Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα έργα στο Φάληρο φρενάρουν την πορεία του τραμ προς Πειραιά

Δημοσιεύτηκε

|

Φαινόμενο ντόμινο προκαλούν τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου που συμπαρασύρουν την επέκταση του τραμ στον Πειραιά.

Ετσι, οι εργασίες ανάπλασης που θα οδηγήσουν στον «ακρωτηριασμό» του δικτύου λόγω κλεισίματος του τμήματος στο Φάληρο, οδηγούν σε ακινητοποίηση την επέκταση προς τον Πειραιά. Και αυτό γιατί η επέκταση της γραμμής έως το λιμάνι του Πειραιά θα είναι αποκομμένη από το υπόλοιπο δίκτυο μόλις ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης που θα «κλείσουν», με τη σειρά τους, το τραμ στο Νέο Φάληρο. Καθώς το Νέο Φάληρο είναι σήμερα ο τερματικός σταθμός και αποτελεί τον συνδετικό σταθμό για την επέκταση προς τον Πειραιά, το κλείσιμό του θα οδηγήσει σε καθυστέρηση την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης προς το λιμάνι.

Οι νεότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις εικασίες που ήθελαν την επέκταση του μέσου προς τον Πειραιά να περιμένει την ολοκλήρωση των έργων στο Φάληρο. Σε αντίθετη περίπτωση, η έναρξη λειτουργίας της επέκτασης για λίγες εβδομάδες και μετά το κλείσιμο του ίδιου τμήματος μαζί με έναν ακόμα σταθμό (του Νέου Φαλήρου) θα ήταν άνευ συγκοινωνιακής ουσίας.

Τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου αναγκάζουν την Περιφέρεια Αττικής να ζητήσει από τις ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) να διακόψουν την κυκλοφορία στο Νέο Φάληρο, καθώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες μετακίνησης του τροχιοδρόμου του τραμ. Ειδικότερα, τα έργα θα ξεκινήσουν στις 17 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες. Σημειώνεται ότι υπάρχει μια σχετική δυσπιστία στο υπουργείο Υποδομών και στις ΣΤΑΣΥ ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος έναρξης των εργασιών, καθώς αποτελεί την τρίτη μετάθεση στην ημερομηνία έναρξης των έργων. Μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες γινόταν λόγος για εκκίνηση στις αρχές Ιανουαρίου. Με την ολοκλήρωση των έργων του τροχιοδρόμου, οι γραμμές θα μετακινηθούν και θα ανυψωθούν ελαφρώς. Αποτελεί μία περίπλοκη διαδικασία που περιλαμβάνει τη μετακίνηση και των γραμμών ηλεκτροκίνησης.

Παρά το γεγονός ότι τα δοκιμαστικά δρομολόγια προς το λιμάνι του Πειραιά είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, υπάρχει μία λίστα με τελικές διορθώσεις, με το πέρας των οποίων η επέκταση μπορεί να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τα έργα μετακίνησης των γραμμών στο Φάληρο μεταθέτουν τη λειτουργία της επέκτασης οριστικά πλέον για το ερχόμενο καλοκαίρι, με την ελπίδα η διάρκεια των έργων να μην «ξεχειλώσει». Με τα σημερινά δεδομένα η επέκταση θα μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Αποτέλεσμα είναι το προσεχές εξάμηνο περίπου το δίκτυο του τραμ να «συρρικνωθεί» εάν συνυπολογιστεί και το τμήμα Νέος Κόσμος – Σύνταγμα που είναι ήδη κλειστό από τον Οκτώβριο του 2018. Το μίνι δίκτυο θα περιλαμβάνει για τους επόμενους μήνες δρομολόγια από το Παλαιό Φάληρο (στάση Μπάτης) προς Νέο Κόσμο και Βούλα και από Νέο Κόσμο προς Βούλα. Η σμίκρυνση του δικτύου εξυπηρετεί στην παρούσα φάση τις ΣΤΑΣΥ, καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η παράδοση των νέων συρμών τραμ. Η διαδικασία παράδοσης των νέων πορτοκαλί συρμών (Alstom, μοντέλο Citadis) αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι και θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2021. Ετσι, με την πλήρη παραλαβή τους οι ΣΤΑΣΥ θα μπορούν να δρομολογήσουν επιπλέον 25 νέους συρμούς που θα ενισχύσουν τον στόλο τους και θα εξυπηρετήσουν το διευρυμένο πλέον δίκτυο.

Σε περίπτωση που άνοιγε το σύνολο του δικτύου αμέσως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία δεν θα είχε στη διάθεσή της τον απαιτούμενο αριθμό συρμών. Αντιθέτως, με την επανασύνδεση των περιοχών του κέντρου, του Φαλήρου και της επέκτασης μέχρι τον Πειραιά (με 5,5 νέα χιλιόμετρα) μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού οι ανάγκες για περισσότερους συρμούς θα είναι επιτακτική και ο νέος μεγαλύτερος στόλος θα μπορεί να εξυπηρετεί με καλύτερες συχνότητες και με πολύ πιο μοντέρνο τροχαίο υλικό.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda. Η σύμβαση υπεγράφη στις 27 Ιουλίου 2018 και έχει διάρκεια προμήθειας 32 μήνες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο Νέος Κόσμος

Η διακοπή λειτουργίας του τμήματος του τραμ από τον Νέο Κόσμο έως το Σύνταγμα τον Οκτώβριο του 2018 έγινε αιφνιδιαστικά με πρόσχημα, υποστηρίζουν οι σημερινοί υπεύθυνοι, ένα ρήγμα στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού κατά μήκος 2 χλμ. παράλληλα με τον τροχιόδρομο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προγραμματίζει την επαναλειτουργία του τμήματος, καθώς κρίθηκε ότι έχει αποδυναμωθεί σημαντικά το μέσο, έχουν επιβαρυνθεί οι συρμοί του μετρό από την επιβατική κίνηση που έχει μετακυλιστεί σε αυτό, ενώ το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί στον «πάγο» η επέκταση προς Πειραιά. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ρηγμάτωση στην κοίτη του Ιλισού, η οποία επιτρέπει τη λειτουργία του τραμ, καθώς με μια αποτελεσματική παρέμβαση μπορεί να διορθωθεί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι 10 μήνες μετά το κλείσιμο του εν λόγω τμήματος από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης αλλά μόνο «αυτοψία». Ειδικότερα, έγιναν έλεγχοι στην κοίτη του ποταμού από εξειδικευμένους γεωλόγους, αλλά δεν ελήφθη απόφαση για πιθανή παρέμβαση στο ρήγμα.

Πηγή: www.alimosonline.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως η χρήση του διαδικτύου «απογειώθηκε» στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Κάθε χρόνος που περνάει, η σχέση των Ελλήνων και των Ελληνίδων με την τεχνολογία παρουσιάζει συνεχή άνοδο σε όλους τους σημαντικούς δείκτες: πρόσβαση στο διαδίκτυο, χρόνος online, συσκευές, συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο, χρήση φορητών συσκευών.

Η χρονιά της πανδημίας επιτάχυνε αυτή την τάση με πολύ γρήγορους ρυθμούς, βάζοντας «στο παιχνίδι» ακόμα και τις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με την τελευταία δειγματοληπτική έρευνα «Focus on Tech Life Tips», της Focus Bari.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 10.000 ατόμων, 13-74 ετών:
-H χρήση Ίντερνετ έχει φτάσει στο 96% των Ελλήνων 13-74 ετών. Βρίσκεται σχεδόν στο 90% στις ηλικίες 55-64 ετών, ενώ έχει πια ξεπεράσει το 70% στις ηλικίες 65-74.

-Το 91% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, και στην ηλικία 10-12 ετών σχεδόν όλα τα παιδιά είναι online (97%).

