Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεοδωρικάκος: Θα καλύψουμε στους δήμους τις απώλειες εσόδων από τον κορωνοϊό

Δημοσιεύτηκε

|

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλύψει πλήρως τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν στους Δήμους λόγω μείωσης δημοτικών τελών από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του με την οποία στήριξε την τροπολογία που κατέθεσε για τη δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης, σε κοινόχρηστους χώρους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει την οικονομία και τις θέσεις απασχόλησης και κάλεσε τα κόμματα της Βουλής ενωμένα να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών έχει ως εξής:

Τάκης Θεοδωρικάκος: Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι καθώς υπάρχουν και σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης των εργαζομένων και την επαγγελματική δραστηριότητα, ιδίως σε τομείς όπως είναι ο φόρος της εστίασης που αφορά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επιχειρήσεις και υπηρεσίες οι οποίες συνδέονται άμεσα με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών που αποτελούν έτσι κι αλλιώς έναν σημαντικότατο κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Για τον σκοπό αυτό εγκαίρως, εδώ και δύο εβδομάδες, έχουν γίνει μια σειρά προεργασίες. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης με πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού, ο οποίος προήδευσε σε σχετική τηλεδιάσκεψη και σε συνεργασία επίσης και με τους επαγγελματικούς φορείς του κλάδου, διαμορφώσαμε την συγκεκριμένη τροπολογία. Πιστεύω ότι τυγχάνει, ελπίζω, καθολικής αποδοχής δίνοντας τη δυνατότητα ως και διπλασιασμού του υπαίθριου δημόσιου χώρου που μπορούν να καταλάβουν με τα τραπεζοκαθίσματα, καταστήματα τα οποία έχουν την σχετική άδεια ή και να διπλασιάσουν αν πρόκειται, με αυτόν τον τρόπο, να κρατήσουν σταθερό τον αριθμό που περιλαμβάνει η άδειά τους για τραπεζοκαθίσματα μετά την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας τα οποία έχει προτείνει και η Επιτροπή των ειδικών λοιμωξιολόγων και τα οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει για λόγους ασφαλείας να τηρήσουμε σε ολόκληρη τη χώρα.

Διευκρινίζεται και καλώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό να εφαρμοστεί παντού, όπου είναι δυνατόν, γιατί αυτός είναι ο τρόπος να διασφαλίσουμε και να συμβάλλουμε στους τζίρους των εταιρειών και άρα στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που είναι το μείζον που μας ενδιαφέρει και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν έως και 50% τα δημοτικά τέλη. Αφού δεν είμαστε σε θέση να αυξήσουμε, σε αυτή την περίπτωση, τον τζίρο, τουλάχιστον να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Όσοι είμαστε στην κοινωνία και στην αγορά γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες που έχει ο κλάδος, ο χώρος, όλο αυτό το διάστημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε και μια σειρά άλλα μέτρα οικονομικού και φορολογικού χαρακτήρα αλλά η συμβολή αυτής της τροπολογίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντική.

Θέλω να διευκρινίσω κάτι, ότι το μέτρο αυτό έχουμε ζητήσει από την Αυτοδιοίκηση, να υλοποιηθεί με αποτελεσματικό τρόπο αλλά ταυτόχρονα κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, υπεύθυνο και ασφαλή, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να διατηρηθούν τα κενά των διαδρόμων τουλάχιστον ενάμιση μέτρο για τους πεζούς. Σε καμία περίπτωση να μην τεθεί πρόβλημα με τις διαβάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τις υπάρχουσες οδεύσεις για τα άτομα που έχουν τεράστια προβλήματα με την όρασή τους, για τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι τυφλοί.

Οφείλουμε όλοι μαζί, όπως πετύχαμε με ενότητα, αλληλεγγύη και πειθαρχία να αντιμετωπίσουμε το υγειονομικό τμήμα της κρίσης το προηγούμενο διάστημα, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.

Να είμαστε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη στην εφαρμογή της συγκεκριμένης τροπολογίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Θέλω τέλος, να διευκρινίσω ότι όλο αυτό είναι μια δυνατότητα για την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες και δεν επιβάλλεται με έναν ενιαίο και υποχρεωτικό τρόπο από το κέντρο, διότι θα ήταν μη λογικό και μη συγκροτημένο να γίνει με ενιαίο τρόπο, με μια απόφαση από το κέντρο της Αθήνας, από το Κοινοβούλιο και την πλατεία Συντάγματος.

Εμπιστευόμαστε τις τοπικές αρχές, εμπιστευόμαστε τους δημάρχους, εμπιστευόμαστε τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμπιστευόμαστε τις τοπικές κοινωνίες ότι θα υλοποιήσουν αυτό το μέτρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαφορετικά μια απόφαση από το κέντρο της Αθήνας θα μπορούσε να εμπεριέχει πάρα πολλές αυθαιρεσίες, ενώ με την συγκεκριμένη τοποθέτηση δίνουμε τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. Αυτές οι οποίες θα είναι οι πλέον λειτουργικές και αποτελεσματικές.

Η διάρκεια είναι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Και δίνουμε επίσης τη δυνατότητα, όπου υπάρχει πρόταση, κατόπιν μιας στοιχειώδους μελέτης, και για πεζοδρόμηση οδών, είτε για ολόκληρή την ημέρα είτε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, σε συνεννόηση και συνεργασία και σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της οικείας αστυνομικής διεύθυνσης να μπορέσει να γίνει και πεζοδρόμηση προκειμένου το μέτρο να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή.

Με δυο λόγια κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση. Να στηρίξουμε την οικονομία. Να στηρίξουμε τις θέσεις απασχόλησης. Και καλούμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να υλοποιήσουμε αυτήν την προσπάθεια με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σπίρτζης, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μειώσει τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων κατά 50%, αλλά δεν δίνει την οικονομική στήριξη στους δήμους γι’ αυτό. Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ένα «επί πλέον βάρος που χρεώνονται οι Δήμοι» και ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών αν προτίθεται «μέσα στην τροπολογία να θεσμοθετηθεί ότι αυτές οι οικονομικές απώλειες από τους Δήμους, θα καλυφθούν με την αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση».

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ευχαριστώ πολύ τον εκπρόσωπο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σπίρτζη για την παρατήρηση και την πρόταση. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει μέσα και σε αυτήν την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού ότι στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Γνωρίζετε κ. Σπίρτζη ότι παρείχαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση και στους Δήμους και στις Περιφέρειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Μέσα στις ημέρες της καραντίνας μπορέσαμε να παρουσιάσουμε ένα γιγάντιο πρόγραμμα έργων υπό την επωνυμία «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο αντικαθιστά το προηγούμενο που δεν είχε χρηματοδότηση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα επόμενα 3,5 χρόνια έργα 2,5 δισ. ευρώ.

Όμως, σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο σημείο στο οποίο αναφερθήκατε, θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής: Έχουμε προετοιμάσει ως υπουργείο Εσωτερικών τις λύσεις που αφορούν την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης.

Ήδη δίνουμε 75 εκατ. ευρώ έκτακτη οικονομική στήριξη στην Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι πρόσθετη από τους ΚΑΠ ολόκληρου του χρόνου και έχουμε εξασφαλίσει ένα πολλαπλάσιο ποσό με το οποίο, αν χρειαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στη χρονιά που περνάμε, θα υποστηριχθεί από την κεντρική κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Η εκτίμηση όμως που έχω από τα πρώτα στοιχεία, είναι ότι οι απώλειες των εσόδων, έως τώρα, είναι πολύ μικρότερες από αυτό που φοβόμασταν. Είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων από τη μείωση δημοτικών τελών. Η κυβέρνηση είναι απολύτως δεσμευμένη να καλύψει πλήρως αυτές τις ανάγκες με τα χρήματα που θα χρειαστούν μέσα στον χρόνο τον οποίο διανύουμε, σε κάθε περίπτωση.

Πηγή:notia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην παραλιακή λεωφόρο οι πρώτες κάμερες για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτες κάμερες που είναι συνδεδεμένες με φωτεινούς σηματοδότες.

Η εγκατάστασή τους έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Αττικής και μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στην Τροχαία, η οποία θα έχει την ευθύνη λειτουργίας τους.

Οι πρώτες κάμερες είναι τοποθετημένες στην παραλιακή λεωφόρο (Ποσειδώνος) και καθώς είναι συνδεδεμένες με τα φανάρια, θα καταγράφουν τους οδηγούς που περνούν με κόκκινο.

Η δυνατότητα καταγραφής των οχημάτων που παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη αποτελεί μέρος της αναβάθμισης του Θαλάμου Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το περασμένο έτος.

Η παραβίαση του κόκκινου αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα, είτε με τη συμμετοχή πεζών ή ποδηλατών είτε με την εμπλοκή άλλου οχήματος.

Τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες, καθώς και με 9 βαθμούς ποινής στο point system.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάχη να χτιστεί ανοσία μέχρι το φθινόπωρο – Κίνητρα για εμβολιασμούς

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Μάχη να χτιστεί τείχος ανοσίας με εμβολιασμούς μέχρι το φθινόπωρο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στην Γηραιά Ηπειρο, ενώ από την πλευρά του, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί για τη Γερμανία είναι μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης έως το φθινόπωρο, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 10.094.195 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 4.830.974 αφορούν και στις δύο δόσεις. Όπως δήλωσε και χθες από τη Χαλκίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

Στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.854 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 7 νεκρούς και 130 διασωληνωμένους. Ωστόσο, παράλληλα ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.

Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις για το φθινόπωρο

Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο είναι εύλογες. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ «δεν μπορούμε να παίζουμε, από το φθινόπωρο και μετά ο καιρός αλλάζει και είναι υπέρ της νόσου τα πράγματα, είναι δύσκολα ήδη από Ιούλιο έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ φανταστείτε τι έχει να γίνει Σεπτέμβριο». Παραθέτοντας στοιχεία η κα Παγώνη τόνισε ότι «ενώ είχαμε ξεκινήσει με 3 – 4 περιστατικά κορωνοϊού το βραδύ της Πέμπτης στη γενική του τελευταίου νοσοκομείου είχαμε 25 εισαγωγές συν 3 επιπλέον, που σημαίνει ότι ξεκινάμε και ανοίγουμε πάλι επιπλέον κλίνες COVID στα νοσοκομεία με ηλικίες από 25 μέχρι 90» και απηύθυνε έκκληση: «Παρακαλούμε, δεν κουνάμε το δάχτυλο, εμβολιαστείτε για να υπάρξει κανονικότητα».

Έτσι η κυβέρνηση αφενός προτάσσει τα κίνητρα αφετέρου την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κάτι που μπορεί να γίνει με απλή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Το μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

Ως προς τα κίνητρα θεσπίζει μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με αποζημίωση 10 ευρώ.
Αυξάνεται το ποσό αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών και από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
Από 20 ευρώ ανεβαίνει σε 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.
Σκέψεις για απαγόρευση εισόδου και στο λιανεμπόριο σε ανεμβολίαστους
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά στόματος Αδωνι Γεωργιάδη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους πολίτες και σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι δεν αποκλείεται να απαγορευθεί στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο, όπως διευκρίνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει ανοιχτά τα σύνορά της για τους τουρίστες και ταυτόχρονα να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. «Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό», ήταν τα λόγια του. «Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ, που είναι και το πιο κρίσιμο», πρόσθεσε.

Η απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές

Αναμφίβολα, έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, με το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος. «Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, επίσης υπενθύμισε ότι η χώρα μας ξεπέρασε χθες το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει όπως την είχαμε σχεδιάσει. Όμως, είναι απολύτως βέβαιο πια, ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται συστηματικά και μεθοδικά από την κυβέρνηση και από τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες. Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη διάταξη σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη. Ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μη χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο, πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμνημόσυνη δέηση για τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους σε κατάσβεση πυρκαγιάς στον Υμηττό

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουλίου για τους δύο πυροσβέστες που το 1998 έχασαν τη ζωή τους στον Υμηττό.

 

 

Συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου 1998 οι Αρχιπυροσβέστες Δημήτρης Μαλούκος και Θεμιστοκλής Μαυραειδής, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μίας μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο βουνό.

Η ανακοίνωση του ΣΠΑΥ:

Αθάνατοι οι ήρωες μας!

Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου στη μνήμη των πεσόντων Αρχιπυροσβεστών Μαλούκου Δημητρίου και Μαυραειδή Θεμιστοκλή, του Πυροσβέστη Διαβολή Αλέξανδρου και του Εθελοντή Πυροσβέστη Καραμολέγκου Δημητρίου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς του Υμηττού στις 22 Ιουλίου 1998.

Η Τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί εις μνήμην των τεσσάρων ηρώων, από τον Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Παναγιωτόπουλο εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και τον Πατέρα Χαράλαμπο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας.

Εκ μέρους του ΣΠΑΥ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας o Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους, οι οικογένειες και συγγενείς των ηρώων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, o Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης, αξιωματικοί, ενώσεις και φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος, η Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Ραλλία Χρηστίδου, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιώργος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης, εκπρόσωποι όλων των Δήμων γύρω από τον Υμηττό, καθώς επίσης και σύσσωμες όλες οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης:

– ΣΕΠΠΒΑΤΥ-Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρασφάλειας Βάρης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Βούλας

– Κ.Π.Δ.& Φ.Π. Βύρωνα- Ομάδα Άμεσης Επέμβασης

– Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας

– Εθελοντική Δασοπροστασία – Πυρόσβεση Γλυφάδας

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Ηλιούπολης

– Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής

– Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κρωπίας

– ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.-Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε:

“Σήμερα είναι μία μέρα θλίψης αλλά και μία μέρα ελπίδας. Θλίψης γιατί θυμόμαστε εκείνη την τραγική ημέρα που τέσσερα παλικάρια, τέσσερις ήρωες θυσιάστηκαν για να φυλάξουν Θερμοπύλες. Ήμουν νεαρός φοιτητής τότε και φέρνω τις εικόνες και τις περιγραφές εκείνης της περιόδου με ανατριχίλα στο μυαλό μου. Όλοι τότε δακρύσαμε για αυτά τα παιδιά και πραγματικά είναι θλιβερό να χάνονται έτσι νέοι άνθρωποι στο καθήκον, στην κακιά στιγμή, όπου κανείς δεν θέλει να την ξαναζήσει.

Είναι όμως και μέρα ελπίδας, γιατί δεν τους ξεχάσαμε και σήμερα βρίσκονται πολλοί άνθρωποι εδώ για να το αποδείξουν πως αυτά τα τέσσερα παιδιά συνεχίζουν και ζουν μέσα από τους εθελοντές που συνεχίζουν τον αγώνα του εθελοντισμού, κρατάνε ψηλά τη σημαία, όπως οι συνάδελφοί τους οι πυροσβέστες που αγωνίζονται σε κάθε συμβάν με αυτοθυσία. Αποδεικνύουν ότι αυτή η θυσία και αυτά τα παιδιά ζουν και συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από το έργο και την πορεία τους, τίποτα δεν πάει χαμένο και τίποτα δεν χάνεται.

Κρατάμε τη σημαία ψηλά και το λάβαρο της δικής τους θυσίας, ως δικό μας φωτεινό παράδειγμα. Κλείνω λέγοντας ότι η οικογένειά του ΣΠΑΥ, ευγνωμονεί αυτά τα παιδιά, τα ευγνωμονούν οι δημότες των περιοχών μας και κανείς δεν μπορεί να τους ξεχάσει. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Ηλιούπολης, για το μνημείο που έφτιαξε και το Δήμαρχο προσωπικά σήμερα, που συνεχίζει την παράδοση μαζί με τον ΣΠΑΥ. Εμείς τουλάχιστον οι αιρετοί και τα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στο μέγιστο τις υπηρεσίες για τις οποίες κληθήκαμε.

Σε καμία περίπτωση αυτά τα παιδιά ειδικά τους εθελοντές και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπορούμε να τους αφήνουμε απροστάτευτους και να ξεχνάμε τον δύσκολο ρόλο τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της ελληνικής κοινωνίας. Συνεχίστε τον αγώνα σας όπως ο Δημήτρης Καραμολέγκος που ζει ανάμεσά σας και να τον τιμάμε όλοι μέσα από το έργο μας. Εκεί που βρίσκονται και μας παρακολουθούν, αγκαλιάζει η ψυχή τους και αναπαύεται, όταν όλοι εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο