Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεοδωρικάκος: Το ζητούμενο είναι να κάνουμε πράξη την ένταξη έργων 2,5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Δημοσιεύτηκε

|

Να υπάρξει συνεργασία αλληλοενημέρωσης, κοινής προετοιμασίας και συνεργασίας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με όλους τους δημάρχους της Κρήτης, είναι το ζητούμενο τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος περιοδεύει στην Κρήτη.

«Είναι το ζητούμενο για να καταφέρουμε να κάνουμε πράξη την ένταξη έργων στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ένα πρόγραμμα έργων 2,5 δισεκατομμυρίων με διασφαλισμένους πόρους, οι οποίοι θα συμβάλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, το αίσθημα ασφάλειας και θα συμβάλουν στις οικονομικές προοπτικές της χώρας και κάθε τοπικής κοινωνίας για ένα διάστημα, το επόμενο που ασφαλώς θα είναι δύσκολο», είπε από το Ρέθυμνο ο υπουργός.

Ο κ. Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκης και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννη Κουράκη, επισημαίνοντας πως η επίσκεψη του στην Κρήτη, είναι μία επίσκεψη ουσιαστική, σκληρής εργασίας μαζί με τους συνεργάτες του, προκειμένου να γνωστοποιήσει σε όλους ότι το υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε, «από την πρώτη μέρα έχει σταθεί δίπλα στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι θέλουμε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει ένας ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής». «Οι δήμοι επλήγησαν αυτό το διάστημα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έχει υπάρξει μία πρώτη οριζόντια και ισοδύναμη στήριξη όλων των δήμων, με 90 εκατομμύρια ευρώ, όμως τώρα, μέσα στο μήνα Αύγουστο, θα γίνει μία συνολική αξιολόγηση, ώστε να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα σε κάθε δήμο και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ένα επόμενο πακέτο χρηματοδότησης των δήμων. Το πακέτο αυτό θα πάρει με δίκαιο τρόπο υπόψη του, το πραγματικό πρόβλημα που έχει ο κάθε δήμος, ώστε να υπάρξει και η αντίστοιχη ισοδυναμική απάντηση στην επίλυση του προβλήματος. Αυτό είναι και δίκαιο και αποτελεσματικό, και προφανώς το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να το κάνει πράξη».

Σχετικά με το Ρέθυμνο ο υπουργός διαβεβαίωσε τον δήμαρχο πως τέσσερα έργα που είχαν προετοιμαστεί και συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν διέθεταν διασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντάσσονται κατευθείαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για το μεγάλο έργο 18 εκατομμυρίων ευρώ που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Κρήτης, αλλά ουσιαστικά αφορά, όπως τόνισε, το Ρέθυμνο και είναι το έργο της ύδρευσης. Καθώς και άλλα τρία με συνολικό προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν ύδρευση και αποχέτευση κοινοτήτων του δήμου Ρεθύμνου, με πληθυσμούς κάτω από 2.000 κατοίκους, καθώς και ένα έργο αγροτικής οδοποιίας. «Αυτό είναι το πρώτο πακέτο του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης», είπε ο υπουργός.

«H χώρα βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις»

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον δήμαρχο συζητήθηκε και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων σημαντικών, που είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, και μάλιστα πολύ γρήγορα, στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο σπουδαίο πρόγραμμα αναπτυξιακό για την αυτοδιοίκηση διεξάγεται μαζί με την αυτοδιοίκηση. Στην επιτροπή που θα κάνει τις εισηγήσεις για να παρθούν οι αποφάσεις και για την αξιολόγηση των έργων, συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος». Ο υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης πως η χώρα «βρίσκεται μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις, με πρώτη αυτή που αφορά ξανά την πανδημία του κορωνοϊου και προσέθεσε: Στο πρώτο διάστημα τα πήγαμε πολύ καλά και τώρα οφείλουμε να κρατηθούμε ασφαλείς και υγιείς όλοι οι Έλληνες,όλοι οι Κρητικοί και όλοι οι Ρεθυμνιώτες. Κάνουμε ένα κοινό κάλεσμα στους πολίτες, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός είπε πως συμφώνησε και μοιράστηκε με τον δήμαρχο Ρεθύμνης την απόφαση που ήδη έχει πάρει ο δήμος, να κάνει τα πάντα για να επιταχυνθεί η υλοποίηση που αφορά την επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας στο δήμο Ρεθύμνου: «Η δημοτική αστυνομία απέδειξε και το προηγούμενο διάστημα το τι μπορεί να προσφέρει σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, μία πολύ σημαντική συμβολή στην τάξη και στην ασφάλεια, διότι προφανώς δεν είναι δουλειά της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίζει θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες και την ασφάλειά τους. Το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας αφορά άλλους τομείς και πρέπει να αντιμετωπίσει το έγκλημα. Άρα, προχωράμε στην επανίδρυση της δημοτικής αστυνομίας στο δήμο Ρεθύμνης».

Δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για τη δημοτική αρχή αλλά και την κοινωνία του Ρεθύμνου αφορούν στο κτιριακό του 16ου δημοτικού σχολείου, καθώς και το κτιριακό ζήτημα για τη Φιλαρμονική του δήμου. Ο υπουργός ενημερώθηκε και τοποθετήθηκε ως εξής: «Ο στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αφού δει τη συνολική εικόνα. Αύριο, Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη με όλους τους δημάρχους της Κρήτης στο Ηράκλειο, θα δούμε και θα διαπιστώσουμε ποια είναι η συνολική εικόνα της Κρήτης, σε όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αλλά και από πλευράς της Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός. Προσωπικά φιλοδοξώ ως υπουργός, ότι το Ρέθυμνο θα πάρει πολλά περισσότερα, διότι το δικαιούται και το αξίζει. Σχετικά με το 16ο Δημοτικό Σχολείο όσο και για το κτίριο της φιλαρμονικής είναι δύο έργα που δεν είχαν καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επομένως, ξεκινάνε από το μηδέν. Αλλά το υπουργείο είναι αποφασισμένο να συνυπολογίσει, ό,τι έχει υπάρξει προετοιμασία και ωρίμανση, προκειμένου να ενταχθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα στο σχεδιασμό».

Στην Κρήτη περιοδεύει ο Τάκης Θεδωρικάκος

Ο υπουργός, όπως είπε, «δεν απαντάει συγκεκριμένα για τα δύο αυτά έργα, μόνο για ένα λόγο. Διότι θέλει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες στο Ρέθυμνο, αλλά και στην Ελλάδα, ότι δεν θέλει το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση να αδικήσει τους μικρότερους δήμους της Κρήτης. Ακόμα και τους δήμους που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα, όπως έλλειψης προσωπικού στις τεχνικές τους υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να μην έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα. «Δεν θέλουμε ως υπουργείο να φύγουν τα χρήματα μόνο σε δήμους που είναι έτοιμοι. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, και γι’ αυτό είναι μαζί μου η αντιπροσωπεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, να υπάρξουν λύσεις πρακτικές, ώστε να γίνουν πολύ γρήγορα μελέτες για τα έργα μέσα από συνεργασίες πού θα γίνουν με την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, ώστε να ικανοποιηθεί και ο τελευταίος -σε εισαγωγικά διότι κανείς δεν είναι τελευταίος δήμος-, όλοι οι δήμοι της Κρήτης, όλης της χώρας είναι ίδιοι».

Αυτό, όπως εξήγησε ο υπουργός, έχει σχέση και με μία άλλη παράμετρο που αφορά τη μεταρρύθμιση στην τροποποίηση του νόμου 4412. «Έχει υπάρξει πολύ σοβαρή προετοιμασία από πλευράς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με πολύ σημαντική συμβολή του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, προκειμένου οι αλλαγές που θα γίνουν, να συμβάλλουν στην επιτάχυνση και των μελετών και των έργων, και πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες αυτό θα γίνει πραγματικότητα και θα έχουμε και από εκείνη την πλευρά μία μεγάλη επιτάχυνση στη διαδικασία των έργων».

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο και για το πρόγραμμα Φιλόδημος σε σχέση με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. «Το Φιλόδημος ήταν ένα πρόγραμμα που δεν είχε χρηματοδότηση και ήταν υποσχέσεις που είχαν μείνει στον αέρα και κινδύνευαν μάλιστα να τινάξουν στον αέρα και αυτοδιοικήσεις που είχαν προχωρήσει μελέτες και έργα, αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα. Ενώ το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, με σαφείς στόχους, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση, έχει διασφαλισμένες τις διαδικασίες υλοποίησης, και για πρώτη φορά συμμετέχει η ΚΕΔΕ στη διαμόρφωση του προγράμματος και στην υλοποίηση του. Επίσης, έχει πάρα μα πάρα πολλές καινοτομίες για τις οποίες θα μιλήσω αύριο, Δευτέρα, σε όλους τους δημάρχους» είπε.

Κεφαλογιάννης: «H κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση και της οικονομικής διάστασης της κρίσης»
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη που συμμετείχε στη συνάντηση, η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση και της οικονομικής διάστασης της κρίσης», τόνισε ότι το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης αφορά ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να έχει τα οφέλη των έργων που θα ενταχθούν και προσέθεσε: «Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος έχει δώσει σημαντική βαρύτητα στο Ρέθυμνο, στην ουσία με την υιοθέτηση ενός μεγάλου αριθμού έργων, και είναι πολύ σημαντικό ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε τόσα έργα να πραγματοποιούνται και να προγραμματίζονται στο Ρέθυμνο. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια οι πολίτες του Ρεθύμνου και του νομού, μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα έργα για την καθημερινότητά τους σε ό,τι αφορά την ύδρευση την άρδευση και την οδοποιία».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης επισήμανε στον υπουργό: «Όλη η αυτοδιοίκηση θέλει να πατάει σταθερά στα πόδια της. Πάντα η αυτοδιοίκηση διεκδικεί και πάντα ζητάει ολοένα και περισσότερα, διότι αυτή είναι η αποστολή της. Είμαστε όμως υπέρ του θεσμικού διαλόγου. Θέλουμε ως αυτοδιοικητικοί για ό,τι προγραμματίζουμε για να γίνει, να υπάρχει το αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε τα έργα να υλοποιούνται και να μη μένουν σε εκκρεμότητα. Χαιρόμαστε που αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει και τώρα και να συνεχιστεί μία προσπάθεια που ξεκίνησε πάλι με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης και σήμερα με τη νέα μορφή του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, να διαθέτει μία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και γνώση. Όλη η αυτοδιοίκηση έχει μία τεράστια ευθύνη αυτή την περίοδο, την ευθύνη στο να κρατήσει την κοινωνία σε συνοχή και χαιρόμαστε που ο υπουργός εξήγγειλε τη βοήθεια προς τους δήμους και μάλιστα προς τους πληττόμενους δήμους». Ο κ. Μαρινάκης μίλησε και για το μεγάλο τέρας, όπως το χαρακτήρισε, της γραφειοκρατίας. «Χρειαζόμαστε περισσότερη απλοποίηση και τεχνική βοήθεια και οι μικροί δήμοι και οι μεγάλοι, διότι είμαστε σε μία πορεία επανεκκίνηση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας μετά την κρίση του κορονοϊού, αλλά και την παρατεταμένη οικονομική κρίση, των προηγούμενων περιόδων. Χρειαζόμαστε τα δημόσια έργα, χρειαζόμαστε μία πολιτεία με στρατηγικό σχέδιο και ένα νομοθετικό πλαίσιο ευέλικτο, διαφανές και αποτελεσματικό».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης είπε στον υπουργό Εσωτερικών, επίσης, πως οι δήμοι χρειάζονται τη δημοτική αστυνομία η οποία λείπει ιδιαίτερα στους τουριστικούς δήμους. «Διότι πραγματικά εμείς έχουμε άλλη ένταση πίεσης από τους επισκέπτες που πολλαπλασιάζουν τον πληθυσμό κατά την τουριστική περίοδο» ανέφερε. Πρότεινε μάλιστα στον υπουργό, την αύξηση του πληθυσμού κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου να τη λάβει το Υπουργείο υπόψη του σε ό,τι αφορά τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους). «Εμείς εδώ ως Ρέθυμνο είμαστε θεωρητικά δήμος των 55.000 κατοίκων. Όμως, επτά μήνες το χρόνο εξυπηρετούμε και υπηρετούμε από 200.000 έως 300.000 ανθρώπους που στην ουσία είναι μόνιμοι κάτοικοι και αυτοί οι άνθρωποι, πουθενά δεν κοστολογούνται σε επίπεδο επιβαρύνσεων των συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, παροχών, σταθμεύσεως κ.λπ. Και γι’ αυτό κάποιες φορές διεκδικούμε κάτι παραπάνω και πίσω από αυτή τη διεκδίκηση υπάρχει μία δικαιολογητική βάση».

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Υπάρχει συντονισμένη σκέψη και πρόταση για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η όλη η διαδικασία της διανομής στον ΚΑΠ, διότι υπάρχει και αυτή η πλευρά που ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνης. Καθώς επίσης υπάρχουν και δήμοι με μεγάλες εκτάσεις αραιοκατοικημένες που βρίσκονται σε μεθοριακές περιοχές της χώρας, που δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί παντού ως και την τελευταία της γωνία. Καθώς επίσης να στηριχθούν και δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε δήμους με τουριστική κίνηση, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός και έχουν άλλου είδους ανάγκες. Το μέτρο και η ισορροπία θα βρεθεί, πάντα στη βάση της δημιουργικής συνεργασίας της λογικής». Μέσα στα επόμενα χρόνια, ανέφερε ο υπουργός, όλοι οι δήμοι της Κρήτης ανεξαιρέτως θα υποστηριχτούν με σημαντικά έργα και διαβεβαίωσε τους Κρήτες πως «σήμερα πια υπάρχουν χρήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και όχι φρούδες υποσχέσεις όπως υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και λόγια του αέρα».

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην παραλιακή λεωφόρο οι πρώτες κάμερες για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτες κάμερες που είναι συνδεδεμένες με φωτεινούς σηματοδότες.

Η εγκατάστασή τους έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Αττικής και μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στην Τροχαία, η οποία θα έχει την ευθύνη λειτουργίας τους.

Οι πρώτες κάμερες είναι τοποθετημένες στην παραλιακή λεωφόρο (Ποσειδώνος) και καθώς είναι συνδεδεμένες με τα φανάρια, θα καταγράφουν τους οδηγούς που περνούν με κόκκινο.

Η δυνατότητα καταγραφής των οχημάτων που παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη αποτελεί μέρος της αναβάθμισης του Θαλάμου Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το περασμένο έτος.

Η παραβίαση του κόκκινου αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα, είτε με τη συμμετοχή πεζών ή ποδηλατών είτε με την εμπλοκή άλλου οχήματος.

Τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες, καθώς και με 9 βαθμούς ποινής στο point system.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάχη να χτιστεί ανοσία μέχρι το φθινόπωρο – Κίνητρα για εμβολιασμούς

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Μάχη να χτιστεί τείχος ανοσίας με εμβολιασμούς μέχρι το φθινόπωρο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στην Γηραιά Ηπειρο, ενώ από την πλευρά του, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί για τη Γερμανία είναι μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης έως το φθινόπωρο, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 10.094.195 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 4.830.974 αφορούν και στις δύο δόσεις. Όπως δήλωσε και χθες από τη Χαλκίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

Στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.854 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 7 νεκρούς και 130 διασωληνωμένους. Ωστόσο, παράλληλα ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.

Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις για το φθινόπωρο

Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο είναι εύλογες. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ «δεν μπορούμε να παίζουμε, από το φθινόπωρο και μετά ο καιρός αλλάζει και είναι υπέρ της νόσου τα πράγματα, είναι δύσκολα ήδη από Ιούλιο έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ φανταστείτε τι έχει να γίνει Σεπτέμβριο». Παραθέτοντας στοιχεία η κα Παγώνη τόνισε ότι «ενώ είχαμε ξεκινήσει με 3 – 4 περιστατικά κορωνοϊού το βραδύ της Πέμπτης στη γενική του τελευταίου νοσοκομείου είχαμε 25 εισαγωγές συν 3 επιπλέον, που σημαίνει ότι ξεκινάμε και ανοίγουμε πάλι επιπλέον κλίνες COVID στα νοσοκομεία με ηλικίες από 25 μέχρι 90» και απηύθυνε έκκληση: «Παρακαλούμε, δεν κουνάμε το δάχτυλο, εμβολιαστείτε για να υπάρξει κανονικότητα».

Έτσι η κυβέρνηση αφενός προτάσσει τα κίνητρα αφετέρου την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κάτι που μπορεί να γίνει με απλή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Το μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

Ως προς τα κίνητρα θεσπίζει μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με αποζημίωση 10 ευρώ.
Αυξάνεται το ποσό αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών και από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
Από 20 ευρώ ανεβαίνει σε 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.
Σκέψεις για απαγόρευση εισόδου και στο λιανεμπόριο σε ανεμβολίαστους
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά στόματος Αδωνι Γεωργιάδη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους πολίτες και σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι δεν αποκλείεται να απαγορευθεί στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο, όπως διευκρίνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει ανοιχτά τα σύνορά της για τους τουρίστες και ταυτόχρονα να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. «Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό», ήταν τα λόγια του. «Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ, που είναι και το πιο κρίσιμο», πρόσθεσε.

Η απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές

Αναμφίβολα, έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, με το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος. «Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, επίσης υπενθύμισε ότι η χώρα μας ξεπέρασε χθες το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει όπως την είχαμε σχεδιάσει. Όμως, είναι απολύτως βέβαιο πια, ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται συστηματικά και μεθοδικά από την κυβέρνηση και από τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες. Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη διάταξη σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη. Ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μη χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο, πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμνημόσυνη δέηση για τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους σε κατάσβεση πυρκαγιάς στον Υμηττό

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουλίου για τους δύο πυροσβέστες που το 1998 έχασαν τη ζωή τους στον Υμηττό.

 

 

Συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου 1998 οι Αρχιπυροσβέστες Δημήτρης Μαλούκος και Θεμιστοκλής Μαυραειδής, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μίας μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο βουνό.

Η ανακοίνωση του ΣΠΑΥ:

Αθάνατοι οι ήρωες μας!

Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου στη μνήμη των πεσόντων Αρχιπυροσβεστών Μαλούκου Δημητρίου και Μαυραειδή Θεμιστοκλή, του Πυροσβέστη Διαβολή Αλέξανδρου και του Εθελοντή Πυροσβέστη Καραμολέγκου Δημητρίου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς του Υμηττού στις 22 Ιουλίου 1998.

Η Τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί εις μνήμην των τεσσάρων ηρώων, από τον Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Παναγιωτόπουλο εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και τον Πατέρα Χαράλαμπο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας.

Εκ μέρους του ΣΠΑΥ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας o Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους, οι οικογένειες και συγγενείς των ηρώων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, o Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης, αξιωματικοί, ενώσεις και φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος, η Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Ραλλία Χρηστίδου, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιώργος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης, εκπρόσωποι όλων των Δήμων γύρω από τον Υμηττό, καθώς επίσης και σύσσωμες όλες οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης:

– ΣΕΠΠΒΑΤΥ-Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρασφάλειας Βάρης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Βούλας

– Κ.Π.Δ.& Φ.Π. Βύρωνα- Ομάδα Άμεσης Επέμβασης

– Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας

– Εθελοντική Δασοπροστασία – Πυρόσβεση Γλυφάδας

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Ηλιούπολης

– Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής

– Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κρωπίας

– ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.-Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε:

“Σήμερα είναι μία μέρα θλίψης αλλά και μία μέρα ελπίδας. Θλίψης γιατί θυμόμαστε εκείνη την τραγική ημέρα που τέσσερα παλικάρια, τέσσερις ήρωες θυσιάστηκαν για να φυλάξουν Θερμοπύλες. Ήμουν νεαρός φοιτητής τότε και φέρνω τις εικόνες και τις περιγραφές εκείνης της περιόδου με ανατριχίλα στο μυαλό μου. Όλοι τότε δακρύσαμε για αυτά τα παιδιά και πραγματικά είναι θλιβερό να χάνονται έτσι νέοι άνθρωποι στο καθήκον, στην κακιά στιγμή, όπου κανείς δεν θέλει να την ξαναζήσει.

Είναι όμως και μέρα ελπίδας, γιατί δεν τους ξεχάσαμε και σήμερα βρίσκονται πολλοί άνθρωποι εδώ για να το αποδείξουν πως αυτά τα τέσσερα παιδιά συνεχίζουν και ζουν μέσα από τους εθελοντές που συνεχίζουν τον αγώνα του εθελοντισμού, κρατάνε ψηλά τη σημαία, όπως οι συνάδελφοί τους οι πυροσβέστες που αγωνίζονται σε κάθε συμβάν με αυτοθυσία. Αποδεικνύουν ότι αυτή η θυσία και αυτά τα παιδιά ζουν και συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από το έργο και την πορεία τους, τίποτα δεν πάει χαμένο και τίποτα δεν χάνεται.

Κρατάμε τη σημαία ψηλά και το λάβαρο της δικής τους θυσίας, ως δικό μας φωτεινό παράδειγμα. Κλείνω λέγοντας ότι η οικογένειά του ΣΠΑΥ, ευγνωμονεί αυτά τα παιδιά, τα ευγνωμονούν οι δημότες των περιοχών μας και κανείς δεν μπορεί να τους ξεχάσει. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Ηλιούπολης, για το μνημείο που έφτιαξε και το Δήμαρχο προσωπικά σήμερα, που συνεχίζει την παράδοση μαζί με τον ΣΠΑΥ. Εμείς τουλάχιστον οι αιρετοί και τα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στο μέγιστο τις υπηρεσίες για τις οποίες κληθήκαμε.

Σε καμία περίπτωση αυτά τα παιδιά ειδικά τους εθελοντές και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπορούμε να τους αφήνουμε απροστάτευτους και να ξεχνάμε τον δύσκολο ρόλο τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της ελληνικής κοινωνίας. Συνεχίστε τον αγώνα σας όπως ο Δημήτρης Καραμολέγκος που ζει ανάμεσά σας και να τον τιμάμε όλοι μέσα από το έργο μας. Εκεί που βρίσκονται και μας παρακολουθούν, αγκαλιάζει η ψυχή τους και αναπαύεται, όταν όλοι εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο