Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλφόνσος Βιτάλης: Πως σώθηκα από το αεροπορικό δυστύχημα με το Falcon

Δημοσιεύτηκε

|

Ο δικός μας νότιος δημοσιογράφος, Αλφόνσος Βιτάλης, σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση για το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το πρωθυπουργικό Falcon στο οποίο επέβαινε και σώθηκε από θαύμα. (Ρεπορτάζ: philenews.com)

Ο δημοσιογράφος που επέβαινε μέσα στο -μοιραίο- πρωθυπουργικό Falcon την 14η Σεπτεμβρίου 1999 που συνέβη το αεροπορικό δυστύχημα και σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι -μεταξύ αυτών ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, και ο γιος του-, ενώ ο ίδιος διασώθηκε σαν «από θαύμα», εξομολογείται, 21 χρόνια μετά, πολλά από αυτά που δεν ειπώθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα για την τραγική εκείνη μέρα.

– Τι θυμάσαι από την 14η Σεπτεμβρίου του 1999; Εγώ τότε δούλευα στην ΕΡΤ και στην «Βραδυνή». Λίγες μέρες πριν από την 14η εκείνου του Σεπτέμβρη, μία βδομάδα περίπου, μετά από ένα τηλεφώνημα που είχα από τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, πήγα στο γραφείο του -συνηθίζαμε να τα λέμε μία φορά τη βδομάδα από κοντά, πέρα από τα τηλέφωνα- και μου είχε πει ότι θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η Διαβαλκανική που θα γινόταν έπειτα από λίγες μέρες στη Ρουμανία. Ήταν η περίοδος με τους S-300, των μεγάλων συζητήσεων και των εντάσεων, και μου ανέφερε πως θα συζητιόταν το θέμα και εκεί, αφού θα ήταν παρόντες και οι Τούρκοι. Του είπα πως το ταξίδι είχε ενδιαφέρον και πως θα πήγαινα. Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο για τις 14 Σεπτεμβρίου. Ο Γιάννος, θυμάμαι, είχε φτάσει ένα τέταρτο περίπου πριν από την καθορισμένη ώρα αναχώρησης, μαζί με τον γιο του και την ιδιαιτέρα του στο διπλωματικό του γραφείο, τη Μαρία Μπεγλίτη. Μας είπε, θυμάμαι: «Παιδιά, όλα θα τα πούμε στο αεροπλάνο, πρέπει να τελειώσω με κάτι έγγραφα». Νωρίτερα, είχε δεχτεί στο γραφείο του τον τότε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα, αφού είχε σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα- μεταξύ άλλων και με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο τελευταίος που έφτασε στο αεροπλάνο, ο οποίος μας καθυστέρησε κιόλας, ήταν ο συγχωρεμένος ο Δημήτρης ο Πανταζόπουλος, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ. Και μάλιστα έκανε και πλάκα ο Γιάννος μ’ αυτό, λέγοντάς μας «ε, αφού είναι Ολυμπιακός ο Πανταζόπουλος, θα τον περιμένουμε». Κατά τη διάρκεια της πτήσης, θυμάμαι πως ο Γιάννος καθόταν μπροστά, μελετούσε κάποια έγγραφα, ενώ κάποια στιγμή φώναξε και τον γιο του, τον Νικόλα, ο οποίος κάθισε μαζί του, κάτι συζητούσαν και κάτι έβλεπαν μαζί- απ’ ό,τι έμαθα μετά, ήταν το διδακτορικό του Νικόλα. Ένα μισάωρο πριν από το δυστύχημα, ο Γιάννος ήρθε πίσω, εκεί που καθόμασταν οι δημοσιογράφοι και μας είπε: «Με συγχωρείτε που δεν ήρθα πιο νωρίς, έπρεπε να μελετήσω κάποια έγγραφα, αυτά που μελετούσα και στο αεροδρόμιο, πρέπει να είμαι έτοιμος για την Διαβαλκανική, να κωδικοποιήσω τη συνάντηση και τη συνομιλία που είχα με τον Κληρίδη γιατί θα τεθεί το θέμα με τους S-300 εκεί που πάμε».


Ο Γιάννος δεν είχε καθίσει στις θέσεις, γιατί οι θέσεις ήταν κατειλημμένες πίσω -στις τέσσερις αντικριστές καθόμασταν οι δημοσιογράφοι- αλλά κάθισε επάνω σε έναν μικρό πάγκο όπου ήταν το μόνιτορ της πτήσης. Θυμάμαι πως σηκωθήκαμε -ο Πανταζόπουλος, εγώ, και η αείμνηστη η Νίνα Ασημακοπούλου-, για να του δώσουμε τη θέση μας να κάτσει, αλλά μας είπε «όχι, θα σας πω δυο κουβέντες τώρα και θα τα πούμε στο ξενοδοχείο το βράδυ, θα προλάβετε να γράψετε και να στείλετε στις εφημερίδες σας τις ανταποκρίσεις σας, μη σας νοιάζει, θα μας περιμένουν αυτοκίνητα στο αεροδρόμιο και θα φύγουμε αμέσως». Εκεί, άρχισε να μας εξηγεί πόσο περίπλοκη ήταν η κατάσταση με τους S-300, τις πιέσεις που δεχόταν η Κύπρος και η Ελλάδα- και, κυρίως, τα νέα που τους είχε φέρει ο Κληρίδης ότι ήταν ασφυκτικές οι πιέσεις και από την αμερικανική πλευρά, αλλά και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.


Τότε ο Γιάννος μας είπε πως, για πρώτη φορά, υπήρχε στο τραπέζι η ιδέα, την οποία επεξεργαζόταν με κάθε λεπτομέρεια, μήπως μπορέσουμε και αντικαταστήσουμε τους S-300, οι οποίοι ήταν ένα πολύ βαρύ αμυντικό σύστημα, με άλλα αντιαεροπορικά συστήματα, και οι S-300 να έρχονταν και να αποθηκεύονταν στην Ελλάδα. Ο ίδιος μας ανέφερε, ωστόσο, πως δεν θα έλεγε τίποτα στη Διαβαλκανική γιατί ήθελε να το ξανασυζητήσει αυτό και με τον Σημίτη και με τον Κληρίδη, αλλά και με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Γιώργο Παπανδρέου. Απλά ήταν μία εναλλακτική λύση που σκεφτόταν. Λίγο μετά, άρχισε η περιπέτεια μέσα στο αεροπλάνο και δεν είπαμε τίποτα παραπάνω. Δεν τον ξαναείδαμε ζωντανό. Τον ξαναείδα, νεκρό πια, όταν προσγειωθήκαμε, που διέκρινα τα παπούτσια του πλακωμένα από διάφορα συντρίμμια και αποσκευές… Αν θυμάμαι καλά, είχαν ανοίξει τα ντουλάπια όπου ήταν οι αποσκευές μας κι είχαν πέσει όλα τα πράγματα κάτω- εν πάση περιπτώσει, δεν διέκρινα κάτι, εκτός από το πόδι του… Αυτό που θυμάμαι, ωστόσο, πολύ έντονα, από εκείνη τη στιγμή, ήταν τις φωνές της Μαρίας Μπεγλίτη, όταν άρχισαν οι αναταράξεις, η οποία ήταν δεμένη απέναντί μου: «Υπουργέ, υπουργέ, πού είσαι;».


Ο Γιάννος Κρανιδιώτης στο πρωθυπουργικό Falcon

– Τι άλλο θυμάσαι από εκείνα τα λεπτά; … Όλο αυτό το πηγαινέλα την ώρα των -μοιραίων- αναταράξεων. Και το τίναγμα επάνω στη θέση. Αλλά φορούσα ζώνη. Όσοι δεν φορούσαν τη ζώνη τους, όπως ο Δημήτρης Πανταζόπουλος, τους είδα να εκτοξεύονται. Τον Δημήτρη δεν τον ξαναείδα μετά… Η Μαρία η Μπεγλίτη κι εγώ φορούσαμε ζώνες, ο Πανταζόπουλος και η Ασημακοπούλου δεν φορούσαν ζώνες- από αυτούς που ήμασταν στην τετράδα, πίσω στο Falcon. Νομίζω πως όσοι φορούσαν ζώνη κατέβηκαν σχετικά ασφαλείς, καθώς και η αεροσυνοδός η οποία είχε την ευφυία, στην πρώτη ανατάραξη, κι έκανε μία κίνηση να κουκουλώσει το σώμα της και να πάει σε ένα σημείο όπου ήταν η πολύ στενή τουαλέτα του Falcon- κι έτσι, δεν είχε πολλές «δυνατότητες» να εκτοξευθεί. Βεβαίως νοσηλεύτηκε με πολλές κακώσεις στο νοσοκομείο, στο Βουκουρέστι, και αργότερα στην Ελλάδα.

– Εσύ, χρειάστηκε να νοσηλευτείς; Εγώ και η Μαρία η Μπεγλίτη, όχι. Είχαμε κάτι γδαρσίματα και κάτι σκισίματα από κάτι γυάλινα που εκτοξεύτηκαν. Αλλά αυτά δεν ήταν τίποτα ουσιαστικά, μπροστά σ’ αυτό που συνέβη.

– Σήμερα, 21 χρόνια μετά, ποια είναι η δική σου άποψη για το δυστύχημα, πέρα από τα πορίσματα που ακολούθησαν τότε; Δύσκολα μπορώ να έχω προσωπική άποψη. Υπάρχει, ωστόσο, μία πολύ μεγάλη αλήθεια: Πάρα πολλές φορές, το Falcon είχε παρουσιάσει τεράστια προβλήματα. Εν πτήσει καθηλώθηκε κάποιες φορές, άλλαξε τόπο προσγείωσης, γύρισε πίσω, κι άλλες φορές δεν έφυγε καθόλου γιατί παρουσίαζε θέματα απ’ την αρχή. Το κύριο θέμα του ήταν ο σταθεροποιητής στα πτερύγια- αυτό είχε μονίμως το φωτάκι του αναμμένο, άρα κάτι είχε και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν κατάφερναν να σβήσουν αυτό το φως παρά τα service που είχαν γίνει. Επανειλημμένα είχαν εμφανιστεί προβλήματα. Πολλοί εντόπισαν και ανθρώπινο λάθος. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι υπήρχε πάντα ένα τεχνικό θέμα, αλλά δεν ξέρω πώς και με ποιο τρόπο επηρέασε και ο ανθρώπινος παράγοντας- θεωρώ ότι κακώς έφυγε από το σμήνος της Πολεμικής Αεροπορίας που ήταν, όπου το συντηρούσαν οι τεχνικοί της, αφού είχε χαρακτηριστικά πολεμικού αεροσκάφους.

– Ως άνθρωπος, γενικά, πώς ήταν ο Γιάννος, Αλφόνσο; Τον γνώριζες πολλά χρόνια, είχατε σχέση εμπιστοσύνης… Πράγματι. Με τον Γιάννο γνωριστήκαμε μόλις γύρισα στην Ελλάδα από το Παρίσι, όπου έκανα τα μεταπτυχιακά μου. Γύρω στο 1990. Ήταν, τότε, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου. Λόγω του διπλωματικού ρεπορτάζ που έκανα για πολλά χρόνια, οι σχέσεις μου, γενικά, με υπουργούς ήταν πολύ καλές και φιλικές, αλλά με τον Γιάννο ήταν ιδιαίτερες: Μιλάγαμε πολύ τακτικά, σε όποια θέση κι αν βρισκόταν στη συνέχεια, για όλα τα θέματα. Ήταν ένας άνθρωπος κοινής αποδοχής -οραματιστής, ανθρωπιστής-, με πολιτική «καταγωγή» από την Κεντροαριστερά. Τον άκουγαν με σεβασμό και τον συμβουλεύονταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, γιατί είχε πολύ καλές γνώσεις γύρω από το Κυπριακό, από τα Ενταξιακά της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τα ελληνοτουρκικά. Θεωρώ πως είναι ο μεγάλος «αρχιτέκτονας» της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δούλεψε πολύ γι’ αυτό- σε συνεννόηση πάντα με όλους τους πολιτικούς χώρους γι’ αυτό το εθνικό ζήτημα. Ήταν πολύ προσιτός και οραματιζόταν μία νέα πραγματικότητα για την Κύπρο, χωρίς στρατό κατοχής, με μία ισχυρή θέση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ θέλω να τονίσω πως ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε και ξεκίνησε την προσπάθεια απομάκρυνσης του παράνομου οπλισμού του Αττίλα από την Κύπρο. Ήταν, όμως, ταυτόχρονα και ρεαλιστής- προσπαθούσε να πετύχει βήμα βήμα κάποιους στόχους


Ο Γιάννος Κρανιδιώτης με το γιό του Νικόλα

Σε προσωπικό επίπεδο; Ήταν ένας εξωστρεφής άνθρωπος- καμάρωνε, για παράδειγμα, που ο γιος του τελείωνε το διδακτορικό του, και μου μιλούσε γι’ αυτό. Επίσης, με τον Γιάννο, τηρούσαμε -όσοι είχαμε μαζί του και φιλική σχέση- απαρέγκλιτα κάτι: Μπορεί να συζητούσα μαζί του μιάμιση ώρα, να μου έδινε πολλές ειδήσεις, όταν όμως έλεγε «αυτά τα κρατάς στο μυαλό σου και τα ξεχνάς», κρατούσα πιστά το off the record. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μέσα στα χρόνια.

– Σου είχε εκμυστηρευτεί ποτέ αυτό που συζητιόταν πολύ έντονα εκείνη την περίοδο; Δηλαδή, την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ναι. Θα σας το πω αυτό- πέρασαν και τόσα χρόνια πια. Δύο φορές μου το εκμυστηρεύτηκε. Τη μία πρέπει να ήμασταν εν πτήσει, κανά εξάμηνο πριν από το δυστύχημα. Πηγαίναμε στο Καζακστάν τότε, αν θυμάμαι καλά, ήμασταν δύο δημοσιογράφοι μαζί του, και με είχε φωνάξει μπροστά στο κάθισμά του. Αφού μου είπε για κάτι που έγραφε η εφημερίδα μου, τον ρώτησα «τι ακριβώς συμβαίνει;»- εννοώντας τη μελλοντική υποψηφιότητα. Μου απάντησε: «Κοίταξε να δεις, εγώ το ‘χω στο μυαλό μου και στο εκμυστηρεύομαι, ότι κάποια στιγμή, ανάλογα και με τις εξελίξεις, θα ήθελα πολύ να διεκδικήσω την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα κλείσουμε σιγά σιγά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρούμε έναν τρόπο να “ηρεμήσει” κι η Τουρκία, και νομίζω πως θα μπορέσω να προσφέρω πάρα πολλά στην Κύπρο, όπως πρόσφερα και στην Ελλάδα απ’ τη θέση μου. Αυτό το είπα σε ένα δυο στενούς μου συνεργάτες κι εσύ είσαι ο επόμενος που το μαθαίνει». Αυτά μου είχε πει τότε. «Προφανώς», μου ανέφερε στη συνέχεια και αφού το συζητήσαμε, «θα απευθυνθώ σε όλους, και προφανώς θα προσπαθήσω να βρω μια στήριξη από τα κόμματα του Κέντρου». Η δεύτερη φορά που μου το είπε πρέπει να ήτανε πριν φύγουμε με το Falcon για το μοιραίο ταξίδι, ένα απόγευμα- από αυτά τα απογεύματα που συνηθίζαμε να συναντιόμαστε στο γραφείο του. Μου είπε: «Το σκέφτομαι, το μετρώ, πρέπει να το συζητήσω με κάποιους ανθρώπους στην Κύπρο, και κάποια στιγμή πρέπει να το πω και στον Σημίτη πως θα κάνω προς τα εκεί τη στροφή». Δεν μου προσδιόρισε το χρόνο, ούτε ποια κόμματα θα τον στήριζαν. Αν, όμως, καταλάβαινα καλά, προφανώς προσδοκούσε στην ΕΔΕΚ, στο ΔΗΚΟ, στο ΑΚΕΛ και προφανώς και σε ένα κομμάτι του παραδοσιακού κεντροδεξιού χώρου.

– Κάτι προσωπικό για το τέλος: Εσύ, μετά από αυτό το δυστύχημα, πότε ξαναμπήκες σε αεροπλάνο; Γύρισα, την επόμενη κιόλας μέρα του δυστυχήματος, με την πτήση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε μια περίεργη κατάσταση. Το προηγούμενο βράδυ, ωστόσο, είχα ζητήσει να γυρίσω οδικώς- και σχεδόν το είχαν φροντίσει. Όταν έφτασε το αεροπλάνο της Ολυμπιακής, μέσα στο οποίο ήταν ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, με έπιασε και μου είπε: «Θες να πας οδικώς; Τρία αυτοκίνητα σε περιμένουν. Όμως, προσπάθησε να το ξεπεράσεις και να ‘ρθεις μαζί μας». Επειδή και εκείνος και ο πρέσβης μας στη Ρουμανία ήταν επίσης πολύ ταραγμένοι, με κέρασαν ένα ποτήρι κονιάκ, για να συνέλθω από το σοκ. Σχεδόν είχα ζαλιστεί. Με πήρε, θυμάμαι, αγκαζέ ο Γρηγόρης ο Νιώτης και ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι και μου είπαν: «Πάμε μέχρι το αεροδρόμιο. Αν δεν μπεις μέσα στο αεροπλάνο, θα φύγεις με τα αυτοκίνητα. Αν μπεις μέσα, θα καθίσουμε δίπλα σου»… Τελικά, γύρισα με το αεροπλάνο. Αλλά, μετά, έκανα να μπω σε αεροπλάνο τουλάχιστον πέντε χρόνια. Και μπήκα, γιατί αναγκάστηκα, λόγω ενός προβλήματος υγείας συγγενικού μου προσώπου. Θυμάμαι, μάλιστα, πως πολύ δύσκολα το άντεξα εκείνο το πρώτο μου ταξίδι μετά το δυστύχημα.

– Ξεπερνιέται ποτέ κάτι τέτοιο, Αλφόνσο; Ο χρόνος… Ο χρόνος κι ένα πάθος για τη δουλειά το «βελτίωσαν»- για όσους κάναμε διπλωματικό και κυβερνητικό ρεπορτάζ, αν αποκοπείς σοβαρά απ’ αυτό είναι σα να χάνεις ένα κομμάτι της περιπέτειας της δουλειάς σου. Ξέρεις, αισθάνθηκα άσχημα τα χρόνια που δεν μπορούσα να ταξιδέψω- μου στοίχισε π.χ. που δεν ήμουνα στην Σύνοδο Κορυφής που επικυρώθηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι γίνονταν πράγματα που εγώ δεν μπορούσα να τα παρακολουθήσω από κοντά. Και ως άνθρωπος: Πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω πολύ. Αυτό, λοιπόν, μου αφαιρούσε ένα κομμάτι από τη ζωή μου. Αλλά η ζωή τρέχει, η ζωή συνεχίζεται, και η ζωή έχει απαιτήσεις και στιγμές. Συνεπώς, το πάλεψα. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, η ιδέα τού να μπω σε αεροπλάνο με πιέζει, μου δημιουργεί περίεργα συναισθήματα, αλλά κάνω το βήμα, πάω. Απλώς, έχω γίνει πολύ «περίεργος» με την ασφάλεια των πτήσεων- αν οι πτήσεις δεν είναι των μεγάλων και σοβαρών εταιρειών που τις γνωρίζουμε όλοι λίγο πολύ, αρνούμαι να μπω σε αεροπλάνο.

Πηγή: notia.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην παραλιακή λεωφόρο οι πρώτες κάμερες για την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Εντός του Ιουλίου αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία οι πρώτες κάμερες που είναι συνδεδεμένες με φωτεινούς σηματοδότες.

Η εγκατάστασή τους έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Αττικής και μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν στην Τροχαία, η οποία θα έχει την ευθύνη λειτουργίας τους.

Οι πρώτες κάμερες είναι τοποθετημένες στην παραλιακή λεωφόρο (Ποσειδώνος) και καθώς είναι συνδεδεμένες με τα φανάρια, θα καταγράφουν τους οδηγούς που περνούν με κόκκινο.

Η δυνατότητα καταγραφής των οχημάτων που παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη αποτελεί μέρος της αναβάθμισης του Θαλάμου Επιχειρήσεων, Παρακολούθησης και Ελέγχου της Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ), τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το περασμένο έτος.

Η παραβίαση του κόκκινου αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες παραβάσεις, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα, είτε με τη συμμετοχή πεζών ή ποδηλατών είτε με την εμπλοκή άλλου οχήματος.

Τιμωρείται με πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες και πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες, καθώς και με 9 βαθμούς ποινής στο point system.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάχη να χτιστεί ανοσία μέχρι το φθινόπωρο – Κίνητρα για εμβολιασμούς

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Μάχη να χτιστεί τείχος ανοσίας με εμβολιασμούς μέχρι το φθινόπωρο δίνουν κυβέρνηση και ειδικοί, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στην Γηραιά Ηπειρο, ενώ από την πλευρά του, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί για τη Γερμανία είναι μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης έως το φθινόπωρο, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 10.094.195 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 4.830.974 αφορούν και στις δύο δόσεις. Όπως δήλωσε και χθες από τη Χαλκίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

Στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.854 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 7 νεκρούς και 130 διασωληνωμένους. Ωστόσο, παράλληλα ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.

Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις για το φθινόπωρο

Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο είναι εύλογες. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ «δεν μπορούμε να παίζουμε, από το φθινόπωρο και μετά ο καιρός αλλάζει και είναι υπέρ της νόσου τα πράγματα, είναι δύσκολα ήδη από Ιούλιο έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ φανταστείτε τι έχει να γίνει Σεπτέμβριο». Παραθέτοντας στοιχεία η κα Παγώνη τόνισε ότι «ενώ είχαμε ξεκινήσει με 3 – 4 περιστατικά κορωνοϊού το βραδύ της Πέμπτης στη γενική του τελευταίου νοσοκομείου είχαμε 25 εισαγωγές συν 3 επιπλέον, που σημαίνει ότι ξεκινάμε και ανοίγουμε πάλι επιπλέον κλίνες COVID στα νοσοκομεία με ηλικίες από 25 μέχρι 90» και απηύθυνε έκκληση: «Παρακαλούμε, δεν κουνάμε το δάχτυλο, εμβολιαστείτε για να υπάρξει κανονικότητα».

Έτσι η κυβέρνηση αφενός προτάσσει τα κίνητρα αφετέρου την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κάτι που μπορεί να γίνει με απλή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Το μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

Ως προς τα κίνητρα θεσπίζει μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με αποζημίωση 10 ευρώ.
Αυξάνεται το ποσό αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών και από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
Από 20 ευρώ ανεβαίνει σε 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.
Σκέψεις για απαγόρευση εισόδου και στο λιανεμπόριο σε ανεμβολίαστους
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά στόματος Αδωνι Γεωργιάδη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους πολίτες και σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι δεν αποκλείεται να απαγορευθεί στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο, όπως διευκρίνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει ανοιχτά τα σύνορά της για τους τουρίστες και ταυτόχρονα να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. «Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό», ήταν τα λόγια του. «Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ, που είναι και το πιο κρίσιμο», πρόσθεσε.

Η απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές

Αναμφίβολα, έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους αντιεμβολιαστές, οι οποίοι πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, με το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος. «Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, επίσης υπενθύμισε ότι η χώρα μας ξεπέρασε χθες το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει όπως την είχαμε σχεδιάσει. Όμως, είναι απολύτως βέβαιο πια, ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται συστηματικά και μεθοδικά από την κυβέρνηση και από τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες. Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη διάταξη σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη. Ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μη χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο, πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιμνημόσυνη δέηση για τους δύο πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους σε κατάσβεση πυρκαγιάς στον Υμηττό

Δημοσιεύτηκε

|

Από

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουλίου για τους δύο πυροσβέστες που το 1998 έχασαν τη ζωή τους στον Υμηττό.

 

 

Συγκεκριμένα, στις 22 Ιουλίου 1998 οι Αρχιπυροσβέστες Δημήτρης Μαλούκος και Θεμιστοκλής Μαυραειδής, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης μίας μεγάλης πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στο βουνό.

Η ανακοίνωση του ΣΠΑΥ:

Αθάνατοι οι ήρωες μας!

Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε το απόγευμα της 21ης Ιουλίου στη μνήμη των πεσόντων Αρχιπυροσβεστών Μαλούκου Δημητρίου και Μαυραειδή Θεμιστοκλή, του Πυροσβέστη Διαβολή Αλέξανδρου και του Εθελοντή Πυροσβέστη Καραμολέγκου Δημητρίου, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς του Υμηττού στις 22 Ιουλίου 1998.

Η Τελετή πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί εις μνήμην των τεσσάρων ηρώων, από τον Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίο Παναγιωτόπουλο εκπρόσωπο της Ιεράς Μητρόπολης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού και τον Πατέρα Χαράλαμπο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας.

Εκ μέρους του ΣΠΑΥ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας o Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης και εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους, οι οικογένειες και συγγενείς των ηρώων, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, o Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Στέφανος Κολοκούρης, αξιωματικοί, ενώσεις και φορείς του Πυροσβεστικού Σώματος, η Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Ραλλία Χρηστίδου, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ & Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιώργος Χατζηδάκης, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κ. Γεώργιος Δημόπουλος, εκπρόσωπος του Δασαρχείου Πεντέλης, εκπρόσωποι όλων των Δήμων γύρω από τον Υμηττό, καθώς επίσης και σύσσωμες όλες οι Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης:

– ΣΕΠΠΒΑΤΥ-Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρασφάλειας Βάρης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Βούλας

– Κ.Π.Δ.& Φ.Π. Βύρωνα- Ομάδα Άμεσης Επέμβασης

– Ομάδα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γλυφάδας

– Εθελοντική Δασοπροστασία – Πυρόσβεση Γλυφάδας

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης Ηλιούπολης

– Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής

– Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κρωπίας

– ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.-Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε:

“Σήμερα είναι μία μέρα θλίψης αλλά και μία μέρα ελπίδας. Θλίψης γιατί θυμόμαστε εκείνη την τραγική ημέρα που τέσσερα παλικάρια, τέσσερις ήρωες θυσιάστηκαν για να φυλάξουν Θερμοπύλες. Ήμουν νεαρός φοιτητής τότε και φέρνω τις εικόνες και τις περιγραφές εκείνης της περιόδου με ανατριχίλα στο μυαλό μου. Όλοι τότε δακρύσαμε για αυτά τα παιδιά και πραγματικά είναι θλιβερό να χάνονται έτσι νέοι άνθρωποι στο καθήκον, στην κακιά στιγμή, όπου κανείς δεν θέλει να την ξαναζήσει.

Είναι όμως και μέρα ελπίδας, γιατί δεν τους ξεχάσαμε και σήμερα βρίσκονται πολλοί άνθρωποι εδώ για να το αποδείξουν πως αυτά τα τέσσερα παιδιά συνεχίζουν και ζουν μέσα από τους εθελοντές που συνεχίζουν τον αγώνα του εθελοντισμού, κρατάνε ψηλά τη σημαία, όπως οι συνάδελφοί τους οι πυροσβέστες που αγωνίζονται σε κάθε συμβάν με αυτοθυσία. Αποδεικνύουν ότι αυτή η θυσία και αυτά τα παιδιά ζουν και συνεχίζουν να υπάρχουν μέσα από το έργο και την πορεία τους, τίποτα δεν πάει χαμένο και τίποτα δεν χάνεται.

Κρατάμε τη σημαία ψηλά και το λάβαρο της δικής τους θυσίας, ως δικό μας φωτεινό παράδειγμα. Κλείνω λέγοντας ότι η οικογένειά του ΣΠΑΥ, ευγνωμονεί αυτά τα παιδιά, τα ευγνωμονούν οι δημότες των περιοχών μας και κανείς δεν μπορεί να τους ξεχάσει. Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο Ηλιούπολης, για το μνημείο που έφτιαξε και το Δήμαρχο προσωπικά σήμερα, που συνεχίζει την παράδοση μαζί με τον ΣΠΑΥ. Εμείς τουλάχιστον οι αιρετοί και τα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε στο μέγιστο τις υπηρεσίες για τις οποίες κληθήκαμε.

Σε καμία περίπτωση αυτά τα παιδιά ειδικά τους εθελοντές και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπορούμε να τους αφήνουμε απροστάτευτους και να ξεχνάμε τον δύσκολο ρόλο τους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της ελληνικής κοινωνίας. Συνεχίστε τον αγώνα σας όπως ο Δημήτρης Καραμολέγκος που ζει ανάμεσά σας και να τον τιμάμε όλοι μέσα από το έργο μας. Εκεί που βρίσκονται και μας παρακολουθούν, αγκαλιάζει η ψυχή τους και αναπαύεται, όταν όλοι εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας”.

Πηγή: alimosonline.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 notia24.gr - All rights reserved

Χρησιμοποιώντας το notia24.gr και για την βελτίωση της εμπειρίας χρήσης σας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Το notia24.gr τηρεί τον κανονισμό της Ε.Ε. για την Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - GDPR. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο