Lifestyle

Γιάννης Μόρτζος: «13 χρόνια δεν έκανα τηλεόραση»

Ο Γιάννης Μόρτζος παραχώρησε μία συνέντευξη, όπου μίλησε μετά από καιρό για πολλές άγνωστες πλευρές της ζωής του.

Φέτος σκηνοθετεί τη σύζυγό του Γιούλη Ζήκου σε παράσταση που ανεβαίνει στο «Θέατρο Ημέρας» και μίλησε γι αυτό αλλά και για τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

Σχετικά με το πόσο δύσκολο είναι να σκηνοθετεί τη σύζυγό του, ο Γιάννης Μόρτζος απάντησε:

«Είναι δύσκολο. Να πω γιατί. Γιατί πρώτα-πρώτα η Γιούλη ως ηθοποιός είναι πολύ απαιτητική. Η Γιούλη είναι μία ηθοποιός με πολλά χαρίσματα, με πολύ ταλέντο, αλλά έχει και τις δικές τις απόψεις, τις οποίες βεβαίως πρέπει εγώ ως σκηνοθέτης να τις δέχομαι, αλλά σε ποιο βαθμό, δεν ξέρω μέχρι ποιο βαθμό θα τις δέχομαι. Είμαι υποχρεωμένος εγώ λοιπόν αφού σκηνοθετώ, να αναλάβω την πρωτοβουλία των κινήσεων. Και μπορεί να λέει η Γιούλη ότι “Με κούρασες. Με έκανες να υποφέρω”, αλλά λέω εγώ “Μόνο έτσι, θα κουραστείς και θα υποφέρεις για να κάνεις και καλή παράσταση”. Και το πετυχαίνει».


giouli_zikou

Όσον αφορά στις καλλιτεχνικές ανησυχίες και στα μελλοντικά του σχέδια, ο σκηνοθέτης είπε:

«Πρώτα-πρώτα να πω ότι έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην ελληνική παραγωγή. Θέλω να ασχολούμαι περισσότερο με την ελληνική δραματουργία παρά με την ξένη. Όχι ότι την σνομπάρω την ξένη, για όνομα του Θεού. Αλλά μου αρέσει περισσότερο να προωθώ έργα Ελλήνων συγγραφέων, νεοελλήνων συγγραφέων. Και το θέμα είναι ότι πολλοί γράφουν αλλά λίγοι γράφουν σωστά. Και εγώ είμαι υποχρεωμένος να παρακολουθώ πιστά και τακτικά την γραφή των Ελλήνων, των νεοελλήνων συγγραφέων και όταν δω κάτι καλό αυτομάτως λέω «Άρα μπορώ να ασχοληθώ με αυτό το έργο», μπορώ να πω ότι ασχολούμενος θα προσφέρω κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο απ’ αυτό που μέχρι στιγμής έχω προσφέρει. Με τον Γιώργο Χριστοδούλου είμαστε φίλοι. Λέει ο Χριστοδούλου ότι τον έβγαλα εγώ στο κουρμπέτι που λέμε, ανεβάζοντας το πρώτο του έργο, τον «Γιαννούλη Χαλεπά». Και πράγματι, τότε τον γνώρισα και κάναμε μεγάλη επιτυχία πάλι με την Γιούλη Ζήκου η οποία έπαιζε τον βασικό ρόλο. Αλλά διαβάζω και άλλα πολύ καλά ελληνικά έργα και είμαι σε θέση κάθε φορά να κάνω το άλμα αυτό».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το θέμα πάντα είναι οικονομικό. Και πρέπει να το πω ότι δεν δεχόμεθα… δεν έχουμε καμία ευκολία και καμιά ας το πούμε έτσι χορηγία από πουθενά, ούτε από το κράτος, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από ιδιώτες. Δεν υπάρχουν πια αυτά. Λοιπόν, ξεκινάμε μία δουλειά, ξεκινάμε μία παράσταση και λέμε «Όσο μπορούμε να αντέξουμε». Εάν μας τιμάει το κοινό, αντέχουμε. Και δεν θέλουμε περισσότερο. Θέλουμε το κοινό μόνο. Αλλά καμιά φορά τυχαίνει να μην είναι τόσο πολύ τα πράγματα καλά, οπότε είμαστε υποχρεωμένοι να σταματάμε. Αυτό να δούμε τώρα τι θα γίνει με το “Ζεϊμπέκικο της Τζοκόντα” που κάνουμε τώρα. Αυτός είναι ο τίτλος του έργου μας. Ένα έργο που το παίζαμε τα σαββατοκύριακα στο Θέατρο της Ημέρας στους Αμπελόκηπους, είχε μεγάλη απήχηση και απ’ αυτό θα συνεχίσουμε και έχουμε υπόψη μας οπωσδήποτε να δούμε κάτι για το αμέσως επόμενο διάστημα, πάλι μία καλή παράσταση».


201611011208070_7338_GIANIS_MORTZOS_31102016

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το αποτύπωμα που έχουν αφήσει οι δουλειές του στο θέατρο, στη τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ο σκηνοθέτης δήλωσε:

«58 χρόνια έχω συνεργαστεί με όλο το ελληνικό θέατρο. Με μερικούς και μερικές πέρασα πολύ ωραία, ήτανε συνεργάτες καλοί. Μου δίνανε πράγματα, γιατί εγώ αυτό το τονίζω. Θέλω να παίρνω από τους ανθρώπους. Και βεβαίως, αναλόγως έδινα και εγώ. Υπήρξαν όμως και στιγμές που ήμουνα πολύ πικραμένος, απογοητευμένος γιατί κάποια πρόσωπα θέλανε να κάνουνε μόνο την προσωπική τους προβολή, με τα οποία δεν πέρασα καλά. Το θέατρο είναι συλλογική δουλειά όπως και η τηλεόραση, όλα είναι συλλογικές δουλειές. Και ο ηθοποιός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί μερικούς κανόνες. Λοιπόν, οι αγώνες που έκανα και συνεχίζω να κάνω είναι πάντα με εκλεκτούς συναδέλφους. Αυτό είναι το Α και το Ω. Και όχι μόνο η προσωπική προβολή που κάνουν άσκοπα κάποιοι…»

Όσον αφορά την αποχή του από την τηλεόραση και αν ήταν συνειδητή επιλογή ο Γιάννης Μόρτζος σχολίασε: «Συνειδητότατη. Έπαθα ένα φιάσκο με μία σειρά που είχε αρχίσει με τον τίτλο “Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή;” και προμήνυε μεγάλη επιτυχία. Ξαφνικά σταμάτησε χωρίς κανέναν λόγο. Δεν μου δώσανε λόγο, δεν μου δώσανε την αιτία και την αφορμή. Δεν μπόρεσα να μάθω ποτέ τι έγινε. Απογοητεύτηκα τόσο πολύ που στις επόμενες προτάσεις που μου κάνανε δεν δεχόμουνα καμία. Περάσανε τόσα χρόνια και δεν έκανα… 13 χρόνια και δεν έκανα τηλεόραση. Και έκανα μία ας το πω έτσι πάλι πρώτη επιχείρηση με το “Χαιρέτα μας τον πλάτανο”, που παιζόταν στην ΕΡΤ σε δύο σεζόν. Τώρα σταμάτησε και αυτό και περιμένω μία καινούργια πρόταση που έχουμε υποβάλει στην ΕΡΤ1 με τον Γιώργο Αρμένη που είμαστε της ίδιας εποχής ηθοποιοί, παιδιά και οι δύο του Κουν, έχουμε υποβάλει μία πολύ ωραία κωμωδία και περιμένουμε την απάντησή τους, που ελπίζω να είναι θετική».

You may also like

Comments are closed.

More in Lifestyle