-Όταν κάποιος ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το Ίντερνετ, πολύ σύντομα γίνεται καθημερινός χρήσης, γι’ αυτό και από το 96% των χρηστών το 92% δηλώνει ότι βρίσκεται στο διαδίκτυο κάθε μέρα.

-Επίσης, όταν κάποιος μπει στον διαδικτυακό κόσμο, ανακαλύπτει τις ωφέλειες και τις ευκολίες του, γι’ αυτό οι εννέα στους δέκα Έλληνες-Ελληνίδες (90%) έχουν το δικό τους «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone), έτσι ώστε να μπαίνουν στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή και από οποιονδήποτε χώρο (στις αρχές του 2019 το ποσοστό ήταν 82%). Το 87% του ελληνικού κοινού χρησιμοποιεί πια το διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου και το 81% καθημερινά.

-Οι οκτώ στους δέκα (78%) έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 72% δηλώνουν καθημερινοί χρήστες των social media.

-Σχεδόν επτά στους δέκα (το 68%) -κυρίως στις ηλικίες 18 έως 54 ετών- έχουν κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο (έναντι 52% στις αρχές του 2019).

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχολεία: Τα πρώτα αποτελέσματα των self test – Θετικά τα 858 από τα 255.528 που δηλώθηκαν

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Συνολικά 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών, δασκάλων και λοιπού προσωπικού σχολείων είχαν καταχωριστεί στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr έως τις 19:00 της Κυριακής, και τα 858 εξ αυτών ήταν θετικά.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ενώ τα self test που πρέπει να περαστούν στο σύστημα είναι αρκετά πάνω από 1 εκατομμύριο, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν περαστεί λίγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ήταν αυτοί που αμέλησαν να παραλάβουν τα δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν κάνει το απαραίτητο τεστ ενόψει της μετάβασής τους στο σχολείο αύριο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Όσοι δεν μερίμνησαν να κάνουν το τεστ, μπορούν να το πράξουν τη Δευτέρα το πρωί (τα φαρμακεία ανοίγουν στις 8 π.μ.) και στη συνέχεια να μεταβούν στο σχολείο, έστω και λίγο καθυστερημένα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κολυμβητήρια: Ανοίγουν στις 10 Μαΐου – Χωρίς self test όσοι έχουν εμβολιαστεί

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα κολυμβητήρια δίχως την υποχρέωση του self test, θα έχουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Οι πισίνες ανοίγουν και πάλι για το κοινό τη Δευτέρα 10 Μαΐου και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Με περίπου το 10% των πολιτών να έχει εμβολιαστεί, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κέρδη από την επιχείρηση «Ελευθερία». Το κολυμβητήρια είναι ουσιαστικά η πρώτη δραστηριότητα που οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ακολουθούν ελεύθερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελέσει οδηγό και για μελλοντικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επόμενος κλάδος που θα «δεχτεί» ελεύθερα του εμβολιασμένους είναι τα γυμναστήρια.

Τόσο στα κολυμβητήρια όσο και στη συνέχεια στα γυμναστήρια, θα ισχύουν όλοι οι κανόνες αποστάσεων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο όλοι όσοι έχουν κάνει εμβόλιο δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, υποχρέωση που θα έχουν όλοι οι υπόλοιποι αθλούμενοι.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό από 1η Ιουνίου

Από την 1η Ιουνίου η Ελλάδα θα χορηγεί στους πολίτες της το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Στόχος είναι να διευκολυνθούν τα «ελεύθερα» ταξίδια στο εξωτερικό.

Όπως μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το πράσινο πιστοποιητικό (δείτε εδώ πώς θα είναι) θα μπορούν να το πάρουν όχι μόνο οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά και όσοι θα έχουν κάνει το PCR τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Θα εκδίδεται ψηφιακά (είτε γραπτώς) και απαλλάσσει τους ταξιδιώτες που βγαίνουν εκτός Ελλάδας να κάνουν την υποχρεωτική καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ξένους πολίτες που θα επισκέπτονται τη χώρα μας ενισχύοντας έτσι τον τουρισμό.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο