί στις επιταγές της ηλεκτροκίνησης.

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε από την επιστημονική ομάδα το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό πρόγραμμα άμεσα.

Τέλος τις επόμενες ημέρες αναμένουμε 4 εκ ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών λεωφορείων και οχημάτων από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης στο οποίο έχουμε ήδη κατάθεση μελέτη ώστε η Δημοτική Συγκοινωνία και άλλα οχήματα μας να κινούνται ηλεκτρικά και φιλικά προς το περιβάλλον.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Τα σχέδια για τη Marina Galleria στο Ελληνικό

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Τα σχέδιά της για την αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου του Ελληνικού, αλλά και το νέο τοπόσημο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, τη Marina Galleria, που θα αναδείξουν την Αθηναϊκή Ριβιέρα σε κορυφαίο προορισμό παγκοσμίως, παρουσίασε σήμερα στις 12:00 σε διαδικτυακή εκδήλωση η Lamda Development.

«Το άνοιγμα προς τη θάλασσα έχει κεντρική θέση στον σχεδιασμό μας για το Ελληνικό. Γι’ αυτό και η αναμόρφωση του παράκτιου μετώπου είναι από μόνη της μία ξεχωριστή ανάπτυξη, στην οποία έχουμε δώσει προτεραιότητα. Όραμά μας είναι η παραλιακή ζώνη του Ελληνικού, μήκους 3,5 χιλιομέτρων, να αναδειχθεί στο ομορφότερο κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας και να γίνει αγαπημένος προορισμός ψυχαγωγίας, άθλησης, χαλάρωσης και διασκέδασης για όλους, αλλά και ένας νέος εμπορικός και τουριστικός πόλος που θα δημιουργήσει πλούτο για τη χώρα» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου.

Marina Galleria: ένας νέας γενιάς προορισμός δίπλα στη θάλασσα

Όπως αναφέρθηκε η Marina Galleria (www.theellinikonmarinagalleria.com) θα προσφέρει στους επισκέπτες μία πολύπλευρη και υψηλής αισθητικής εμπειρία αγορών, γαστρονομίας και ψυχαγωγίας, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις. Σε 22.000 τ.μ., θα φιλοξενεί κορυφαίους οίκους μόδας, ορισμένοι, εκ των οποίων, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες σχεδιαστές. Θα προσφέρει, επίσης, σειρά γαστρονομικών προτάσεων υψηλού επιπέδου από διάσημους Έλληνες και ξένους σεφ, αλλά και πληθώρα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Όπως επίσης αναφέρθηκε, σχεδιασμένη από το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma and Associates, το οποίο υπογράφει εντυπωσιακά έργα παγκοσμίως, η Marina Galleria θα είναι ένα από τα τοπόσημα του Ελληνικού, ένα αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς στη νέα μαρίνα του ‘Αγιου Κοσμά και πόλος έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

«Χάρη στην προνομιακή της τοποθεσία, την υψηλής αισθητικής αρχιτεκτονική της και τη σχέση της με το υδάτινο στοιχείο, αλλά και την πολύπλευρη εμπειρία που θα προσφέρει στους επισκέπτες της, η Marina Galleria θα αποτελέσει έναν προορισμό νέας γενιάς, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα», υπογράμμισε η Chief Development Officer της Lamda Development για τη Marina Galleria, κα Μελίνα Παΐζη.

«Για τον σχεδιασμό της Marina Galleria, είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουμε στοιχεία και υλικά του ελληνικού τοπίου, ακολουθώντας μία σύγχρονη φιλοσοφία σχεδιασμού. Έτσι, γεννήθηκε μία νέα τυπολογία: ένας υπερσύγχρονος εμπορικός προορισμός, ανοιχτός προς τη θάλασσα, τον ήλιο και το ελληνικό τοπίο», σημείωσε ο κ. ‘Αρης Καφαντάρης, Διευθυντής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates.

Το ομορφότερο παραλιακό μέτωπο της Ευρώπης

Όπως ανακοινώθηκε στο παράκτιο μέτωπο θα δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, μία νέα αμμώδης παραλία μήκους 1 χλμ., ελεύθερης πρόσβασης, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να κολυμπήσουν, να αθληθούν και να ψυχαγωγηθούν. Στα έργα εντάσσεται, επίσης, η ανάπλαση της μαρίνας του Αγίου Κοσμά, η οποία θα αναβαθμιστεί τόσο από πλευράς χωρητικότητας όσο και υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία δύο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία με τον Όμιλο ΤΕΜΕΣ.

Στην ίδια περιοχή θα βρίσκεται και ο Marina Tower, ο πράσινος ουρανοξύστης σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners. Το παράκτιο μέτωπο θα συνδέεται με το Μητροπολιτικό Πάρκο και τις υπόλοιπες περιοχές του Ελληνικού, μέσα από ένα δίκτυο 50 χλμ., που θα περιλαμβάνει διαδρομές περιπάτου, ποδηλάτου και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στόχος της Lamda Development είναι η ανάδειξη του Ελληνικού και της Αθηναϊκής Ριβιέρας σε παγκόσμιο ποιοτικό προορισμό, που θα προσφέρει αξία στους όμορους δήμους, την Αττική και τη χώρα και θα δώσει στους πολίτες νέους ανοιχτούς όμορφους χώρους για να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν, να χαλαρώσουν στο πράσινο με θέα τη θάλασσα.

 

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Θείος και ανιψιός έκαναν το σπίτι τους στην Αργυρούπολη … χασισοκαλλιέργεια

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Σε χασισοκαλλιέργεια είχαν μετατρέψει μονοκατοικία στην Αργυρούπολη ένας 56χρονος πρώην εργαζόμενος στο εμπορικό ναυτικό με τον 42χρονο ανιψιό του, οι οποίοι συνελήφθησαν πριν λίγες ημέρες σε συντονισμένη επιχείρηση της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας.

Οι δύο άνδρες είχαν καταστήσει οικογενειακή υπόθεση την καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και μάλιστα όπως φαίνεται και στο βίντεο ντοκουμέντο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr είχαν δημιουργήσει ολόκληρο σύστημα προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη των οπιούχων φυτών, ώστε στη συνέχεια να τα σπρώξουν στη μαύρη αγορά των ναρκωτικών.

Φερόμενος ως εγκέφαλος είναι ο 42χρονος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε μικροποσότητα χασίς, ενώ κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν 91 δενδρύλλια κάνναβης και πλήρης εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο