Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δικαστικό «μπλόκο» στο Airbnb: Οι 3 παράγοντες που «απειλούν» τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Δημοσιεύτηκε

|

Τριγμούς στην κοινότητα των Ελλήνων ιδιοκτητών που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από πλατφόρμες, τύπου Airbnb, προκαλεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου.

Με την -πρώτη στο είδος της για την Ελλάδα- απόφαση του δικαστηρίου, απαγορεύθηκε σε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος, σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, να ενοικιάζει το ακίνητό της μέσω του Airbnb.

Στην ίδια απόφαση, με αριθμό 263/2019, το δικαστήριο ορίζει ποινή 1.000 ευρώ καθώς και προσωποκράτηση σε περίπτωση που η ιδιοκτήτρια δεν συμμορφωθεί και συνεχίσει να προσφέρει το εν λόγω διαμέρισμα μέσω Airbnb.
Οι 3 παράγοντες που «απειλούν» τα Airbnb

Η Βασιλική Αχριάνη, δικηγόρος που κέρδισε τη δικαστική διαμάχη κατά του συγκεκριμένου Airbnb διαμερίσματος, υποστηρίζει, μιλώντας στο iefimerida.gr, ότι η βασική αιχμή της συγκεκριμένης προσφυγής ήταν οι οχλήσεις από τους φιλοξενούμενους. «Πρόκειται για τις οχλήσεις που γεννώνται όταν ένα από τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας, ουσιαστικά παύει να είναι κατοικία, ξαφνικά αλλάζει τη χρήση του και μετατρέπεται σε τουριστικό κατάλυμα» εξηγεί η κυρία Αχριάνη.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, πέρα από την οχλαγωγία, υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία που μπορεί να προκύψουν με ένα ακίνητο Airbnb σε μια πολυκατοικία. «Τίθενται θέματα ασφαλείας, καθαριότητας, ακόμη και ζητήματα φθορών σε κοινόχρηστους χώρους, που μπορεί, λόγου χάρη, να προκληθούν από τις διαρκείς μετακινήσεις αποσκευών σε διαδρόμους και ανελκυστήρες» σημειώνει η Βασιλική Αχριάνη.

H δικηγόρος Βασιλική Αχριάνη, που «στρίμωξε» το Airbnb
Σε ό,τι αφορά το τι σηματοδοτεί αυτή η απόφαση για άλλα Airbnb ακίνητα η κυρία Αχριάνη επισημαίνει:

«Μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δεν συνιστά, υπό τη στενή έννοια, δεδικασμένο. Ομως το σκεπτικό της απόφασης έχει ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον. Εχει να κάνει εν γένει με τις οχλήσεις και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για αντίστοιχες δικαστικές διενέξεις.»

Πώς έγινε η ομαδική προσφυγή κατά του Airbnb στο Ναύπλιο
Το επίμαχο διαμέρισμα στο Ναύπλιο, που αναρτήθηκε στο Airbnb, είναι εμβαδού 103 τ.μ. και «διαφημιζόταν» για τη δυνατότητά του να φιλοξενεί πολλά άτομα. Μέσα σε λίγες ημέρες, σήμανε… «συναγερμός» στην πολυκατοικία.

«Ευθύς αμέσως αντέδρασαν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες. Κινηθήκαμε πάρα πολύ γρήγορα και δικαιωθήκαμε ευθύς εξ αρχής με προσωρινή διαταγή και, εσχάτως, με την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα» λέει στο iefimerida.gr η Βασιλική Αχριάνη, που εκπροσώπησε 10 από τους 13 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην πολυκατοικία.

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές «καμπάνες», έως 100.000 ευρώ, για φοροδιαφυγή μέσω Airbnb

Ξεφεύγει η αύξηση των ενοικίων -Airbnb και Κινέζοι σπρώχνουν τις τιμές στα ακίνητα

BBC: Γιατί το Airbnb έχει εξαγριώσει τους αναρχικούς των Εξαρχείων

Εν τέλει, το συγκεκριμένο διαμέρισμα «κατέβηκε» από την πλατφόρμα του Airbnb μέσα σε 10 μέρες. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά ιδιοκτήτη Airbnb ακινήτου είναι η πρώτη στην Ελλάδα και αναμένεται να απασχολήσει έντονα την κοινότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά και τους «πολέμιούς» της.

Μπορούν να κινηθούν νομικά και ένοικοι πέρα των ιδιοκτητών;
Ενα ενδιαφέρον σημείο που μένει να διευκρινιστεί είναι αν, πέραν των ιδιοκτητών, μπορούν και ένοικοι διαμερισμάτων να κινηθούν κατά έτερου διαμερίσματος που διατίθεται στο Airbnb -ή σε άλλη πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η Booking και η HomeAway.

«Σε περιπτώσεις, όπως η συγκεκριμένη, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να κινηθούν δικαστικά οι ιδιοκτήτες. Εμείς κάναμε και χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας, ο οποίος, πρωτίστως, δεσμεύει τους ιδιοκτήτες. Ενδεχομένως, σε άλλη περίπτωση, να μπορούν να κινηθούν νομικά και απλοί ένοικοι» επισημαίνει η Βασιλική Αχριάνη.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ακίνητο υπήρχε κοινόχρηστη πισίνα και ιδιόκτητες θέσεις στάθμευσης που από τις πρώτες ημέρες άρχισαν να χρησιμοποιούν, αυθαίρετα, φιλοξενούμενοι μέσω Airbnb.

Αποσπάσματα του σκεπτικού για το Airbnb του Ναυπλίου
Μερικά αποσπάσματα της κομβικής απόφασης για τα Airbnb διαμερίσματα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου:

«Από τις αρχές Αυγούστου 2019, προέβη σε καταχώρηση του ως άνω ακινήτου της σε τουριστικούς επαγγελματικούς οδηγούς κρατήσεων και σχετικές ιστοσελίδες με το διακριτικό τίτλο “big apartment” ως τουριστικής επιχείρησης – καταλύματος, και έκτοτε εκμεταλλεύεται την ιδιοκτησία της ως τουριστικό κατάλυμα, εκμισθώνοντάς το επιπλωμένο».

Στην απόφαση για το Airbnb διαμέρισμα αναφέρεται ότι «επίσης παρέχει και άλλες υπηρεσίες, όπως την υποδοχή και παροχή τουριστικών οδηγιών και ξενάγησης, ενώ οργανώνει την έλευση και την αποχώρηση των επισκεπτών, ειδικά όταν υπάρχουν διαδοχικοί επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να συνυπάρχουν την ίδια ημέρα, για αυτές δε τις υπηρεσίες προβλέπει ειδικές χρεώσεις, εκτός της τιμής διανυκτέρευσης».

Το δικαστήριο επισημαίνει στην απόφασή του για το Airbnb διαμέρισμα ότι υπάρχουν αναχωρήσεις και αφίξεις κάθε δυο με τρεις ημέρες, με τους επισκέπτες να είναι συνήθως «πολυμελείς οικογένειες ή μεγάλες παρέες» που «οχλαγωγούν τόσο κατά την παραμονή τους στο διαμέρισμα, όσο και στους κοινόχρηστους χώρους της οικοδομής, ακόμη και τις ώρες κοινής ησυχίας, αφήνουν τα απορρίμματά τους στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ πολλές φορές καταλαμβάνουν, με τα σχήματά τους τις θέσεις στάθμευσης των λοιπών συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας».

Η απόφαση για το επίμαχο Airbnb
Στη συνέχεια τονίζεται για το εν λόγω Airbnb διαμέρισμα:

«Από όσα προαναφέρθηκαν, πιθανολογήθηκε ότι η καθ’ης χρησιμοποιεί την ιδιοκτησία της με σκοπό διαφορετικό από αυτόν της κατοικίας, συγκεκριμένα ως τουριστικό κατάλυμα, που προσιδιάζει στην έννοια του ξενοδοχείου, αφού φιλοξενεί σε αυτό άγνωστο αριθμό ατόμων που εναλλάσσονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ολίγων ημερών, παραβιάζοντας τον ως άνω Κανονισμό.
Συνεπώς η αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και ως ουσιαστικά βάσιμη, να υποχρεωθεί η καθ’ης να παύσει την προσβολή του κανονισμού σύστασης της πολυκατοικίας και συγκεκριμένα να παύσει και να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας – διαμερίσματος, της οποίας είναι κυρία, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας.
Επίσης πρέπει να απειληθεί σε βάρος της καθ’ης προσωπική κράτηση και χρηματική ποινή για κάθε παράβαση του διατακτικού της παρούσας απόφασης κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο διατακτικό. Επίσης πρέπει να επιβληθεί σε αυτήν η δικαστική δαπάνη των αιτούντων, όπως κατωτέρω ορίζεται».

Εν κατακλείδι το δικαστήριο υπογραμμίζει:

«ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ την καθ’ης να παύσει την προσβολή του κανονισμού σύστασης της πολυκατοικίας, που βρίσκεται στο Ναύπλιο, επί της οδού ….. και συγκεκριμένα να παύσει και να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση της υπό στοιχεία οριζοντίου ιδιοκτησίας – διαμερίσματος, της οποίας είναι κυρία, ως τουριστικού καταλύματος και να περιοριστεί στη χρήση αυτής ως κατοικίας.
ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος της καθ’ης, προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή χιλίων (1.000,00) ευρώ για κάθε παράβαση του διατακτικού της παρούσας απόφασης.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ σε βάρος της καθ’ης την δικαστική δαπάνη των αιτούντων, την οποία ορίζει στο ποσό ίων τριακοσίων (300,00) ευρώ.
ΚΡΙΘΗΚΕ, αποφασίστηκε και δημοσιεύθηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του στο Ναύπλιο, χωρίς την παρουσία της πληρεξούσιας δικηγόρου των αιτούντων, στις 7-11-2010»
Πηγή: www.iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως η χρήση του διαδικτύου «απογειώθηκε» στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Κάθε χρόνος που περνάει, η σχέση των Ελλήνων και των Ελληνίδων με την τεχνολογία παρουσιάζει συνεχή άνοδο σε όλους τους σημαντικούς δείκτες: πρόσβαση στο διαδίκτυο, χρόνος online, συσκευές, συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονικό εμπόριο, χρήση φορητών συσκευών.

Η χρονιά της πανδημίας επιτάχυνε αυτή την τάση με πολύ γρήγορους ρυθμούς, βάζοντας «στο παιχνίδι» ακόμα και τις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με την τελευταία δειγματοληπτική έρευνα «Focus on Tech Life Tips», της Focus Bari.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 10.000 ατόμων, 13-74 ετών:
-H χρήση Ίντερνετ έχει φτάσει στο 96% των Ελλήνων 13-74 ετών. Βρίσκεται σχεδόν στο 90% στις ηλικίες 55-64 ετών, ενώ έχει πια ξεπεράσει το 70% στις ηλικίες 65-74.

-Το 91% των παιδιών ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, και στην ηλικία 10-12 ετών σχεδόν όλα τα παιδιά είναι online (97%).

-Όταν κάποιος ξεκινήσει να χρησιμοποιεί το Ίντερνετ, πολύ σύντομα γίνεται καθημερινός χρήσης, γι’ αυτό και από το 96% των χρηστών το 92% δηλώνει ότι βρίσκεται στο διαδίκτυο κάθε μέρα.

-Επίσης, όταν κάποιος μπει στον διαδικτυακό κόσμο, ανακαλύπτει τις ωφέλειες και τις ευκολίες του, γι’ αυτό οι εννέα στους δέκα Έλληνες-Ελληνίδες (90%) έχουν το δικό τους «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο (smartphone), έτσι ώστε να μπαίνουν στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή και από οποιονδήποτε χώρο (στις αρχές του 2019 το ποσοστό ήταν 82%). Το 87% του ελληνικού κοινού χρησιμοποιεί πια το διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου και το 81% καθημερινά.

-Οι οκτώ στους δέκα (78%) έχουν τουλάχιστον ένα προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 72% δηλώνουν καθημερινοί χρήστες των social media.

-Σχεδόν επτά στους δέκα (το 68%) -κυρίως στις ηλικίες 18 έως 54 ετών- έχουν κάνει τουλάχιστον μία διαδικτυακή αγορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο (έναντι 52% στις αρχές του 2019).

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σχολεία: Τα πρώτα αποτελέσματα των self test – Θετικά τα 858 από τα 255.528 που δηλώθηκαν

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Συνολικά 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών, δασκάλων και λοιπού προσωπικού σχολείων είχαν καταχωριστεί στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr έως τις 19:00 της Κυριακής, και τα 858 εξ αυτών ήταν θετικά.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ενώ τα self test που πρέπει να περαστούν στο σύστημα είναι αρκετά πάνω από 1 εκατομμύριο, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν περαστεί λίγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ήταν αυτοί που αμέλησαν να παραλάβουν τα δωρεάν τεστ από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν κάνει το απαραίτητο τεστ ενόψει της μετάβασής τους στο σχολείο αύριο.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ θα μεταβούν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Όσοι δεν μερίμνησαν να κάνουν το τεστ, μπορούν να το πράξουν τη Δευτέρα το πρωί (τα φαρμακεία ανοίγουν στις 8 π.μ.) και στη συνέχεια να μεταβούν στο σχολείο, έστω και λίγο καθυστερημένα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κολυμβητήρια: Ανοίγουν στις 10 Μαΐου – Χωρίς self test όσοι έχουν εμβολιαστεί

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Τη δυνατότητα να επισκέπτονται τα κολυμβητήρια δίχως την υποχρέωση του self test, θα έχουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Οι πισίνες ανοίγουν και πάλι για το κοινό τη Δευτέρα 10 Μαΐου και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ.

Με περίπου το 10% των πολιτών να έχει εμβολιαστεί, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κέρδη από την επιχείρηση «Ελευθερία». Το κολυμβητήρια είναι ουσιαστικά η πρώτη δραστηριότητα που οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να ακολουθούν ελεύθερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο θα αποτελέσει οδηγό και για μελλοντικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επόμενος κλάδος που θα «δεχτεί» ελεύθερα του εμβολιασμένους είναι τα γυμναστήρια.

Τόσο στα κολυμβητήρια όσο και στη συνέχεια στα γυμναστήρια, θα ισχύουν όλοι οι κανόνες αποστάσεων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο όλοι όσοι έχουν κάνει εμβόλιο δεν θα χρειάζεται να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, υποχρέωση που θα έχουν όλοι οι υπόλοιποι αθλούμενοι.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό από 1η Ιουνίου

Από την 1η Ιουνίου η Ελλάδα θα χορηγεί στους πολίτες της το λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό. Στόχος είναι να διευκολυνθούν τα «ελεύθερα» ταξίδια στο εξωτερικό.

Όπως μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το πράσινο πιστοποιητικό (δείτε εδώ πώς θα είναι) θα μπορούν να το πάρουν όχι μόνο οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά και όσοι θα έχουν κάνει το PCR τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Θα εκδίδεται ψηφιακά (είτε γραπτώς) και απαλλάσσει τους ταξιδιώτες που βγαίνουν εκτός Ελλάδας να κάνουν την υποχρεωτική καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ξένους πολίτες που θα επισκέπτονται τη χώρα μας ενισχύοντας έτσι τον τουρισμό.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο