Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκεί στο Νότο που τρίζει ο θάνατος… Η σύντομη, πυρετική ζωή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Δημοσιεύτηκε

|

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στον Βόλο και η καρδιά του τον πρόδωσε 63 χρόνια μετά, εκεί, σε ένα χωριό έξω από την πόλη του. Ο τραγουδιστής και κυρίως τραγουδοποιός, που εξέφρασε με λυρικό θυμό και ετοιμοπόλεμη τρυφερότητα όσα ζήσαμε, έφυγε ξημερώματα Δευτέρας. Και η Ελλάδα πάγωσε.

Επτά παρά το πρωί οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι νεκρός. Η καρδιά του τον πρόδωσε. Μέχρι να φτάσει στο νοσοκομείο από το εξοχικό του στον Πτελεό, ήδη η ιατρική ομάδα είχε μπει σε επιφυλακή. Όμως ήταν αργά. Δεν πέρασε ούτε μια ώρα από τη διαπίστωση του θανάτου και η είδηση είχε ταξιδέψει αστραπιαία σε όλη τη χώρα. Από τις λίγες φορές που ένας θάνατος προκαλεί τόσο μεγάλο σοκ. Ακαριαία παγωμάρα σε έναν λαό, που έμαθε να τραγουδά Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε κάθε συνθήκη της ζωής του. Και χωρίς ποτέ να αντιμετωπίσει τον Λαυρέντη ως σταρ. Ηταν -είναι- πάντα ένας από εμάς. Ο φίλος που θα μπορούσε να είσαι εσύ.

«Διδυμότειχο Μπλουζ»: Το τραγούδι-κραυγή του Μαχαιρίτσα
Ενας χείμαρρος ήταν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Με το τσιγάρο κρεμασμένο στο χέρι, με εφημερίδες πάντα διπλωμένες κάτω από το χέρι, να διαβάζει και να σχολιάζει δυνατά τις ειδήσεις. Με πάθος, σπρώχνοντας τα γυαλιά του ψηλά στη μύτη. Μπορεί αυτή η σπάνια φωνή με το γρέζι, τη βραχνάδα που παρέμενε διάφανη να μην ανέβαζε τόνους και κλίμακες, όμως το πάθος της μαζί με τις κινήσεις των χεριών ήταν εμφατικά. Ο Μαχαιρίτσας ήταν ένας άνθρωπος που φλεγόταν: φλεγόταν για τη μουσική του, για τους ανθρώπους, για τις σχέσεις, την πολιτική, την οικογένειά του, τη Νίκη Βόλου… Και εξέφραζε αυτή την εσωτερική πυρκαγιά τόσο σε παρέες και συνεντεύξεις, όσο βεβαίως και στις χιλιάδες δημιουργίες του. Τα τραγούδια του που έγιναν κώδικες, έγιναν απαντήσεις, έγιναν το ξέσπασμα.

Δεν έχει νόημα να απαριθμήσει κανείς εδώ όλη τη δισκογραφία του, τις δημιουργίες του. Ποιος μπορεί όμως να ξεχάσει την εποχή που βγήκε το «Διδυμότειχο Μπλουζ». Ένα τραγούδι-μαρτυρία, ένα τραγούδι-κραυγή, ένα τραγούδι-scoop που έκανε γνωστό το κοινό μυστικό: τις συνθήκες, τον υπαρξιακό εκμηδενισμό στη σκοπιά, στον στρατό. Συγκλονισμένη η χώρα να τραγουδά και ο Νταλάρας να ερμηνεύει με δέος αυτό το τραγούδι που αρχικά ο Μαχαιρίτσας το είχε γράψει για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Ο Μάτσας όμως επέμενε να το πάρει ο Νταλάρας, γιατί η ροκ οργή βάθυνε, έγινε ακόμα πιο σπαρακτική με τη φωνή του Νταλάρα.

Δημήτρης Μητροπάνος, ο κολλητός φίλος του Μαχαιρίτσα
Εκείνες τις μέρες είχε κανονίσει ο Μαχαιρίτσας κάποιες εμφανίσεις σε μια μικρή σκηνή με τον Διονύση Τσακνή. Δεν ήταν πρώτο όνομα, ήταν αναγνωρίσιμος, είχε σχεδόν μόλις διαλύσει το συγκρότημά του, τους Τερμίτες, γιατί δεν μπορούσαν οικονομικά να ορθοποδήσουν. Βγαίνει το «Διδυμότειχο Μπλουζ», όλη η Ελλάδα ταυτίζεται, και στη μουσική σκηνή γίνονται αδιανόητες ουρές από κοινό που πήγαιναν για να ακούσουν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα να τραγουδά τον ύμνο, τον ξεγυμνωτικό νέο ύμνο του έθνους.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είχε ένα ατόφιο μέταλλο αυθεντικότητας που δεν τον οδήγησε ποτέ σε έναν ένδοξο ναρκισσισμό. Δεν το ένιωσε να περνά από πάνω του, δεν πόζαρε ποτέ. Θεωρούσε κολλητό του φίλο τον Δημήτρη Μητροπάνο, κάτι παραπάνω. Ηταν ένας μικρός θεός για αυτόν. Αλλωστε ο Μαχαιρίτσας ήταν μια συμπαγής ροκ μορφή στο ελληνικό τραγούδι. Και ένωσε το ροκ με το ζεϊμπέκικο, με έναν τρόπο απολύτως φυσικό.

Η μουσική ήταν το μόνο πεδίο που τον ενδιέφερε. Ηταν το πάθος. 10 ετών, πηγαίνει στην Ε’ Δημοτικού, Χριστούγεννα, τραγουδάει τα κάλαντα από το πρωί με έναν στόχο: να συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσει το πρώτο του LP. To Ηelp τον Βeatles. Και από αυτή την πρώτη αγορά, ως το τελευταίο κρίκο της δισκογραφίας του, μπορεί κανείς να δει πως αυτό το πρώτο άκουσμα τον διαπέρασε. Η εξωστρέφεια του συναισθήματος, της ανάγκης, η ένταση της προσωπικής στιγμής που είναι όμως και κοινωνική. Η διάθεση να μην υποκριθεί, να σταθεί γυμνός μπροστά στο κοινό.

Ο ροκ Μαχαιρίτσας με τον βυζαντινό ήχο και το ζεϊμπέκικο στα πόδια
Ο Πάνος Τζαβέλλας, με τον οποίο συνεργάστηκε τραγουδώντας αντάρτικα μαζί του στη δύση της καριέρας του, τον φώναζε «Ντύλαν», επειδή ο Μαχαιρίτσας ήταν κολλημένος με τον Μπομπ Ντύλαν. Ηταν μια από τις πιο αυθεντικά ροκ ιδιοσυγκρασίες της Ελλάδας, μαζί με τον Παύλο Σιδηρόπουλο, αλλά και τον Βλάση Μπονάτσο – ο καθένας με τον δικό του κώδικα. Αναμφισβήτητα ροκ, όμως. Με τον Μαχαιρίτσα να μεταγγίζει στο δικό του ροκ τους βυζαντινούς ήχους που από παιδί έμαθε, την ρεμπέτικη κληρονομιά του, την ρώμη του ζεϊμπέκικου. Το ροκ και η ανεπιτήδευτη λαϊκή ορμή.

Την Παρασκευή που μας πέρασε, μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου, τραγουδούσε σε μεγάλη συναυλία στην πόλη του, τον Βόλο, πλάι στον φίλο του, συνοδοιπόρο στα δύσκολα, Νίκο Πορτοκάλογλου. Τον κοιτούσε στα μάτια και τραγουδούσε «κλείνω κι έρχομαι, έρχομαι, φτάνω». Το κοινό του δύσκολα θα διαχειριστεί αυτό το σοκ.

Ο κρυπτικός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Οσο χειμαρρώδης ήταν στην δισκογραφία και στη σκηνή, τόσο φειδωλός ήταν σε ό,τι είχε σχέση με την προσωπική του ζωή. Όταν παντρεύτηκε τη γυναίκα του το 1992 , μια εποχή που ήταν στην κορυφή της δημοσιότητας, κανένας δημοσιογράφος δεν το έμαθε. Για χάρη της γυναίκας του έκοψε τις ναρκωτικές ουσίες μέσα σε ένα πρωινό. Την ερωτεύθηκε κεραυνοβόλα και ήξερε ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να είναι μαζί της. Η κόρη τους έγινε η ζωή του ολόκληρη. Και ήταν αυτή που τον βρήκε ξημερώματα Δευτέρας και ειδοποίησε τις Πρώτες Βοήθειες.
Το πρόβλημα που είχε με την καρδιά δεν ήταν πρόσφατο. Και ήταν το μόνο προσωπικό ζήτημα για το οποίο είχε μιλήσει ανοιχτά. Κυρίως για την κατάθλιψη που ακολούθησε, τη μανιοκατάθλιψη στην περίπτωσή του, τη διαρκή υπαρξιακή αγωνία, τον φόβο για τον θάνατο. Την έννοια της ακύρωσης που έβλεπε να απλώνεται γύρω του, στον κόσμο, όχι μόνο λόγω προβλημάτων υγείας, αλλά και εξαιτίας της κρίσης στην οικονομία, την κοινωνία, τις σχέσεις. Όλα αυτά που ως σύγχρονος ραψωδός κατέγραψε σε ποίηση και μουσική και έφτιαξε τη δική μας εποποιία.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσοί Σκούφοι 2021: 55 εστιατόρια βραβεύτηκαν – Το Νότιο εστιατόριο που διακρίθηκε

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με έντονο «επαναστατικό» χρώμα, καθώς η βραδιά, εμπνεόμενη από την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ήταν αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

To κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε για ένατη συνεχή χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας πιστοποιώντας για άλλη μια φορά την σταθερή δυναμική του. Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, το «Botrini’s», η «Σπονδή» και το «Varoulko Seaside» καθώς και το «Fresco» από τη Χαλκιδική.

23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο ενώ την τιμητική διάκριση Top Notch, η οποία καθιερώθηκε πέρυσι, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Η διάκριση Top Notch απονέμεται στα εστιατόρια που έχουν μεν αξιοσημείωτες επιδόσεις, επαγγελματική δεξιότητα και χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες αλλά που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αξιολογηθούν με το πολυπόθητο 15/20 για να βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο.

Τρεις ήταν οι νέες είσοδοι στους Χρυσούς Σκούφους («Hervé», «Santoro» και «The Ziller’s»)ενώ απονεμήθηκε επίσης το Βραβείο Κοινού στο εστιατόριο «Apiri» του Ηρακλείου Κρήτης.

Συνολικά βραβεύτηκαν 55 εστιατόρια, σε μια χρονιά που οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες τόσο για τα εστιατόρια, καθώς η πανδημία περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία αρκετών από αυτά, όσο και για την ίδια την γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος.

Το εστιατόριο των Νοτίων Προαστίων που βραβεύτηκε

Το Matsuhisa Athens στη Βουλιαγμένη είναι αυτό που διακρίθηκε για ακόμα μία χρονιά με Χρυσό Σκούφο. Το «κοντινό» μας Varulko Seaside του Δημήτρη Λαζάρου που βρίσκεται στο Μικρολίμανο βραβεύτηκε για ακόμα μία χρονιά.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε lockdown από Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι – «Μπλόκο» στους κλειστούς χώρους, τι θα ισχύει

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Νέο τοπίο αναμένεται να διαμορφωθεί στους ανεμβολίαστους από την προσεχή Δευτέρα, καθώς σε ισχύ θα τεθούν τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, από τις 13 Σεπτεμβρίου σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες, ενώ σε άλλες επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους, με την προϋπόθεση να επιδείξουν αρνητικό rapid test 48 ωρών, το κόστος του οποίου θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Δύσκολος χειμώνας για τους ανεμβολίαστους

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να μπαίνουν μόνον εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζομένους του έχουν εμβολιαστεί.

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2022:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ, που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Επίσης, από τις 13 Σεπτεμβρίου είναι πλέον υποχρεωτικά τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, και οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα έχουν πληρώσει οι ίδιοι.

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνησή τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νότια Προάστια: Εξαρθρώθηκε σπείρα που λήστευε με όπλο βενζινάδικα και περίπτερα

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Τέλος στην εγκληματική δράση σπείρας, η οποία είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στα Νότια Προάστια της Αθήνας καθώς διέπραττε ληστείες σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ με την απειλή όπλου, έβαλε η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN, συνελήφθησαν δύο άνδρες, ηλικίας 28 και 30 ετών, οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν πραγματοποιήσει 14 ληστείες στην περιοχή.

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα και στα σπίτια τους, όπου βρήκαν και ρούχα, τα οποία φορούσαν, ενώ διέπρατταν ληστείες. Οι δύο άνδρες, που είναι γνωστοί στις Αρχές θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα το πρωί της Τρίτης 7 Σεπτεμβρίου.

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δράση της σπείρας

Οπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε το OPEN TV, οι δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους πήγαιναν σε βενζινάδικα και περίπτερα και με την απειλή όπλου, άρπαζαν όσα χρήματα έβρισκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων.

 

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο